Rămâi conectat

Știri

Înălțarea Domnului: Ce tradiții trebuie să respecte credincioșii pentru a le merge bine tot anul

Publicat

în

Între Praznicele Ímpărăteşti cu dată variabilă, legată de Paşti, este şi sărbătoarea Înălţării la cer a Domnului

Sărbătoarea se mai numeşte în popor şi Ispas, de la cuvântul de origine slavonă Supasu, care înseamnă Mântuitorul. Este sărbătoarea în care Biserica face amintire în fiecare an de ultimul eveniment din viaţa pământeană a Mântuitorului. Prin înălţarea Sa la cer, se încheie activitatea Sa de răscumpărare a neamului omenesc din robia morţii şi a păcatului.

Inaltarea Domnului este prima mare sarbatoare dupa Invierea Domnului, ce se praznuieste la 40 de zile dupa Sfintele Pasti. Iata ce traditii trebuie sa credinciosii!Biserica Ortodoxa va praznui anul acesta Inaltarea Domnului in data de 25 mai, la 40 de zile dupa Sfintele Pasti. Este a doua mare sarbatoare a anului in curs ce mai poarta denumirea de Ispas, deoarece se spune ca Ispas ar fi fost un martor al Inaltarii Mantuitorului Iisus Hristos, care ar fi spus tot ceea ce a vazut.

Sfanta Scriptura aminteste faptul ca dupa Invierea Sa, Iisus Hristos s-a aratat Apostolilor Sai vreme de 40 de zile, iar apoi S-a Inaltat la ceruri chiar in prezenta lor, astfel ucenicii Sai au fost martori la marele eveniment.

Inaltarea Domnului cade intotdeauna intr-o zi de joi, iar anul acesta se va praznui pe data de 25 mai, cand se va sarbatori totodata si Ziua Eroilor, care s-au jertfit pentru neamurile stravechi crestine.
Astfel, in toate bisericile crestin-ortodoxe, dupa slujba de Inaltare, se va savarsi si slujba dedicata eroilor neamului romanesc.
In ziua Inaltarii Domnului crestinii se saluta cu ”Hristos s-a inaltat” si raspund cu ”Adevarat s-a inaltat”, pana in ziua in care se va praznui Pogorarea Sfantului Duh.

Traditii si obiceiuri populare de Inaltarea Domnului

In ziua Inaltarii Domnului credinciosii crestin-ortodocsi trebuie sa respecte mai multe obiceiuri si traditii importante pentru le merge bine tot anul.
Iata de ce anume trebuie sa tina cont in aceasta zi de mare sarbatoare, potrivit fresh24.ro
– Credinciosii poarta frunze de nuc la brau, asa cum a purtat si Iisus Hristos cand S-a Inaltat la ceruri;

– Se spune ca oamenii care mor intre Pasti si Inaltarea Domnului ajung in Rai;

– După slujba de Inaltare din biserica, in unle zone ale tarii se organizeaza o procesiune pe camp, prilej cu care se sfintesc recoltele, pentru a fi roditoare la toamna.

– De Inaltarea Domnului se bat vitele cu frunze de leustean pentru a fi sanatoase, fertile si fara boli grave;

– De Ispas, nu este voie sa se dea foc si nici sare din casa;

– Se spune ca tot ceea ce se seamna pe campuri dupa Inaltare nu va mai rodi;

– De asemenea se da de pomana pentru cei adormiti din familie, de regula se impart azime calde, ceapa verde, rachiu si lapte dulce.
În popor, ÎNĂLŢAREA DOMNULUI se mai numeşte si Ispas, după numele martorului ascuns, nevăzut al Înălţării. Tradiţia spune că Ispas, un cioban, ascuns pe după pietre, a urmărit evenimentul, tăcut şi uimit, şi mai apoi a povestit alor săi cele întâmplate. De Ispas, oamenii îşi pun la brâu frunze de nuc pentru că se crede că şi Iisus ar fi avut când s-a înălţat la ceruri şi se bat cu leuştean ca să fie feriţi de rele şi de boli.

La fel şi vitele sunt bătute cu leuştean, ca să se îngraşe, să fie sănătoase şi ferite de vrăjitorii. De asemenea, la Înălţare, se taie păr din vârful cozilor de la vite şi se îngroapă într-un furnicar, cu urarea: „Să dea Dumnezeu să fie atâţia miei şi viţei câte furnici sunt în acest furnicar!”. Tot în această zi se sfinţesc plantele de leac – leuşteanul, paltinul, alunul.

În anumite zone se ţin Moşii de Ispas, iar casele şi mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuştean. Se fac pomeni pentru morţi, împărţindu-se mai ales pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu. Sunt marcate vitele şi se taie mieii. Este ultima zi în care se mai pot înroşi ouă. Oamenii se salută în această zi cu formulele „Hristos s-a înălţat!” şi „Adevarat s-a înălţat!”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba