Unităţi canine de intervenţie la avalanşă și situații excepționale, în zonele montane

Adăugat la Știri

Un proiect de lege adoptat de Parlament vine în ajutorul salvamontiștilor și face mai sigure expedițiile iubitorilor de drumeții și ascensiuni.

La mijlocul acestei săptămâni a primit votul decisiv al deputaților o Propunere legislativă privind înfiinţarea unităţilor canine de intervenţie la avalanşă și situații excepționale, mai exact echipaje compuse din câini şi salvamontiştii lor. În plus, atunci când va fi necesar, aceste unităţi, care se doresc a atinge un număr de 50 în următorii ani, vor putea participa şi la alte acţiuni care necesită resurse specifice: cutremure, căutări de suprafaţă etc.

În acest sens, atât câinii de serviciu, aşa cum sunt denumiţi în propunerea legislativă, cât şi salvamontiştii, vor beneficia de cursuri specializate, dar şi antrenamente şi echipament adecvat. De altfel, toate acestea vor presupune anumite costuri, la fel ca hrana câinilor, care trebuie să fie asigurată la un nivel rezonabil de calitate, aşa cum scrie în expunerea de motive ce însoţeşte proiectul.

Potrivit iniţiatoarei propunerii legislative, echipaje canine de intervenţie există în toate ţările cu relief alpin, în Europa şi America de Sud, fiind necesare şi în România, cu atât mai mult cu cât ţara noastră se află pe locul nouă pe o „listă neagră” a ţărilor cu accidente fatale în avalanşă.

Sursa:dcbusiness.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii