Rămâi conectat

Educație și Cultură

Care este exponatul lunii aprilie la muzeul din Sebeș

Publicat

în

Exponatul lunii aprilie la muzeul din Sebeș, o bijuterie de acum 4 mii de ani

Exponatul lunii aprilie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un ac cu capul discoidal, care a fost descoperit la Sebeş „Podul Pripocului”  într-o aşezare de epoca bronzului aparţinând fazei a II-a a culturii Wietenberg.

Piesa a fost descoperită în anul 1960 în urma cercetărilor întreprinse de muzeul sebeşean, în colaborare cu Institutul de Arheologie din Cluj.

Acul, confecţionat din bronz, are lungimea 19,6 cm şi diametrul discului de 3,9 cm şi este ornamentat printr-un şir de proeminenţe realizate prin ciocănire dinspre partea opusă în tehnica „au repoussé” dispuse pe marginile discului, din care lipseşte un mic fragment. În şirul eliptic este încadrată o cruce realizată în aceiași manieră, iar sub disc tija este torsionată. Piesa a dezvoltat de-a lungul timpului o patină nobilă de culoare verde.

Originea acestui tip de ac se găseşte la începutul epocii bronzului din Europa Centrală, iar piesa de la Sebeş poate fi datată începutul epocii bronzului mijlociu. În preistorie legăturile comerciale ale zonei Sebeşului nu se limitau în numai la ariile învecinate, existând descoperiri care atestă contacte cu spaţiile răsăritene, dar şi cu  Europa Centrală. Unul dintre marile drumuri ale care lega podişul Transilvaniei de câmpia Tisei şi Europa Centrală  şi trecea, de-a lungul Mureşului. Aşa stand lucrurile, nu ne surprinde prezenţa în bazinul râului Sebeş, afluent al râului Mureş, a unor bunuri de prestigiu importate din alte arii culturale, cum este acul cu cap discoidal descoperit la Sebeş.

Pe acest drum se tranzitau  atât sarea, necesară triburilor din vest unde acest bun lipseşte, cât şi unele produse finite din bronz sau aur, specifice spaţiului transilvănean. La schimb cu aceste produse, erau aduse materii prime pentru obţinerea bronzului (cositor, antimoniu, plumb), în baza acestor relaţii comerciale putându-se explica prezenţa la Sebeş a unor piese de factură central europeană, cum este acul cu cap discoidal de la „Podul Pripocului”,  Sebeşul fiind situat pe un drum care lega zona saliniferă de la Ocna Sibiului cu Mureşul şi, de aici, cu Transdanubia şi Europa Centrală.

Pe lângă relaţiile de schimb, acul cu cap discoidal de la Sebeş reprezintă o dovadă a simţului estetic deosebit al orfevrarilor care l-au produs, dar şi preferinţele,  în ceea ce priveşte podoabele, a celor care l-au achiziţionat, putând oferi indicii asupra modei şi a gustului în materie de podoabe, în acele timpuri. Astfel, se observă legătura comunităților din zonă cu centrele metalurgice central-europene, acul la Sebeş, alături de alte descoperiri, reprezentând una dintre cele mai estice apariţii ale acestui tip de podoabă, cu mult în afara ariei în care ele se concentrează (centrul Europei). Ţinând seama de cronologia absolută realizată pe baza probelor de radiocarbon din necropola Wietenberg de la Sebeş, contemporană cu locuirea de la „Podul Pripocului”,  acul poate fi datat în perioada cuprinsă între secolul XX şi jumătatea secolului al XVIII-lea î. Chr.

Drepturile de autor pentru acest text aparțin Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Care este exponatul lunii mai la Muzeul de Științele Naturii din Aiud

Publicat

în

Baritina, exponatul lunii mai la Muzeul de Științele Naturii Aiud

Baritina este exponatul lunii mai la Muzeul de Științele Naturii din Aiud.
Este un mineral din clasa sulfaților, fiind un sulfat de bariu anhidru. Denumirea sa face referire la greutatea specifică mare, (grec barys = greu), fiind un mineral moale și greu, ușor de identificat.
Apare de obicei sub formă de cristale în roci sedimentare, cum ar fi calcarul și dolomitul. Se găsește și în concreţiuni de nisip și gresie.
Cristalele de baritină prezintă cel mai frecvent habitus tabular dar și prismatic, pot ajunge la dimensiuni mari și pot fi incolore, transparente, dar de obicei baritina este colorată, datorită impurităților în alb, cenușiu, roșu, galben sau brun, cenușiu închis și negru, uneori în albăstrui, verzui și de alte nuanțe, cu luciu sticlos, rășinos sau perlat.
Apare adesea alături de alte minerale precum cuarț, calcit, fluorit, galena, pirita, calcopirita, sfalerit, cinabrul, etc. Apare si ca mineral accesoriu in unele roci vulcanice. Prezența baritinei a fost identificată chiar și la unii meteoriți.
In România, baritina este un mineral des întâlnit. In regiunea Baia Mare apare sub formă de cristale deosebit de frumoase cu diverse culori si incluziuni.
Este foarte mult întrebuințată în diferite ramuri ale industriei: ca înlocuitor al lichidului de sondă, de exemplu la forajele de obținere a țițeiului (baritina stabilizează gaura de foraj), la fabricarea vopselelor, ca material de umplutură în industria hârtiei și a cauciucului, la obținerea sărurilor de bariu, substanță de contrast în radiografia gastrică. Ca piatră semiprețioasă este rar folosită, datorită durității mici și clivajului accentuat.
Exemplarul din imagine provine din zona Baia Sprie și prezintă mineralul sub formă de cristale foioase, fiind expus în sala 1 a muzeului aiudean, alături de alte eșantioane provenind din Baia Sprie și Cavnic, Maramureș.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

„History Challenge” în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

„History Challenge” în Cetatea Alba Carolina

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a găzduit recent a doua activitate din cadrul Proiectului eTwinning transdisciplinar „History Challenge”, proiect care îmbină discipline precum istoria, limba engleză și retorica.
Această întâlnire a oferit prilejul elevilor și cadrelor didactice de la instituțiile partenere, Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca (liceu coordonator), Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia și Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, să se întâlnească și să parcurgă un traseu turistic în Cetatea Alba Carolina, împărtășind informații în limba engleză și limba română despre cei trei patroni spirituali ai școlilor partenere – Avram Iancu, Mihai Viteazul și Ștefan cel Mare, cele mai importante obiective istorice din cetate și despre Regele Ferdinand I, Regina Maria sau Iancu de Hunedoara.
La această activitate au participat elevii sergent Dragoș Nueleanu și Maria Iacobhazi, elevii caporal Georgiana Bozga și Alexandru Marțian și elevii fruntaș Alexandru Florescu, Andrea Buontempo și Daniel Cârnaț, coordonați de profesoara de limba engleză Cornelia Bratu.
Următoarea activitate din cadrul proiectului va fi dedicată monarhiei din România și Reginei Maria.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Concurs de planuri de afaceri la UAB

Publicat

în

La UAB, concurs de planuri de afaceri

În contextul demersurilor de susținere a activităților societăților antreprenoriale studențești din cadrul universităților, Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia organizează un concurs de planuri de afaceri pentru studenții și masteranzii săi.

Planurile de afaceri participante pot fi trimise până vineri 17 mai la adresa de email [email protected].

Rezultatele vor fi comunicate luni 20 mai.

Vor fi acordate trei premii principale, iar primii 20 de participanți clasați în ordinea punctajelor acordate de către comisia de evaluare vor participa la cursul E-SMART SKILLS 6.0.

Activitatea este parte a proiectului „Școala inovativă de antreprenoriat a studenților UAB (SIAS UAB)”, finanțat din Fondul de Dezvoltare Instituțională, manager de proiect fiind conf. univ. dr. Claudia Moisă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba