Rămâi conectat

Eveniment

Exponatul lunii mai, la muzeul din Sebeș: Icoana pe sticlă „Învierea lui Iisus, cu 12 scene de praznic”

Publicat

în

O veche icoană pe sticlă, exponatul lunii la Sebeş

Exponatul lunii mai, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, este icoana pe sticlă „Învierea lui Iisus, cu 12 scene de praznic”, pictată la Laz, la începutul secolului XX, cel mai probabil de zugravul Ilie I Poienaru.

Icoana are o compoziție specifică unui prăznicar, în jurul temei principale, Învierea lui Iisus, situată în centru, într-un medalion dreptunghiular, de dimensiuni relativ mari, fiind grupate alte 12 scene: Buna Vestire, Floriile, Înălțarea (Ispasul), Rusaliile, Schimbarea la Față (Obrecenie), Adormirea Maicii Domnului, Nașterea Maicii Domnului, Ziua Crucii, Intrarea Maicii Domnului în Biserică (Vovedanie), Nașterea lui Iisus, Botezul și Întâmpinarea Domnului (Stretenia).

Scena principală prezintă Învierea Domnului, fiind tratată în manieră apuseană, cu Mântuitorul în prim-plan, în glorie, ieșit din mormântul pecetluit, la baza căruia se află doi soldați, cu scuturi, care-l privesc înspăimântați. Medalioanele dispuse în jurul acesteia au aspectul unor mici icoane, iar scenele redate pot fi identificate atât prin personajele reprezentate, cât și cu ajutorul inscripțiilor scrise în limba română, cu caractere chirilice, ce sunt prezente în dreptul acestora. Întreaga compoziție este delimitată de două ghirlande de flori, redate pe fundal alb, una în partea superioară, iar cealaltă la baza icoanei.

Icoana nu este semnată și nici datată, însă compoziția, cromatica, precum și maniera de lucru demonstrează faptul că ea a fost lucrată în cadrul centrului de iconari de la Laz, cândva la începutul secolului XX, putând fi atribuită unuia dintre cei mai talentați pictori care au activat acolo la sfârșitul secolului al XIX-lea și la începutul veacului următor: Ilie I Poienaru (1840-1917).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Zilele Comunei Șugag: Când vor avea loc

Publicat

în

Când vor avea loc Zilele Comunei Șugag

În curând se va desfășura o nouă ediție a Zilelor Comunei Șugag.

Evenimentul este programat în 25 și 26 mai.

Manifestările vor avea loc în Piața Eroilor din centrul satului Șugag.

foto: facebook Județul Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Filmul „Avram Iancu împotriva imperiului”, proiecție la Blaj, vineri 17 mai

Publicat

în

Proiecție la Blaj a filmului „Avram Iancu împotriva imperiului”

Filmul „Avram Iancu împotriva imperiului” va fi proiectat la Palatul Cultural din Blaj, vineri 17 mai, de la ora 19.00.
Intrarea este liberă și se va face pe bază de invitații, care se găsesc la Palatul Cultural.
Vor fi prezenți, pentru o sesiune de întrebări și autografe, actorii Horea Fedorca și Sandu Pop (alias Văru Sandel), care au jucat în filmul lansat la începutul acestui an.
Evenimentul face parte din cadrul „Sărbătorii Libertății” (Zilele Blajului), ediția din acest an desfășurându-se sub semnul Bicentenarului nașterii „Crăișorului Munților”, Avram Iancu.
„Avram Iancu împotriva imperiului” este un docu-film produs de PaPa Pictures, Asociația Centrul de Arte Vizuale Transilvania Art și Stilo Evora, în regia lui Theo Thorn, după un scenariu realizat de Theo Thorn și Alexandru Molico.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Concurs de poezie și muzică patriotică la Blaj: Cine l-a organizat

Publicat

în

La Blaj, concurs de poezie și muzică patriotică

Marți 14 mai, la Colegiul Național „I. M. Clain” Blaj s-a desfășurat Concursul de poezie și muzică patriotică ,,Noi suntem români”, ajuns la ediția a 19-a, având ca obiective specifice: formarea unei atitudini de respect faţă de cultura şi patrimoniul naţional românesc; dezvoltarea aptitudinilor artistice ale elevilor; creșterea interesului față de valorile naționale și dezvoltarea sentimentului de patriotism și mândrie națională prin raportare la însemnătatea Revoluției de la 1848.
Concursul a fost organizat sub forma unui parteneriat educativ între Colegiul Național „I. M. Clain” Blaj, director, prof. dr. Ana-Maria Comșa, Biblioteca Municipală ,,Școala Ardeleană”, manager Diana Borcea și ASTRA Blaj, Despărțământul ,,Timotei Cipariu”, președinte, ing. Ioan Mihălțan, fiind o activitate extracurriculară care marchează sărbătorirea celor 176 de ani de la Marea Adunare Naţională de pe Câmpia Libertăţii din 3-15 Mai 1848.
Juriul, format din prof. Ana Marcu – director adj. Colegiul Național ,,I. M. Clain” Blaj, ing. Ioan Mihălțan- președinte Astra Blaj, doamna Diana Borcea – manager Biblioteca Mun. ,,Școala Ardeleană” Blaj și prof. Alexandra Băcilă, a avut misiunea de a-i selecta pe cei mai talentați dintre participanții la cele două secțiuni ale concursului.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba