Vinerea Sântoaderului, prima zi de vineri din Postul Mare: Tradiții și obiceiuri

Adăugat la Știri

Întâia săptămână din Postul Mare se numeşte Săptămâna Curată. Ca şi ultimei din acest post, i se mai spune şi Săptămâna Mare. În primele cinci zile după Lăsatul Secului de Brânză se ţine/ţin Calul sau Caii lui Sântoader, ca să nu se vatăme caii şi ca vitele să nu fie atacate de fiare. 

Vinerea Ierbii

I se mai zice şi Vinerea Sântoaderului, Vinerea Furnicilor sau Vinerea Omanului. Se urzesc pânzele. Se dă la vite sare descântată, ca să nu le facă Sântoaderii vreun rău. Vinerea Furnicilor se ţine ca furnicile să nu mănânce rădăcinile porumbului şi ale altor plante, când sunt tinere.

În ajunul Sântoaderului, merg feciorii şi fetele înainte de răsăritul Soarelui, pe deal, după un fel de rădăcină, numită iarba-vântului, apoi după iederă şi popâlnic, pe care le sapă din pământ cu un cuţit. În locul lor pun pâine şi sare, ca să aibă leac. De Vinerea Sântoaderului, țăranii dau sare descântată animalelor pentru a fi protejate pese an iar fetele tinere aduc ofrandă popelnicului, plantă folosită în diverse ritualuri magice. Înainte de răsăritul soarelui, fetele merg în pădure cu pâine, sare și ouă, scot rădăcina de popelnic și în locul ei pun darurile rituale, rostind descântecul: “Popelnice, Popelnice, / Eu îţi dau pită şi ouă, / Tu să-mi dai cosiţă nouă. / Eu îţi dau pită cu sare, / tu să-mi dai cosiţă mare.”

Rădăcina de iarba-vântului se păstrează, iar peste an, dacă e cineva bolnav, se afumă cu ea. Se face coliva de Sântoaderi. Grâul din această colivă e bun de gustat împotriva frigurilor şi peste tot anul, scrie a1.ro și miscareaderezistenta.ro.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii