Tradițiile și meșteșugurile horenilor, promovate și anul acesta la Târgul lemnarilor de la Horea-Mătișești

Adăugat la Știri

Devenit deja o tradiție în Țara Moților, Târgul Lemnarilor de la Horea ajunge anul acesta la ediția cu numărul XXIII. Tradițiile și meșteșugurile horenilor vor fi promovate și în acest an cu spectacole, mâncare, tulnicărese și nu în ultimul rând vizite la diferite obiective turistice din zonă și activități sportive, în perioada 18-19 august. 

Ziua lemnarului are loc in fiecare an in satul Matisesti, comuna Hoarea, judetul Alba. Acesta este un eveniment special al Tarii Motilor la care participa mesteri lemnari din zona, care vin in comuna natala a marelui erou Horea pentru a-si arata maiestria in diverse concursuri legate de prelucrarea lemnului. Concursuri ce au ca tema cioplitul, aruncarea securii, catararea pe bustean. Pe langa mesterii lemnari mai participa si alti mesteri populari din Muntii Apuseni si din imprejurimi. Astfel in fiecare an isi dau intalnire aici olari, ciubarari, tesatori fiecare aducand la targ cele mai frumoase creatii pt a fi expuse si valorificate. Portul popular si dansurile populare sunt prezente si ele la acest eveniment, cu participanti din imprejurimi si invitati din alte regiuni cu traditie din Romania. Cantecul si voia buna nu poate lipsi de la un astfel de eveniment, de fiecare data concertele au loc pe scena „Casei lemnarilor” de la baza amfiteatrului natural din Matisesti. Cantareti consacrati si tinere talente urca pe scena pentru a incanta participantii de la Zilele Lemnarilor Horea-Matisesti.

SÂMBĂTĂ, 18 august – COMUNA HOREA

ora 14,00 – Primirea invitaţilor la Centrul Cultural HCC din Comuna Horea,

ora 15,00 – Acordarea Titlurilor de Cetăţeni de Onoare unor personalităţi reprezentative pentru Comuna Horea la Casa Memorială “Horea”- sat Fericet

– Moment evocator – Horea mândru împărat – manifestare dedicată sărbătoririi a 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România.

– Cântece tradiţionale cu Taraful Moţul din Horea

ora 17,30 – Vizitarea taberei de sculptură de la Dâmbul Iui Gâf

ora 18,00 – Activităţi sportive şi recreative în aer liber

ora 20,00 – „O noapte albă la Horea” – petrecere în aer liber

ora 23,00 – Foc de artificii

DUMINICĂ, 19 august – SAT MĂTIŞEŞTI

ora 10,30 – Primirea invitaţilor cu Balmoş moţesc

ora 11,30 – Desfăşurarea concursului naţional „CEL MAI BUN LEMNAR”, ediţia a XXIII-a

ora 12,30 – Vizitarea expoziţiilor meşterilor populari şi silvicultorilor

ora 13,30 – Spectacol aerian oferit de către fiul satului – PILOT TRIF ILARIE

ora 14,00 – SPECTACOL FOLCLORIC EXTRAORDINAR

IONUŢ MATES, SIMONA COSTIN şi Formaţia artistică „FAVORIŢII ARDEALULUI”, GHIŢĂ CĂLŢUN BRANCU, ALIN NEAG, ALEXANDRA VĂDAN, HAN FELICIA, MATEŞ COSMINA, VALERIA ARNĂUTU, SERGIU VITALIAN VAIDA – VINE VAIDA PE LA VOI, Ansamblul de dansuri populare „ALBÂCEANA” al Căminului Cultural Albac – Instructor Claudia Bumb,  Ansamblul folcloric „VESELIA MOŢULUI” din HOREA – maestru coregraf Sorica Fărcaşiu, „TARAFUL MOŢUL” – un deceniu de existenţă, ANCUŢA MATEI OLAR, MIRELA MĂNESCU, MARIUS CIPRIAN POP, ANSAMBLUL FOLCLORIC AL JUDEŢULUI ALBA – dirijor Alexandru Pal, MARIA FILIMON, NICOLAE PLUTĂ, FLORICICA MOGA, DORINA NARIŢA, NICOLAE TUHUŢ, CĂTĂLIN HAŞA, Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra şi Flaviu Mîrza

 

PLIMBĂRI CU HIPO TAXI MOŢESC pe tot parcursul zilei

*ora 19,00 – Horă moţească

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii