Vom putea compara prețurile din supermarketuri pe internet : Consiliul Concurenţei va lansa joi platforma „Monitorul Preţurilor”

Adăugat la Știri
controale-300x200Consiliul Concurenţei va lansa joi platforma „Monitorul Preţurilor”, site-ul care va afişa preţurile practicate de principalii retaileri pentru produsele care fac parte din coşul zilnic al românilor. 

Practic, „Monitorul Preţurilor” este un instrument de monitorizare al preţurilor, prin intermediul căruia clienţii pot găsi cele mai ieftine produse. Consiliul Concurenţei speră că în acest fel se va crea o presiune concurenţială asupra magazinelor pentru a oferi preţuri din ce în ce mai bune, conform datelor furnizate anterior de instituţie. Astfel, „Monitorul Preţurilor”, un proiect îndelung contestat de marile lanţuri de magazine, se va concretiza cu o întârziere de un an de la data estimată anterior.

Monitorul preţurilor este un proiect gândit de Consiliul Concurenţei, astfel încât toţi clienţii să poată compara ofertele marilor retaileri, întrucât aceștia deţin 60% din piaţa alimentară. Pe site vor fi trecute săptămânal preţurile unor produse de bază, având în vedere în multe dintre lanţuri preţurile diferă de la un magazin la altul, în funcţie de format şi de regiune. Deocamdată, unii comercianţi spun că acest proiect va fi destul de greu de pus în practică.

Citește și Marile magazine ar putea fi obligate să notifice la Consiliul Concurenţei preţurile de vânzare a produselor

Platforma Consiliului Concurenţei presupune şi muncă suplimentară pentru retaileri, mai ales că unii dintre ei afişează deja preţurile pe site-urile proprii, susţin aceştia. Fiecare retailer trebuie să mai aibă una, două persoane în plus care să colecteze, să verifice date şi să le livreze, este un aspect destul de birocratic, dar utilitatea lui o lăsăm la decizia consumatorului.

Pentru clienţi, deocamdată nu e prea uşor. Pentru o diferenţă de câţiva lei la un coş de cumpărături, ei pierd timp în trafic şi consumă carburant. Facem un experiment şi plecăm din sectorul 5 cu o listă de cumpărături pe care am trecut produse de bază precum pâine, lapte şi ulei pentru a vedea ce înseamnă acum acest proiect pilot pentru o persoană care caută cele mai bune preţuri. Autorităţile spun însă că scopul nu este să îi pună pe clienţi pe drumuri, ci să intensifice concurenţa între marile magazine astfel încât preţurile să scadă natural.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii