Ziua Porților deschide, la ISU Alba, în 13 septembrie, de Ziua Pompierilor din România

Adăugat la Știri

isuZiua de 13 Septembrie a fost şi va rămâne un reper fundamental în conştiinţa naţională a românilor prin faptele de armă săvârşite sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu. Intrarea trupelor otomane invadatoare în Bucureşti a prilejuit unităţilor militare româneşti, printre care şi Compania de Pompieri, să înscrie unul dintre momentele înălţătoare ale Revoluţiei române, încleştarea din Dealul Spirii devenind un simbol al luptei poporului român pentru libertate şi independenţă. Această bătălie reprezintă prima afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă a ostaşilor noştri, ca parte integrantă a tinerei armate române moderne, constituită în urma păcii de la Adrianopole 1829.

Pentru a cinsti memoria pompierilor militari care au căzut la datorie în Dealul Spirii, dar şi a celorlalţi pompieri, eroi peste veacuri, data de 13 Septembrie a fost declarată Ziua Pompierilor din România. Sărbătoarea constituie un prilej de evocare a faptelor de arme săvârşite acum un veac şi jumătate de militarii pompieri din Bucureşti care, alături de infanteriştii Regimentului 3 şi masele revoluţionare ridicate la luptă, au înscris o pagină de eroism în lupta poporului român pentru emancipare naţională şi socială.

Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba va organiza “Ziua Porţilor Deschise”  în toate subunităţile, activitate în cadrul căreia, cei interesaţi pot asista la prezentarea tehnicii şi mijloacelor de intervenţie specifice.

Marți, 13 septembrie 2016, în Piața Cetății din municipiul Alba Iulia vor avea loc manifestările organizate cu prilejul acestei sărbători și se vor desfăşura după următorul program:

– 13.00 – Ceremonial Militar și Religios, prezentarea ordinelor şi mesajelor primite cu ocazia “Zilei Pompierilor din România”;

– 13.30 – Exerciții demonstrative, expoziție de tehnică și mijloace din dotarea inspectoratului și activități interactive cu publicul;

– 14.30 –  Întâlnirea cadrelor active cu invitații și cadrele militare în rezervă.

Premergător zilei de 13 septembrie – Ziua Pompierilor din România, în data de 09.09.2016, s-a desfășurat concursul “Cel mai puternic pompier”, iar ofițeri și subofițeri din cadrul Inspecției de Prevenire au desfășurat activități de informare preventivă în județ. Tot cu această ocazie, în data de 16.09.2016 va avea loc competiția de minifotbal – “Cupa 13 Septembrie” la care vor participa structure ale M.A.I.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii