Vacanţe fără griji : Cum ne ferim casa de hoți dacă plecăm de sărbatori

Adăugat la Știri

hotOdată cu sezonul sărbătorilor de iarnă, infractorii devin mai activi, iar numărul spargerilor creşte, însă un sistem de supraveghere video te poate scăpa de griji.

Hoţii nu au vacanţă şi nici sărbători, avertizează forţele de ordine. În perioada sărbătorilor de iarnă, se estimează o creştere a numărului de jafuri şi spargeri de locuinţe.  Oamenii legii recomandă ca, în această perioadă, atunci când mergi la cumpărături să nu iei mulţi bani şi să foloseşti cardul când este posibil. Evită locurile aglomerate dacă ai asupra ta o sumă importantă de bani, iar când efectuezi diverse plăţi, nu scoate toţi banii pe care îi ai, ci numai suma de care ai nevoie.

Un sfat important înainte să plecați în vacanță este acela de a nu posta pe rețelele de socializare mesajul că urmează să vă părăsiţi locuinţa. Motivul este simplu. Adresa de Facebook poate fi urmarită iar hoții pot veni nestingheriți cât lipsiți de acasă.

Au existat cazuri când bucuria unei excursii a fost stricată de tâlhari.

Nu contează că locuiţi la bloc sau casă. Poliţiştii vă dau un pont important. Dacă aveţi jaluzele exterioare, nu le coborâţi în totalitate. Poate fi un indiciu important ca nu veţi locui aici în toată această perioadă.

Orice detaliu care nu pare important pentru noi se transformă în indiciu pentru hoţi. Rugaţi un vecin să vă ia corespondenţa de la cutia poştală, de exemplu, ca să nu observe nimeni că sunteţi plecaţi de acasă. La fel, un bec sau televizorul lăsat pornit dau aparenţa că nu este o casă goală. Şi încă ceva. Să îşi asigure geamurile. Au existat cazuri când hoţii au escaladat sau când au coborât de pe bloc la etajele superioare. Şi dacă plecaţi din ţară cu avionul, nu lăsaţi maşina în parcarea aeroportului sau în curtea unui prieten.

Nu în ultimul rand daca aveţi cum, atunci când plecaţi de acasă lăsaţi-vă autoturismul parcat în faţa locuinţei. Poate fi un indiciu important că sunteți acasă.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii