Rămâi conectat

Știri

Zece porunci pentru femei, dar şi pentru bărbaţi : Decalogul anilor 1920

Publicat

în

Trebuie să fi fost extrem de dificil să fii ,,femee“ în anii ’20 ai secolului trecut. Mișcările pentru drepturile femeilor erau abia la început și, cu unele excepții, majoritatea reprezentantelor sexului frumos era compusă din casnice și mame. Nu e de mirare că pentru doamne a fost stabilit și un ,,regulament“ de conduită, care a fost făcut cunoscut și de publicația românească ,,Realitatea ilustrată“, din 8 ianuarie, 1928. Care este acesta, aflaţi pe radiounirea.ro.

Sub titlul ,,Un nou Decalog. Zece Porunci pentru femei și zece pentru bărbați“, articolul din revista mioritică prezintă decalogul pentru femeie, alcătuit de enoriașii bisericii din Chicopee (Statul Messachussetts, SUA). Să afirmi că cele 10 porunci imputate femeilor sunt sexiste e puțin spus.
Femeii i se cere, printre altele, să nu vorbească prea mult, să nu-și supere bărbatul, să-i pregătească mâncarea la timp, să nu vorbească ore întregi la telefon, să nu-și facă de râs soțul în public și să nu-l suprasolicite la treburi casnice, căci ,,dânsul e cel care asudă sub povara vieții.“
Bineînțeles că ,,poruncile“ nu le-au picat prea bine doamnelor, care au întors favoarea și au scris propriul decalog de care domnii să țină cont. Din păcate, replica lor nu a fost atât de tăioasă pe cât ar fi trebuit – erau totuși anii ’20, căci bărbaților li se cere, în mare, să fie respectuoși, să nu uite zilele de naștere și pe cele aniversare și să se implice în educarea copiilor. Negreșit, bărbații sunt avertizați să nu se încingă ,,în discuții aprinse“ cu nevasta, căci se știe că ,,ultimul cuvânt tot ei îi aparține“.
Mai jos redăm cele 10 porunci pentru femei, dar și pentru bărbați, așa cum au apărut în ,,Realitatea ilustrată“ de acum 87 de ani:

Decalogul pentru femei

1. Nu vorbi numai tu tot timpul, căci se poate întâmpla ca și bărbatul să doriască din când în când să spună câte ceva.
2. Dacă e cu putință, iubește-ți bărbatul, și pregătește pentru dânsul hrana (pe care în definitiv din munca lui o ai) și pregătește-o așa fel, ca să fie gata la vreme și să nu sufere papilele (nervii gustului).
3. Nu te amesteca în treburile bărbatului tău.
4. Nu sta ceasuri întregi la telefon, vorbind fleacuri, căci prea bine se poate întâmpla ca cineva să aibe nevoie de firul pe care-l ocupi, pentru afaceri mai importante, și nici nu repeta pălăvrăgelile vecinilor.
5. Nu te lăuda prea mult cu blândețea bărbatului, amintindu-ți că dânsul are toată bunăvoința pentru frații săi de robie.
6. Dacă te cerți cu bărbatul tău, sau dacă socoți că e nevoie să-l dojenești, fă aceste lucruri repede și uită apoi.
7. Fii cu răbdare față de slăbiciunile bărbatului tău și la nevoie exagerează calitățile sale, bune dacă le are, în fața oamenilor.
8. Nu-ți preface bărbatul în servitoare, decât în împrejurări cu totul excepționale. Adă-ți aminte că ai bărbat pentru alte scopuri, decât acela de a fi bucătar sau spălător de vase.
9. Nu-ți îndrepta toate gândurile numai la podoabă și îmbrăcăminte și nu exagera importanța obligațiunilor sociale, căci prima ta datorie este casa și familia.
10. Adă-ți aminte că, din când în când, e bine să lași pe bărbat în pace. In aceste timpuri nu-ți turba soțul, căci dânsul e cel care asudă sub povara vieții.

Citeşte şi Lecţii de viaţă de la Albert Einstein! Pildele celui mai mare geniu al planetei te vor pune pe gânduri

Decalogul pentru bărbați

1. Arată femeii tale totdeauna aceeaș curtenie pe care ai arătat-o în prima zi a căsătoriei.
2. Arată mulțumire, fie prin cuvânt, fie prin zâmbet, pentru bucatele care ți se pun înainte, căci acestea nu s’au făcut singure.
3. Amintește-ți totdeauna de soția ta, sfătuiește-te cu dânsa, împărtășește-ți cu dânsa plăcerile, cum ar fi bunăoară mersul la circ, la cinematograf, la expoziție sau la teatru.
4. Ferește-te în totdeauna de bănuiala răului, căci lumea disprețuiește pe omul pe care-l suspectă în privința moralei, și poartă-te tu însuți la fel, cum vrei să se poarte femeea ta.
5. Nu minți în ceea ce privește veniturile pe care le ai, căci Dumnezeu nu va lăsa nepedepsit pe acela care-și ține femeea în neștiință, asupra finanțelor domestice; decepția în această privință e cauza tuturor relelor.
6. Nu uita zilele onomastice: ziua de naștere a femeii tale și a copiilor tăi, precum și aniversarea căsătoriei și ține-le minte, cel puțin tot atât de bine, cum ții minte zilele în care au loc championate de box, sau matchuri de fotbal importante.
7. Nu te încinge în discuții aprinse cu femeea ta, căci bine știi că ultimul cuvânt tot ei îi aparține; de asemenea nu încerca niciodată să-ți impui voința, în ceea ce privește viața domestică, căci casa ta trebuie să fie zidită pe dragoste și nu să stea rezemată pe dominația fărăr rost, a vre’unuia dintre membrii ei.
8. Ia-ți partea care ți se cuvine, în creșterea copiilor tăi, căci o bună parte din însușirile lor îți aparțin ție.
9. Arată-te cu interes față de afacerile sociale ale soției tale, tot altfel după cum aștepți dela dânsa ca să se intereseze de treburile tale zilnice. Dânsa s’a căsătorit cu tine ca să-ți fie tovarășe, și nu numai să te hrăniască de trei ori pe zi.
10. Insoțește pe femeia și copiii tăi la biserică în fiecare Duminecă și nu admite ca aceasta s’o facă alții.

Sursa urbology.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba