Rămâi conectat

Știri

Câteva reguli alimentare importante – pentru un stil de viață sănătos!

Publicat

în

Modul de viata contemporan, obiceiurile impuse de noile tehnologii si actiunea bombardamentului publicitar ne fac sa ne alimentam intr-un mod foarte nociv pentru organismul nostru.

De aceea este nevoie de stabilirea anumitor norme pentru o alimentatie corecta, care sa protejeze sanatatea si sa intareasca organismul. Reguli de aur:

1. Mananca pentru a trai, nu trai pentru a manca

Alimentatia nu este un scop in sine, ci un mijloc de a atinge scopul. Constientizand propriul rost al vietii si valorile supreme pentru care traiesti, este de la sine inteles ca alimentatia trebuie sa fie sanatoasa, ca ea trebuie sa ajute si sa mentina functionalitatea organismului, nu sa-l suprasolicite si sa-l otraveasca.

2. Foamea e adevarata, iar pofta e falsa

Pofta este un fenomen psihologic, in timp ce foamea este un fenomen digestiv. Prin foame organismul ne informeaza ca are nevoie de hrana, in timp ce pofta nu este dictata de necesitatile noastre fiziologice, ci mai degraba de instabilitatea emotionala. Incapacitatea omului de a-si stapani pofta de mancare indica o vointa foarte slaba. De altfel postul religios, pe langa beneficiile sale pentru sanatate, are menirea de a intari vointa omului, scrie kilocalorii.ro.

Tot pofta ne face sa mancam peste masura. Incarcarea normala a stomacului cu mancare este la 1/2, de aceea se recomanda sa termini de mancat inainte sa te simti satul. Din volumul ramas 1/4 din stomac ar trebui dedicat apei si 1/4 il reprezinta spatiul gol necesar pentru digestia corecta a mancarii.

Daca stomacul se umple cu mancare, organismul cheltuie o energie enorma pentru a o prelucra, energie care de multe ori este chiar mai mare decat cea pe care o obtinem din acea mancare.

Probabil ati observat ca atunci cand mancati peste masura, va simtiti obositi, molesiti si somnorosi – organismul isi indreapta toate fortele spre depasirea situatiei critice din stomac.

3. Cum bei, asa traiesti

Organismul uman este in mare parte alcatuit din apa, care este sucul vietii. Plantele care nu au parte de suficienta apa se usuca in scurt timp, ceva similar se intampla si cu organismul nostru. De aceea este atat de important sa consumam suficienta apa, care pentru clima noastra ar insemna 2-3 litri de apa pe timp de vara si 1.5-2 litri pe timp de iarna.

De asemenea se recomanda consumul a unei cani de apa sau ceai de ierburi cu 30 de minute inainte de luarea mesei, pentru a activiza procesele digestive, in timp ce dupa luarea mesei consumul de apa trebuie evitat pentru a nu dizolva sucul digestiv si a nu impiedica procesul normal de asimilare a hranei.

4. Bea mancarea solida si mananca mancarea lichida

Saliva este o substanta biochimica activa ce are un rol extrem de important in procesul de digestie. In particular asta inseamna ca mancarea solida trebuie mestecata mult timp, pana cand capata o stare aproape lichida datorita contactului sau cu saliva. In acelasi timp mancarea lichida (lapte, ciorba, suc natural etc.) nu trebuie inghitita deodata, ci trebuie tinuta un pic in contact cu saliva inainte de asta.

5. Savurati stomacul gol

Nu mancati repede si nu mancati mult, chiar daca aveti in fata ceva foarte gustos. Mancarea trebuie sa stea in gura atata timp cat i se simte gustul. Aceasta tehnica ne poate tine satui chiar daca mancam mult mai putin decat ne-am obisnuit, intrucat creierul ne da senzatia de sat datorita excitarii receptorilor gustativi, iar nu datorita umplerii stomacului.

6. Nu alergati dupa doi iepuri

Daca v-ati asezat la masa, lasati toate celelalte activitati. Daca intre timp cititi, conversati cu cineva sau priviti televizorul, creierul nu-si poate concentra atentia asupra procesului digestiv, care este primordial. Drept urmare va este mai greu sa va saturati de mancare, iar digestia se petrece intr-un mod ineficient si chiar daunator pentru sanatate.

7. Dimineata incepe de cu seara

Ultima masa trebuie sa aiba loc cu cel putin 4 ore inainte de somn, termenul ideal fiind de 7 ore. Aceste cifre sunt dictate de timpul in care organismul poate prelucra mancarea: 4 ore pentru legume si fructe, 7 ore pentru carne.

In timpul somnului incetinesc toate procesele din organism. In plus, cat timp ne aflam in pozitie verticala, forta de gravitatie ajuta la miscarea corecta a mancarii in stomac si intreg tractul digestiv.

Toti acesti factori cumulati determina multe efecte neplacute si chiar nocive pentru organism: mancarea sta peste noapte neprelucrata in stomac, se depune pe peretii intestinali, somnul devine ineficient, dimineata apare disconfortul si mirosul neplacut din gura, se dezvolta boli ale sistemului digestiv s.a.

8. Nu va extenuati

Nu treceti brusc la diete foarte stricte, cel putin daca o faceti doar de dragul alimentatiei. De fapt in orice situatie din viata miscarile foarte bruste sunt caracteristice oamenilor neintelepti. Schimbarile radicale peste noapte pot provoca un soc organismului, ceea ce ar putea genera efecte exact inverse fata de ce va asteptati de fapt.

9. Curatenia este importanta nu doar la exterior

Noi acordam multa atentie curateniei corpului, precum si celei din casa sau de la locul de munca. Aceeasi atitudine trebuie adoptata si fata de interiorul organismului.

Asta inseamna sa aveti grija ca mancarea si bautura pe care le consumati sa fie calitative si sanatoase, dar si sa atrageti o atentie proceselor de curatare naturala si speciala a organismului.

Pentru a face o curatare speciala, practicati abtinerea totala de la mancare si bautura pentru 24-48 de ore cat de des puteti. Apropo, in traditia crestina primele 3 zile din Postul Mare se tine post negru. O astfel de procedura trebuie insotita de o stare psihologica buna si calma.

10. Esti ceea ce mananci

Organismul insuseste la propriu hrana pe care o consumam, adica hrana devine o parte din organism. Iar pentru a avea un organism sanatos, este important ca si produsele pe care le consumam sa fie proaspete, curate, pline de vitamine si energie. Uitati de toate produsele care doar conventional sunt numit “alimentare”, adica tot felul de: chips-uri, crenvursti, ketchup-uri etc.

11. Nu combinati lucrurile incompatibile

Prelucrarea mancarii in organism are loc prin reactii biochimice acido-bazice. Daca in organism patrund concomitent produse ce declanseaza reactiile acide si cele ce declanseaza reactiile bazice, atunci are loc producerea unor saruri inutile, care complica mult procesul digestiv.

Pentru a evita astfel de situatii, va recomandam sa consumati produse compatibile din punct de vedere biochimic si viceversa, iar ca o mica indrumare puteti folosi graficul de mai jos.

I. trebuie consumate separat (la un interval de 40 de minute)

II. poate fi combinat doar laptele proaspat cu orezul

III. 7 cu 3 in proportie de 1:3

IV. atunci cand organismul are urgent nevoie de multa energie fara a suprasolicita sistemul digestiv

V. si cu nuci

1. Legume ce contin amidon: cartofi, morcov, sfecla, dovleac s.a.

2. Cereale, faina, cereale integrale.

3. Legume ce nu contin amidon: ierburi, radacini, varza, salata, rosii, castraveti s.a.

4. Produse proteice: boabe, nuci, oua, icre s.a.

5. Fructe si fructe de padure (proaspete).

6. Produse lactate.

7. Carne si peste.

8. Grasimi vegetale.

9. Pepene galben si banane.

10. Ciocolata si cacao.

11. Fructe uscate.

12. Nu exista reguli batute in cuie

Alegand un anumit regim alimentar, evitati sa va conduceti exclusiv de niste norme definite de altcineva. Daca organismul va da de stire ca ceva nu este in regula cu noua dieta, ar fi bine sa renuntati la ea. Starea generala a organismului, dar si propria dvs. intuitie, va vor indica ce este bine sa faceti si ce nu este bine.

sursa: stiriactuale.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

La Alba Iulia, acțiuni de curățare și marcaj pentru locurile de parcare: Care sunt zonele vizate

Publicat

în

Acțiuni de curățare și marcaj pentru locurile de parcare din Alba Iulia: Care sunt zonele vizate

La Alba Iulia, continuă lucrările de curățare și marcaj a locurilor de parcare. La început de săptămână, sunt vizate circa 70 de poziții de pe străzile Brădișor și Dr. Ioan Rațiu. Anunțul a fost făcut de viceperimarul Emil Popescu, pe pagina de Facebook.

Curățarea locurilor de parcare de resturi vegetale revine prin contract persoanelor care au închiriat perimetrele respective, iar pentru buna desfășurare a lucrărilor, cetățenii au fost anunțați prin pliante plasate pe parbrizele mașinilor.

Continuă acțiunile de curățare si marcaj pentru locurile de parcare din Alba Iulia. Astăzi sunt programate circa 70 de poziții, aflate pe strada Brădișor și o parte din strada Dr. Ioan Rațiu.

Poliția Locală supraveghează buna desfășurare a lucrărilor și, încă de aseară, a anunțat acest demers prin intermediul unor pliante plasate în parbrizele mașinilor.

Reamintesc faptul că, în anumite situații, există întârzieri cauzate de faptul că locurile de parcare trebuie curățate de resturi vegetale șamd, deși obligația le revine, prin contract, persoanelor care au închiriat aceste perimetre, a precizat viceprimarul Emil Popescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Amenzi de aproape 24.000 de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba: Câte permise reținute, infracțiuni și testări la droguri și alcool

Publicat

în

Amenzi de aproape 24 de mii de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 387 de persoane și au fost verificate 221 de autovehicule.

Au fost constatate 157 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 23.865 de lei.

Au fost efectuate 55 de testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe, au fost reținute 10 permise de conducere, au fost retrase 4 certificate de înmatriculare și au fost constatate 10 infracțiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Ziua Internațională a Dorului, în 13 mai: Cuvântul DOR, greu de tradus în alte limbi: Ce semnifică acest cuvânt specific poporului nostru mioritic

Publicat

în

Cuvântul DOR, specific poporului nostru român, mioritic, greu de tradus în alte limbi

Psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc,  explică ce amalgam de sentimente reunește acest cuvânt unic, care nu are corespondent nicăieri în lume. Spre deosebire de alte națiuni, românii pot spune că le este dor. Ce este dorul și de ce nu se poate traduce în alte limbi?

Mereu au considerat că dragostea lor este mai mare decât a altora, iar expresia în sine este considerată intraductibilă în alte limbi. Indiferent dacă sunt din zona Ardealului, Transilvaniei, Olteniei sau Moldovei, românii folosesc la unison expresia “Mi-e dor!”. Este una dintre puținele expresii lingvistice folosite în mod uzual și frecvent în toate părțile țării și este pronunțabilă în toate dialectele limbii noastre.

Românii aflați peste hotare au încercat să traducă expresia pentru a fi înțeleasă de locuitorii altor națiuni, dar în zadar; au constatat că în alte limbi nu există decât verbul “a lipsi” si expresia “Îmi lipsești!”… Românii sunt singurii care folosesc un substantiv, și anume dorul, pentru ceea ce în alte limbi este exprimat doar prin verbe. Românii au particularizat atât de mult acest sentiment și i-au dat așa o mare semnificație emoțională și lingvistică tocmai pentru că au trăit din plin lipsurile de tot felul. Încă din cele mai vechi timpuri au fost privați de independență, de libertate sau de alte drepturi, iar lipsa intensă și acută a mulțumirii sufletești a creat cuvântul dor.

Sentimentul de dor este însă mai mult decât simpla lipsă. În dor sunt amestecate sentimente de bucurie, tristețe, melancolie, patimă, nostalgie ori jale. Etimologic vorbind, cuvântul dor vine din latinescul dolus, care înseamnă durere. Alte limbi cu origini latine au, în ziua de astăzi, variații ale acestui cuvânt, însă niciuna nu are un echivalent al dorului. Limba franceză are termenul deuil, care provine din aceeași rădăcină latinească, dar se traduce prin doliu, nu prin dor. Limba spaniolă are termenul dolor, cu aceeași origine veche, dar nici acesta nu se traduce prin dor, ci prin durere.

Dorul din punct de vedere psihologic

Din punct de vedere psihologic, dorul este un sentiment universal. Orice om care s-a atașat de cineva trăiește dorul. Românii sunt însă singurii care au un cuvânt specific pentru a denumi acest amalgam de trăiri. Oamenii pot experimenta mai multe tipuri de dor. Este vorba de dorul provenit din atașament, dorul din cauze romantice și erotice, dorul de țară. Altfel spus, oamenii pot simți dorul atât față de o altă persoană, cât și atunci când le lipsesc situații de viață din trecut.

Dorul resimțit din atașament

Atașamentul este unul dintre cele mai puternice sentimente umane. E nevoie de atașament și timp petrecut cu o persoană pentru a putea spune apoi că îți este dor. Fiecare dintre noi a observat că dacă petreci mult timp cu cineva, dorul apare odată cu separarea. E ca și cum integrezi interacțiunea cu acel om în personalitatea ta. Gesturile simple și situațiile asociate cu persoana respectivă generează un dor puternic. Acest dor poate pune stăpânire pe tine în totalitate și atunci, nu poți munci, nu ai poftă de mâncare, nici de socializare.

Dorul resimțit din cauze romantice sau erotice

Dorul din motive romantice sau erotice este ca o sete permanentă de celălalt, atunci când îți lipsește. Are la bază rațiuni chimice, pentru că substanțe din spectrul hormonal numite neuromediatori sunt secretate de creier și dau această dispoziție psihologică de dor romantic. Dorul romantic poate să apară chiar și atunci când persoana iubită este lângă tine, nu doar când este la distanță. Femeile simt un dor puternic față de bărbatul pe care îl iubesc. Dorul femeilor este unul generalizat și se referă nu doar la apropierea fizică, ci si la prezența spirituală a bărbatului. Și dorul bărbaților poate fi la fel de intens, doar că este mai puțin exprimat în cuvinte. Se mai poate întâmpla ca bărbaților să li se facă dor de anumite părți ale femeii, nu de ea în totalitate. Simțul mirosului este un mare generator de dor. Nimeni nu poate spune că nu a fost încercat de acest dor de natură chimică atunci când a fost învăluit de un miros asemănător cu acela al persoanei iubite.

Dorul de țară

Dorul de țară este una dintre cele mai complexe forme de dor. Nu implică o singură persoană, ci un întreg sistem de factori. Dorul de țară este simțit în special de către românii plecați din țară pe perioade lungi; lor le lipsesc atât acut, cât și cronic părinții, casa părintească, prietenii, le vin în minte momentele frumoase petrecute în țară și totul se suprapune peste vicisitudinile vieții printre străini. Altfel spus, dorul de țară nu se referă la țara în sine și nu are la bază instinctul patriotic, ci persoanele dragi lăsate în urmă și situațiile de viață bazate pe apropiere emoțională. Viața departe de țară este percepută ca fiind frumoasă doar la început, însă după o vreme, dorul de țară devine foarte chinuitor.

Ce mecanism duce la apariția dorului și… cum să scapi de dor

Pentru a îți fi dor e nevoie să te implici emoțional. Să acorzi timp, să oferi afecțiune, să faci lucruri frumoase și să trăiești momente memorabile. E nevoie să ai o viață emoțională de o diversitate mare și cu nuanțe multe. Există însă și oameni care nu au o cultură emoțională și nu știu cum să își exprime dorul. Aceștia sunt mai anxioși, mai nervoși, spun doar că nu se simt bine, că este ceva în neregulă cu ei ori că au o stare de indispoziție. De fapt, este un dor neconștientizat sau mascat, care consumă personalitatea. Intensitatea dorului poate fi ținută în frâu prin expunere periodică la factorul care îl generează. Cu alte cuvinte, dorul de țară se mai detensionează dacă oamenii vin acasă la intervale mulțumitoare de timp, iar celalalte tipuri de dor se detensionează prin interacțiune cu persoana care generează dorul. Dacă acest lucru nu mai este posibil, dorul poate atinge o intensitate asemanătoare suferinței. Oamenii care trec prin asta declară frecvent “Mi-aș dori să nu-mi fie dor!”. Însă a nu-ți fi dor presupune să nu te implici emoțional, să nu conviețuiești cu nimeni, să nu acorzi timp sau încredere nimănui. Mai poți reduce intensitatea dorului prin mutarea atenției pe situații banele de zi cu zi, astfel încât să nu te mai gândești la ceea ce generează dorul. Cu alte cuvinte, e bine să ai mereu mintea ocupată cu ceva, pentru ca dorul să nu pună stăpânire totală pe ea…

Sursa:libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba