Rămâi conectat

Știri

Viața în Alba Iulia: Analiza chestionar în perioada martie – aprilie 2016

Publicat

în

Partidul M10 filiala Alba a realizat un chestionar în luna martie 2016. Analiza este un simplu ghid pentru a înțelege atât părțile bune cât și ce poate fi îmbunătățit în Alba Iulia din perspectiva celor 132 de respondenți. Deși studiul nu este extrapolabil, considerăm că este un punct de plecare în construcția politicilor noastre pentru orașul Alba Iulia.

Nivelul de trai, părți bune și lipsuri

În primul rând, am încercat să aflăm percepția cetățenilor despre viața în Alba Iulia printr-o întrebare ce compară nivelul de trai din Alba Iulia cu nivelul de trai din alte orașe din România, dar și prin două întrebări deschise „Ce vă place în Alba Iulia” și „Ce considerați că lipsește”.

Răspunsurile arată Nivelul de trai în Alba Iulia, față de alte orașe din România

Respondenții consideră că nivelul de trai în Alba Iulia este  1=”mult mai rău”, 9,85% / 5=”mult mai bun” , 9,09%, acceptabil, dar nu foarte bun, media răspunsurilor fiind aproape de 3 (pe o scală de la 1 la 5, cu 1=”mult mai rău în Alba Iulia” și 5=”mult mai bine în Alba Iulia”).

La întrebările deschise, răspunsurile au variat destul de mult, iar unii respondenți au ales mai multe aspecte pozitive (dar și lipsuri). Analiza răspunsurilor arată câteva puncte de interes:

  • Peste 60% din respondenți au indicat că cel mai mult în Alba Iulia le place cetatea.
  • Alte răspunsuri frecvente au fost liniștea orașului (15%) și curățenia (10%).
  • Restul răspunsurilor au variat prea mult pentru a permite o estimare procentuală.

Câteva răspunsuri au indicat chiar că sunt oameni cărora le place „totul”, dar în același timp există și o mână de oameni care nu găsesc nimic bun în Alba Iulia, considerând că e aglomerat, că noile cartiere sunt haotice, că lipsește viziunea urbanistică și infrastructura generală.

În ceea ce privește percepția cetățenilor asupra a ceea ce lipsește în Alba Iulia, sinteza răspunsurilor evidențiază următoarele:

  • Cea mai puternic resimțită problemă este lipsa oportunităților economice (49%). Aici trebuie precizat că o parte a respondenților se referă la lipsa industriei, a parcurilor industriale și a locurilor de muncă pentru persoane cu studii medii, dar cei mai mulți sunt preocupați de lipsa oportunităților de nivel ridicat – locuri de muncă pentru persoane cu studii superioare și care să atragă după sine un nivel salarial corespunzător.
  • A doua preocupare este lipsa evenimentelor culturale și a infrastructurii culturale, aproape 20% dintre respondenți menționând diverse aspecte culturale (concerte, platformă culturală, viață artistică, teatru etc). Dintre aceștia, un sfert au specificat concret că în Alba Iulia lipsește un teatru.
  • A treia categorie vizează lipsa spațiilor de agrement și relaxare, mai exact lipsa spațiilor verzi, dar și lipsa unui ștrand modern sau a locurilor de joacă pentru copii.
  • Lipsurile în infrastructură reprezintă a patra categorie de răspunsuri, incluzând aici situația parcărilor, dar și lipsa pistelor de bicicletă utilizabile.

Activitatea administrației publice

A doua secțiune a vizat percepția cetățenilor față de activitatea instituțiilor publice locale, răspunsurile arătând că cea mai proastă percepție este față de consiliul local, cu o medie de 2,5 (pe o scară între 1 și 5). Primarul are cea mai bună percepție (medie de 2,9), iar primăria și consiliul județean au medii de 2,8 respectiv 2,75. Distribuția răspunsurilor este în graficul 2: Percepția asupra insituțiilor

Domeniul „Infrastructură generală” este considerat a fi o prioritate crescută sau foarte crescută de cei mai mulți respondenți. Acest domeniu cuprinde reparația și întreținerea străzilor precum și asigurarea utilităților (apă, lumină, canalizare).

Subiectul parcărilor scindează respondenții, având cele mai multe răspunsuri „prioritate foarte crescută”, cele mai puține răspunsuri „prioritate crescută” și cele mai multe răspunsuri „prioritate scăzută și foarte scăzută”.

Cultura și spațiile verzi au o distribuție similară a răspunsurilor, iar infrastructura de transport se arată a avea o prioritate scăzută.

Pentru a clarifica scindarea opiniilor, se poate propune o analiză relativă, scăzând numărul de răspunsuri „prioritate scăzută și foarte scăzută” din numărul total de răspunsuri „prioritatate crescută și foarte crescută”. Obținem astfel numărul net de răspunsuri „prioritate crescută și foarte crescută” ceea ce ne interesează.

Rezultatele obținute astfel arată că domeniul „Infrastructură generală” se păstrează în topul priorităților (49% scor relativ), urmat de „Cultură” și „Spații verzi” (34%), în timp ce domeniile „Parcări” și „Infrastructura de transport” au o prioritate relativă de 32%.

Concluzii

Analiza chestionarului arată că respondenții percep, în general, viața în Alba Iulia ca fiind acceptabilă, agreând cetatea și liniștea, dar considerând că veniturile sunt prea reduse (din cauza lipsei oportunităților economice de nivel ridicat).

Opiniile sunt împărțite față de autoritățile publice, instituția Primarului atrăgând însă perspectiva cea mai favorabilă (deși nu extrem de favorabilă).

Prioritățile de implicare (inclusiv de susținere financiară) din partea autorităților rămân focalizate pe domeniul infrastructurii generale (reparații străzi, implementare utilități) unde sunt identificate carențe ce creează disconfort. În afara confortului imediat, respondenții prioritizează evenimentele culturale dar și spațiile de agrement (parcuri, ștranduri, locuri de joacă pentru copii).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba