Zsolt Calman, adjunctul ITM Alba, la Unirea FM : Majoritatea firmelor sancționate pentru muncă la negru contestă amenzile în instanță

Adăugat la Știri

SANTIER - CONSTRUCTII53  de cazuri de muncă la negru au fost depistate de inspectorii de muncă din Alba, la firmele controlate, în primele 9 luni din acest an.

Inspectorul șef adjunct pe linia relațiilor de muncă din cadrul ITM Alba, Zsolt Calman, a declarat la Unirea FM că în această perioadă au fost depistate 83 de persoane care nu aveau întocmite formele legale de angajare. 26  dintre ele au fost femei însă au fost depistați și 4 tineri minori. Potrivit inspectorului șef adjunct, în acest an nu a fost formulată nicio plângere penală împotriva unor angajatori care au primit în lucru mai mult de 5 persoane fără forme legale de angajare. Zsolt Calman a precizat că majoritatea firmelor amendate pentru muncă la negru contestă amenzile în instanță.

”Din momentul în care am încheiat procesul verbal, majoritatea se contestă în instantă, unele se admit, altele se resping. După ce am încheiat procesul verbal noi îl dăm în debit la finanțe care se ocupă de încasarea amenzilor. Suma încasată este cu mult mai mică față de sumele încasate pe alte amenzi la care valoarea este mai mică. În cazul nostru, instanta ne cenzurează pe noi, are posibilitatea să aprecieze dacă procesul verbal a fost temeinic sau nu. Procesele se judeca pe bază de probe. Modalitatea în care sunt administrate probele nu mai ține de noi.”

Domeniile cel mai des întâlnite în care sunt depistate persoane ce muncesc la negru sunt construcțiile, serviciile, confecțiile sau parte din agricultură. Dimensiunile fenomenului se văd însă cel mai bine în domeniul construcțiilor.

În primele 9 luni din acest an au fost controlați 1277 de angajatori și peste 38.000 de salariați, adică circa jumătate din numărul de angajați  pe care îi are județul Alba.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii