Rămâi conectat

Știri

VIDEO: Trist, dar adevărat! Urșii polari se sting, dispar pe capete din cauza încălzirii globale

Publicat

în

Milioane de persoane au văzut filmarea cu un urs polar înfometat, în pragul morții, făcută de Paul Nicklen și Cristina Mittermeier, de la ONG-ul Sea Legacy, publicată în National Geographic, la începutul lunii decembrie. Clipul șocant a stârnit o dezbatere aprinsă legată de impactul pe care încălzirea globală îl are asupra urșilor polari.

În ultimii 15 ani, suprafața de zăpadă din zonele arctice s-a micșorat semnificativ, iar animalele nu mai au de unde să își ia hrană. Filmarea publicată de National Geographic arată cum ursul polar abia se mai mișcă din cauza atrofiei musculare. Acesta se se târăște până la un coș folosit de pescari, nu găsește nimic și se prăbușește la pământ.

Acum, un nou studiu arată că topirea ghețarilor va duce, inevitabil, la dispariția urșilor polari, care vor muri de foame. Cercetarea se bazează pe descoperirea că animalele carnivore de talie mare trebuie să mănânce cu până la 60% mai mult decât se credea până acum. Un urs polar ajuns la maturitate arde, în medie, 13.325 de calorii pe zi, cu toate că este sedentar în marea parte a timpului.

„Studiul nostru arată cât de mult depind urșii polari găsirea focilor, principala lor sursă de hrană”, spune Anthony Pagano, biologist la U.S Geological Survey.

Schimbările climatice au dus la încălzirea rapidă a zonelor arctice, mai mult decât în orice alt loc de pe planetă. Ghețarii și calotele glaciare s-au micșorat cu 14% în ultimul deceniu. Sateliții arată că în mijlocul zonelor arctice, există acum cu aproximativ 2 milioane de kilometri pătrați mai puțină gheață decât în perioada 1981 – 2010.

Primăvara, gheața începe să se topească și se reface abia târziu în toamnă, ceea ce înseamnă că urșii polari sunt forțați să ardă mai multe calorii înotând distanțe mari, pentru a ajunge la o bucată de gheață, sau petrec mai mult timp pe uscat, unde nu găsesc mâncare. O ursoaică polară observată de oamenii de știință a înotat o distanță de 685 de kilometri pe parcursul a nouă zile, timp în care și-a pierdut puiul care plecase cu ea în călătorie. La finalul celor nouă zile, ursoaica își pierduse aproximativ 22% din greutatea corporală.

Pentru a studia efectele încălzirii climatice asupra urșilor polari, oamenii de știință au capturat nouă ursoaice din Alaska, în luna aprilie a anului trecut, le-au pus câte o zgardă cu GPS și camere de filmat, apoi le-au eliberat. După 8-11 zile, ursoaicele au fost capturate din nou. În acest timp, unul dintre animale parcursese 250 de kilometri. Datele au arătat că animalele au fost active 35% din timp și s-au odihnit în restul zilei. Patru ursoaice nu au reușit să prindă nicio focă, iar toate au slăbit 10% din totalul greutății lor. Unul dintre animale cântărea aproape jumătate decât la începutul studiului și s-a aruncat chiar în apă, pentru a prinde o focă, un lucru neobișnuit pentru urșii polari. „Este posibil să fi fost disperată”, a declarat Pagano.

Cercetarea arată, de fapt, că impactul încălzirii globale asupra populației de urși polari este mai mare decât se credea. Un studiu din 2010 afirma că topirea ghețarilor și a calotei va micșora numărul urșilor polari la doar 10.000 de exemplare, până în 2050. Estimările actuale arată că există între 20.000 și 30.000 de urși polari în 19 grupuri diferite din SUA, Canada, Groenlanda, Norvegia și Rusia. Patru dintre aceste grupuri sunt în continuă scădere. Numărul urșilor polari din jurul Mării Beaufort a scăzut cu 40% în ultimii 10 ani, de exemplu.

Urșii polari sunt considerați animale pe cale de dispariție în SUA și sunt catalogate drept „vulnerabile” pe lista IUCN, întrucât habitatul lor natural este amenințat de încălzirea globală.

sursa: digi24

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba