TVA redus la utilități, facturi mai mici pentru cetățeni

Adăugat la Știri

tvaTaxa pe valoarea adăugată  pentru prestarea mai multor servicii publice va fi redusă, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent de senatori, dar care are nevoie și de votul deputaților.

Documentul aduce mai multe modificări Codului fiscal, iar una dintre prevederi stabileşte că pentru electricitate, gaze, căldură, canalizare și salubrizare se va aplica o cotă redusă de TVA de 9%, fapt ce va conduce la reducerea facturilor pe care le plătesc în prezent românii. Practic, prin reducerea cotei de TVA pentru prestarea de servicii publice, de la 20%, atât cât este în prezent, la 9%, iniţiatorii proiectului vizează îmbunătăţirea nivelului de trai al contribuabililor, care ar urma să scoată lunar mai puţini bani din buzunare pentru achitarea facturilor la utilități. În plus, documentul aduce modificări consistente sistemului de impozitare a locuinţelor, aplicabil de la începutul lui 2016.

Citește și Scăderea preţurilor s-a temperat luna trecută, odată cu dispariţia efectului reducerii TVA.

O cotă redusă de 9% se va aplica asupra bazei de impozitare şi pentru următoarele prestări de servicii și/sau livrări de bunuri, pe lângă cele deja menţionate în actul normativ: serviciile de canalizare, producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea de energie termică în sistem centralizat, livrarea de electricitate; livrarea de gaze naturale, serviciul public de salubrizare a localităţilor.

Sursa:avocatnet.net

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii