Rămâi conectat

Știri

Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului, expoziţie itinerată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, pe Valea Sebeşului

Publicat

în

În perioada 29-31 octombrie 2018, elevii școlilor gimnaziale din Săsciori, Șugag și Pianu de Sus, au avut ocazia să intre în contact și să cunoască mai detaliat un patrimoniu căruia nu i se acordă atenție, deși  în alcătuirea lui se află bunuri culturale de o reală valoare artistică şi documentară. 

Astfel, expoziția – Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului organizată și itinerantă de Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, a fost un bun prilej pentru popularizarea frumoaselor troiţe, unele dintre ele pictate de zugravi din centrul de iconari de la Laz, iar altele de artişti locali, cei mai mulţi dintre ei anonimi. De asemenea, elevii au dobândit informaţi referitoare la o practică funerară ancestrală, frecventă odinioară în comunele lor şi care astăzi este pe cale de dispariţie,  folosirea stâlpilor funerari, şi a păsărilor-suflet.

Manifestările s-au desfăşurat în cadrul proiectului cultural Între sacru şi profan. Repertorierea și digitizarea troițelor și a cimitirelor cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului, implementat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal ”Ioan Raica”, câştigat  în urma competiţiei de proiecte lansate de Administraţia Fondului Cultural Naţional în primăvara acestui an, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu şi Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.

Vernisajele expoziţiilor au fost urmate de conferinţa cu titlul Un patrimoniu în pericol. Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului, susţinută membrii echipei proiectului şi, cu aceeaşi ocazie, s-au derulat dezbateri în legătură cu soluţiile ce se pot identifica în vederea conservării acestui patrimoniu şi a valorificării sale. Elevilor le-au fost puse la dispoziţie pliante cu recomandări în acest sens, iar pentru popularizare, cărţi poştale ilustrate reprezentând troiţe, stâlpi funerari, precum şi elemente de peisaj cultural, cu recomandarea de a le trimite unor colegi de-ai lor din alte zone ale ţării, iniţiindu-se astfel un schimb de informaţii între şcoli, pentru o mai bună cunoaştere a patrimoniului cultural local.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba