Viceprimarul Gabriel Pleșa, la Unirea FM: Taxa pentru promovarea turistică este una justificată în Alba Iulia, oraș cu potențial turistic și cu un puternic brand

Adăugat la Administrație, Știri

Un proiect de hotărâre privind instituirea taxei speciale pentru promovarea turistică a municipiului Alba Iulia a fost publicat de administrația locală pentru etapa de consultare a populației care se desfășoară în perioada 20 martie – 9 mai 2019, interval în care se așteaptă observațiile și sugestiile cetățenilor. Dezbaterea publică va avea loc în 10 mai,  la sediul Primăriei municipiului Alba Iulia.

Viceprimarul Gabriel Pleșa: ”Orice turist care se cazează la Alba Iulia plătește această taxă, la unitatea hotelieră unde se cazează. Noi i-am zis taxa de promovare turistică. Am zis că acestă taxă poate fi percepută de la turiștii care vin în orașul nostru, pe de o parte, iar pe de altă parte există o taxă care va fi percepută de fiecare om cazat de la cei care operează în turism. De aici au venit și problemele, discuțiile, motiv pentru care e în dezbatere publică proiectul. Pentru că unii dintre operatorii noștri, deținătorii de hoteluri și pensiuni din Alba Iulia, nu ar fi de acord cu plata unei astfel de taxe, invocând faptul că, încă, în Alba Iulia cazările nu sunt la nivelul dorit, că există sincope iarnă-vară, sezon turistic și extra-turistic și că nu este normal să fie aceiași taxă toată perioada anului, în fiecare lună. De aceea este în dezbatere publică. Vom vedea ce vor spune cetățenii, operatorii în turism și apoi consilierii locali se vor pronunța.”

Potrivit documentului citat se dorește stabilirea unui cadru reglementat privind instituirea unei taxe speciale datorată bugetului local pentru dezvoltarea turismului în Alba Iulia, prin promovarea obiectivelor turistice din municipiu și a destinației turistice Alba Iulia, în ansamblul ei, în vederea creșterii numărului de turiști. Taxa specială încasată de structurile de cazare turistică va fi colectată în bugetul local prin Direcția Venituri din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia. Sumele colectate din taxa specială rămase neutilizate la sfârșitul anului se vor folosi în anul următor cu aceeași destinație.

Gabriel Pleșa, viceprimar municipiul Alba Iulia: ”Cred că o astfel de taxă va trebui plătită de oricine se cazează în Alba Iulia, sunt taxe normale. Din acești bani poți să faci lucruri de întreținere a zonei istorice, a obiectivelor istorice, alte lucruri de care beneficiază locuitorii municipiului Alba Iulia. Albaiulienii, pentru că locuiesc într-un oraș care are potențial turistic, trebuie să simtă și ei, în nivelul de trai, faptul că e un oraș care vinde foarte bine, care are un brand puternic. Altfel, vin, parchează fără plată, nu plătesc taxa turistică la hotelul în care se cazează și noi, comunitatea, nu ne alegem cu nimic. Sunt niște propuneri în proiect.  Dacă nu mă înșel, e vorba de 1 euro. Nu este mult. În opinia mea să adaugi 5 lei, sau chiar 10 lei, la un tarif de pensiune sau hotel, nu este mult.”

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii