Tragedia aviatică din Apuseni putea fi evitată

Adăugat la Știri

Tragedia aviatică din Apuseni putea fi evitată. Este concluzia experților în aeronautică după doi ani de investigații.  Într-un raport care se întinde pe 1.300 de pagini, specialiștii spun că prăbușirea putea fi evitată.

Aceștia adaugă că a fost un lanț de conjuncturi care au implicat erori de pilotaj și defecțiuni tehnice pe fondul vremii nefavorabile. Expertiza a fost solicitată de procurorii Sectiei Parchetelor Militare care au vrut să fie stabilit momentul în care avionul a pierdut contactul cu turnul de control și când s-a rupt antena transmițătorului avionului. O altă expertiză, prezentată în 2016, arăta că Adrian Iovan avea experiență de 1.600 de ore pe avioane mult mai performante și a evaluat eronat factorii de risc pentru aeronava pe care urma să o conducă. După aterizarea forțată a aeronavei medicale, pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion și-au pierdut viața. Aeronava a fost găsită de localnici, în munți, după mai bine șapte ore de căutări.

Citește și Tragedia din Apuseni : Cauza prăbuşirii – motoarele au îngheţat

 Tragedia aviatică a avut loc în  20 ianuarie 2014, într-o zonă din Munţii Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

Accidentul a fost, la acea dată, o palmă pentru autorităţile din România specializate în intervenţia în situaţii de urgenţă. Acestea au demonstrat cât de neputincioase sunt într-un scenariu real în care a trebuit să lupte contra cronometru cu natura şi, deşi suntem în era tehnologiei, nu au reuşit să identifice cu exactitate locul unde se afla epava avionului.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii