Ziua Recoltei în comunism

Adăugat la Știri

ziua-recolteiLa sfârşit de octombrie, în locurile care respectă vechea tradiţie românească, se sărbătoreşte încheierea anului agricol, după ce se culeg ultimele roade ale toamnei.

Tradiţia lăsată din moşi-strămoşi a căpătat însă accente exagerate în anii comunismului, când Nicolae Ceauşescu impusese sărbătorirea Zilei Recoltei în prima duminică a lunii octombrie, ca un fel de sărbătoare naţională. Recolte „record la hectar”, expoziţii agricole, defilări, manifestaţii, „cele mai mari producţii din istorie”, tone de grâu şi „porumb ştiuleţi în medie la hectar”, cele mai frumoase junici în ciudatul carusel „Miss Vaca”, „eroi ai noii revoluţii agrare” şi multe alte asemenea ingredient socialiste. Toate acestea transfomaseră bucuria simplă a ţăranului legată de roadele toamnei în altceva!

Românii se bucurau însă, mai ales că nu prea era rost de cine ştie ce petreceri în anii 70-80. Se umpleau pieţele de legume şi fructe, apăreau mustăriile.

Citeșet și Alba, între judeţele în care se câştigă mai bine din agricultură

Nu era un caz izolat: la fiecare vizită oficială, ţăranii din satele prin care trecea Tovarăşu’ erau puşi, peste noapte, să văruiască şi să planteze „culturi” aduse cu remorcile din altă parte, dacă producţia la hectar nu fusese corespunzătoare.

La un moment dat, a apărut în revista „Flacăra”, pe pagina dedicată agriculturii socialiste şi intitulată „Patria, cabinetul de lucru al preşedintelui”, o fotografie în care Nicolae şi Elena Ceauşescu stăteau în fotolii într-un obor amenajat şi priveau o prezentare de vaci. Cei care au trăit momentul, au povestit auzaţi că un jurnalist mai fără frică ar fi propus ca fotoexplicaţia să fie: „Defilarea junicilor urmărită atent de un bou şi o vacă”. Cel mai probabil este mult folclor aici, deoarece în acea perioadă asemenea glume nu se făceau nici în gând.

La sate se organiza Ziua Recoltei după posibilităţile fiecărei cooperative agricole de producţie şi ale fiecărei primării. Tovarăşul obişnuia să viziteze şi ferme zootehnice performante. „Exista o vacă supranumită «Vaca preşedintelui», care era plimbată pe post de «cea mai performantă vacă» pe la vreo trei ferme cel puţin”, îşi aminteşte Liviu Popa.

„În altă ordine de idei, erau unităţi care realizau producţiile planificate, chiar le depăşeau, nu era minciună, dar erau situate în zone favorizate, unde pământul era fertil. În plus, partidul le favoriza, le dădea îngrăşăminte şi altele, deoarece avea nevoie de exemple pozitive, ca să ne arate nouă, ăstora de la unităţile amărâte, care ne descurcam cu ce aveam, «că uite, se poate» (de obicei, unităţile agricole cu rezultate erau conduse de «eroi ai muncii»). Într-un an, îi intrase în cap lui Ceauşescu că avem prea multe tractoare, deci prea mulţi tractorişti! Era ordin pe ţară, cine i-o fi băgat în cap ideea asta ne-a impus să reducem numărul de mecanizatori, iar rezultatele din agricultură au avut de suferit. Unii auziseră mai demult zvonul, şi au plecat din timp, s-au angajat pe şantiere în Bucureşti şi le-a fost mai bine!”

Astăzi Ziua Recoltei s-a „mutat” parţial pe net, acolo unde agricultorii îşi vând produsele pe bursele online, de la seminţe pentru legume până la miere ecologică şi cartofi fără îngrăşăminte. Mai mult, îşi pot vinde produsele şi pe site-urile străine (şi pot cumpăra de acolo ceea ce nu găsesc în ţară). Iar «vacile» nu mai sunt nici ele ce-au fost, acum avem de la văcuţe „mov şi tandre”, până la „specii” siliconate.

Sursa:evz.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii