Rămâi conectat

Știri

25 noiembrie: Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii

Publicat

în

Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeii se celebreaza anual, pe 25 noiembrie, cu scopul de a sensibiliza opinia publica in fata acestei probleme tot mai apasatoare a societatii

Violenta impotriva femeilor este o problema extrem de serioasa cu care omenirea se confrunta inca din cele mai vechi timpuri si reprezinta o incalcare a drepturilor omului.

Ziua impotriva violentei a fost celebrata de catre sustinatorii drepturilor femeii inca din anul 1981, cand a avut loc asasinarea a trei surori activiste din Republica Dominicana. Insa oficial, Ziua Internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor a fost stabilita in 1999, pe 25 noiembrie, de catre Adunarea Generala a ONU.

In prezent, data de 25 noiembrie marcheaza o zi importanta in lupta contra violentei impotriva femeilor, intrucat toate organizatiile internationale guvernamentale si nonguvernamentale organizeaza activitati si evenimente speciale cu scopul de a atrage atentia asupra acestei probleme apasatoare a societatii.

Violenta asupra femeii – cauze psihosociale si efectele sale genetice

Violenta domestica este prezenta atat in familiile cu educatie precara, cat si in familiile evoluate, iar in cele mai multe cazuri, motivele sunt asemanatoare: nevoia barbatilor de a domina femeile. “In familiile sarace, barbatii sunt violenti din cauza unor nevoi nesatisfacute, care genereaza frustrare si agitatie. Hranirea deficitara, proasta alimentatie, lipsa hranei si consumul de alcool sunt alte cauze majore care sporesc gradul de violenta in familie. De cealalta parte, in familiile cu situatie financiara mai buna si cu un nivel superior de educatie, competitia dintre parteneri, aportul finaciar-material al fiecaruia, lipsa comunicarii si a timpului necesar cuplului, cauzeaza tensiune. Daca aceste conflicte nu sunt rezolvate pasnic, pot degenera in agresiune: de la abuzuri verbale pana la violenta fizica. Nu exista categorii sociale in care violenta domestica sa nu fie un risc, aceasta predomina in toate paturile sociale, indiferent de nivelul de educatie, situatie financiara, varsta sau religie”.Violenta in familie se transmite si generatiilor viitoare, pana la a treia generatie, deoarece purtam in genele noastre toate evenimentele nefericite, fricile, stresul, efectele traumelor, abuzurilor, transferandu-le urmasilor nostri, prin mecanisme genetice.

Cum escaladeaza o banala cearta in familie si cum se ajunge la violenta?

Violenta verbala sau fizica poate incepe de la o comunicare deficitara, iar aceasta poate escalada din acuze, tipete pana la forma cea mai grava, si anume violenta fizica, care poate pune in pericol viata victimei. “In momentul in care agresorul vrea sa profite de slabiciunea victimei, de cele mai multe ori foloseste argumente false pentru a genera o cearta, care poate escalada in violenta verbala, emotionala, psihica, sociala, economica si chiar sexuala. Nu putem spune care dintre aceste forme este mai grava. Orice femeie este unica si modul in care ea traieste socul, ne da indicii despre gravitatea traumei. Sunt femei care sunt abuzate sexual, batute, amenintate, urmarite apoi. Este un calvar, din care cu greu pot iesi. Trauma se intensifica cand victima este nevoita sa locuiasca multi ani impreuna cu agresorul, este supusa la un sir nesfarsit de abuzuri. In urma multor ani de agresiune, victima poate dezvolta sindromul Stockholm, iar atunci este mai greu sa constientizeze ca ea traieste iadul, din cauza atasamentului fata de agresor”, afirma psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.
Primul contact cu violenta, il gasim in zona parentala, spune specialistul, iar femeile care apeleaza la terapie pentru violentele din cuplu, constientizeza pe parcursul terapiei ca au fost supuse violentei in timpul copilarie prin pedepsire-lovire, insatisfacerea nevoilor de baza (mancare, somn), control permanent de catre parinti etc. “De cele mai multe ori, femeile abuzate au vazut violenta la tatal care o certa sau o batea pe mama, iar ele pe atunci erau tampon intre parinti. Mai tarziu, aceste fete, cand devin femei, atrag in viata lor un partener agresiv – pasiv sau violent, pentru ca la nivel inconstient, creierul recunoaste un barbat pe masura scenariului de viata parental”, spune psihologul Verdi.

Cum poate fi combatuta violenta impotriva femeilor?

Psihologul Maria Verdi considera ca nu putem repara nimic folosind aceeasi energie, asadar nu putem combate violenta prin violenta, ci prin compasiunea, intelegerea si consilierea persoanelor abuzate. “Avem nevoie de cat mai multe centre care sa educe si sa consilieze familia, copiii si femeia. Avem nevoie de centre care sa adaposteasca femeia in situatiile de urgenta, este vitala protectia sociala a mamei si a copilului, dar este imperios necesar sa cream conditiile dezvoltarii personale a fiecarei femei, a tinerelor, impreuna cu posibilitatea vindecarii traumelor trecutului”, spune Verdi. In acelasi timp, remarca psihologul, este nevoie sa educam barbatii, astfel incat ei sa constientizeze ca forta lor interioara creste cand energia lor masculina este canalizata pentru protectia si iubirea femeii. Disiparea energiei masculine prin subjugarea femeilor nu le creste stima de sine, nu in acest mod isi demostreaza ca sunt barbati. Abuzul femeilor reprezinta atentatul impotriva creatiei, este o arma impotriva vietii. Femeile au nevoie si au dreptul la siguranta acasa, la scoala, la locul de munca, pe strada. Aceasta societate poate fi vindecata prin introducerea cadrelor necesare care sa armonizeze relatia barbat-femeie, protejand fetele, femeile, mamele noastre. Este datoria noastra, a tuturor si suntem responsabili sa ne aducem contributia pentru instaurarea sigurantei si protectiei femeii”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba