Rămâi conectat

Știri

Zilele Francofoniei la Alba Iulia, în perioada 19-22 martie 2019

Publicat

în

În perioada 19-22 martie 2019, Alba Iulia va găzdui cea de-a VIII-a ediție a Zilelor Francofoniei, un eveniment organizat de Asociația Alba – Manche Împreună/AMI în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Universitatea ,,1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Colegiul Național ,,Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, Liceul de Arte ,,Regina Maria” Alba Iulia, Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, Teatrul de Păpuși ,,Prichindel” Alba Iulia și Asociația Culturală ,,Semper Artes” din Iași.

Miercuri, 20 martie 2019, organizatorii vă invită să luați parte la un eveniment multi-art ce se va desfășura la Alba Iulia în incinta Museikon, începând cu orele 12:00. Este vorba de un eveniment cultural ce o are în centru pe talentata elevă Eva Todor din clasa zero de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” din Alba Iulia. Eva vine în fața tuturor celor ce îndrăgesc artele cu o expoziție de pictură și cu lansarea cărții ,,Eva în galaxia culorilor”. Cartea și expoziția vor fi prezentate de doamnele Sonia Elvireanu, Rodica – Gabriela Chira și Maria Vesa. Programul va continua cu un dialog al artelor în care elevii clasei a III-a de la Liceul de Arte ,,Regina Maria” din Alba Iulia coordonați de prof. Georgeta Mărginean se vor întâlni pe calea notelor muzicale cu colegii de clasă ai Evei coordonați de înv. Cristina Bulac. Elevii vor interpreta câteva cântecele adecvate vârstei lor, în limba română și în limba franceză.

Programul manifestărilor culturale va continua sub genericul ,,Dialogul artelor”, după masa de la ora 17:00 în aceeași locație, unde vor fi lansate cărțile Sable/Nisip, autor Marilyne Bertoncini și Wanda Mihuleac și Tant de bonheur a render aux fleurs/ Atâta fericire să dau florilor, autor Patrick Devaux, ambele traduse de Sonia Elvireanu. Cărțile vor fi prezentate de traducătoare și de prof. Leontin Țibacov iar cei prezenți vor avea prilejul să asiste la recitalul bilingv francez-român susținut de Rodica Gabriela Chira și Elena Anghel Coman. Momentele de lectură vor fi însoțite de momente muzicale în interpretarea prof. Georgeta Plută de la Liceul de Arte ,,Regina Maria” din Alba Iulia și a elevei Sorana Macarie de la Colegiul Național ,,Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia. Evenimentul se va încheia cu un moment de dansuri franțuzești ale cursanților de la Clubul de dans sportiv ,,Top Dance 2007” din Alba Iulia, instructor Alin Roșa.

Marţi, 19 martie 2019

Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia – Ora 13,00 Sala 8              Deschiderea Zilelor Francofoniei 2019 la Alba Iulia

Prezintă: Elena Anghel-Coman – Asociaţia AMI Moment muzical, muzică franceză – Alexandra Macari, studentă anul I

Expoziţie de fotografie: Alba Iulia – itinerarii francofone prin arta fotografică, studenţi Anul II, coord. conf. univ. dr. Valeria  Pioraş Lansare de carte: Isabelle Poncet-Rimaud,  entre les cils  (2018)

Prezintă: conf. univ. dr. Rodica Chira

Lansare de carte: Claude Luezior, Jusqu’à la cendre (2018)

Prezintă: poet şi critic literar Sonia Elvireanu

Recital bilingv: Isabelle Poncet-Rimaud şi Claude Luezior în traducerea Soniei Elvireanu Recită: Rodica Chira, Cristina Smadea, studenţi Ronsard: Quand vous serez bien vieille, în prezentare bilingvă,  conf. univ. dr. Valeria Pioraş Cum se pot trece pragurile dintre limbi: Andjela Petkovic, Muntenegru

Miercuri, 20 martie 2019

          Museikon, et. I – ora 12,00

Expoziţie de pictură : Eva Todor, Şcoala generală „Avram Iancu”, Alba Iulia

Lansarea cărţii de copii: Eva în galaxia culorilor

Prezintă: Sonia Elvireanu, Rodica-Gabriela Chira, Maria Vesa

Moment muzical: cls. a III –a coord. prof. Georgeta Mărginean, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia

Un cântecel pentru Eva: clasa Evei, înv. Cristina Bulac

Orele 17 – Dialogul artelor – Moment muzical: Languir me fais. Muzica George Enescu, versuri Clement Marot; Aria ”Mon coeur s’ouvre a ta voix”     din opera Samson și Dalila, de Saint Saens – prof. Geta Plută, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia

Muzică franceză şi dans: coord.  prof.  Alin Roşa Club sportiv Top Dance 2007

Carte de artist: Sable/ Nisip de Marilyne Bertoncini şi Wanda Mihuleac.Traducere de Sonia Elvireanu, ediţie bilingvă franceză-română, Iaşi,  Ars Longa, 2019.

Prezintă: traducător Sonia Elvireanu, prof.  Leontin Ţibacov

Recital bilingv: Rodica Gabriela Chira, Elena Anghel-Coman

Carte de artist: Patrick Devaux, Tant de bonheur à rendre aux fleurs/ Atâta fericire să dau florilor. Traducere şi prefaţă de Sonia Elvireanu,   ediţie bilingvă franceză-română, Le Coudrier, 2019 (Belgia)

Prezintă: poet şi traducător Sonia Elvireanu

Recital bilingv: Rodica Gabriela Chira, Elena Anghel-Coman

Moment muzical: Sorana Macarie, cls. a X-a, Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia

Joi, 21 martie 2019

          Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia – ora 13,00 C.D.I.

Teatru francez: coord. prof. Geta Bădău, prof.Petriana Rusu

Recital bilingv : Patrick Devaux; elevi –  coord. prof. Geta Bădău Expoziţie de grafică şi pictură inspirată de lirica belgiană contemporană: Patrick Devaux, Patrice Breno

Prezintă: prof. Dan Hauptcorn

Paul Verlaine în lectura elevilor, coord. prof. Sofica Rusu  Patrice Breno în lectura elevilor, coord prof. Mihaela Marincaş Moment muzical susținut de elevi, coord. prof. Gabriela Suciu

Vineri, 22 martie 2019

Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia – ora 10,30 Sala festivă

Expoziţie de lucrări inspirate din poezia franceză contemporană: Nicole Barrière, Sylvain Josserand, Marilyne Bertoncini, Claude Luezior

Prezintă: prof. Nadia-Flaviana Albescu, prof. Leontin Ţibacov, prof. Gheorghe Urdea –  Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia Recital bilingv: Sylvain Josserand, Nicole Barrière, Marilyne Bertoncini, Claude Luezior

Recită:  elevi, prof. Nadia-Flaviana Albescu, poeta Felicia Colda

Moment muzical: clasele V, VI, VII, Xl A,  coord prof. Nadia-Flaviana Albescu

Lansare de carte: Sergiu Botezatu, À un pas de soi, Traducere de Christian Tămaş, Iaşi, Ars Longa, 2019 Prezintă: Sonia Elvireanu.

Recită:  Rodica Chira şi Felicia Colda

Momente muzicale : clasele X A, XII B, coord. prof. Dragoş Luana Expoziţie de desene : ,,Cliché français’’, XI B, coord. prof. Dragoş Luana

Moment muzical: Timea Piper, cls. a X-a, prof. Geta Plută, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba