Rămâi conectat

Știri

Udatul fetelor de Paște, un obicei păstrat din bătrâni: Cum se merge la udat în Ardeal

Publicat

în

Udatul fetelor de Paște, un obicei păstrat din bătrâni

„Eu sunt micul gradinar / Cu sticluta-n buzunar / Si-am venit la dumneavoastra / Sa ud floarea din fereastra”. Astfel isi incep udatul sau stropitul tinerii din Ardeal, care merg la casele unde locuiesc fete si le stropesc cu parfum. Obiceiul „udatului” este preluat in Ardeal de la comunitatea maghiara, dar se practica si in Banat sau in Bucovina.

Legenda fetei crestine si a fetei pagane

Se spune ca intr-o zi o fata crestina mergea la targ sa vanda oua. Pe drum s-a intalnit cu o fata pagana care dorea sa le cumpere si au inceput sa povesteasca. Din vorba in vorba, fata crestina i-a explicat celeilalte despre credinta in Dumnezeu, despre binele crestin si a indemnat-o sa se crestineze. Pagana i-a replicat ca se crestineaza numai daca ii dovedeste existenta lui Dumnezeu, care sa coloreze ouale in rosu: „Atunci voi crede cand ouale albe pe care mi le-ai vandut se vor face rosii”. Minunea s-a infaptuit si cele doua fete au lesinat de emotie. Niste trecatori le-au vazut si le-au stropit cu apa. De la aceasta legenda ar fi ramas obiceiul de udat de Paste.

Cum se merge la udat in Ardeal

In trecut baietii udau fetele cu apa proaspata de fantana. Mai recent au inceput sa foloseasca apa de colonie si parfum. Fetele ii asteapta acasa imbracate frumos si le ofera oua rosii si cozonac, apoi ii poftesc la masa de paste. Se zice ca niciunei fete nu ii va merge bine anul respectiv daca nu este udata. Dupa urarea de „Hristos a inviat”, baiatul spune ca ii e sete si scoate un ulcior cu apa pe care o toarne pe gatul sau pe fata fetei spunand: „Sa-ti fie inima curata ca apa si ea sa te fereasca de orice boala.” A doua zi fetele se mandresc cu numarul de udatori care le-au colindat. Un alt obicei este ca feciorii din sat sa ia cu ei o galeata cu apa si sa mearga acasa la fetele nemaritate. Daca le gasesc dormind, toarna galeata pe ele. Se crede ca fetele care sunt udate se vor marita in curand. Obiceiul udatului a ajuns in Transilvania prin intermediul sasilor, dar s-a raspandit pe filiera maghiara. In multe din poezioarele pe care le spun baietii, fetele sunt asemanate cu niste flori de aceea trebuie udate ca sa creasca mari. Daca femeile sunt asemanate de multe ori cu florile, in a doua zi de Paste, asa cum spune traditia in Ardeal, acestea sunt udate.

In multe dintre sate, obiceiul inca se pastreaza, iar feciorii se plimba din casa in casa si stropesc toate florile care le ies in cale pentru ca ele sa nu se ofileasca. Inainte fetele erau udate cu apa din fantana, insa acum baietii prefera sa le rasfete cu parfumuri fine. Stropitul fetelor este un obicei pastrat de sute de ani in comuna Bargau din judetul Bistrita Nasaud, iar cei tineri si-au invatat bine lectia. „Se aduna prietenii, se hotarasc la care fete sa mearga. Mergem la fata aia ca e frumoasa, cealalta este buna, iar cealalta ne cinsteste bine. Speram ca acest udat al nostru sa-i aduca multa prosperitate dupa aceasta sarbatoare”, spune un tanar care inca tine aceasta traditie. Odata ajunsi in casa unei fete, flacaii trebuie sa spuna si cateva versuri: „In gradina fir cu fir, s-a ivit un trandafir. Trandafirul s-a uscat, pe Bargau noi l-am udat”.

„Fetele isi asteapta udatorii acasa, cu vin si cu prajituri”, explica tinerii. Si pentru ca atunci cand merg la udat isi pot gasi viitoarea sotie, baietii isi pregatesc din timp si cu mare grija costumele populare. „Costumul meu este alcatuit din cizme, pantaloni din canepa, camasa, curea din piele acoperita cu margele. Parfumul se tine dupa curea”, ne explica cei care pastreaza vie aceasta traditie. Seara, tinerii se intalnesc pentru a petrece, iar fetele se pot mandri cu numarul de udatori pe care i-au primit.

 Sursa:skytrip.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba