Rămâi conectat

Știri

Tradițiile și meșteșugurile horenilor, promovate și anul acesta la Târgul lemnarilor de la Horea-Mătișești

Publicat

în

Devenit deja o tradiție în Țara Moților, Târgul Lemnarilor de la Horea ajunge anul acesta la ediția cu numărul XXIII. Tradițiile și meșteșugurile horenilor vor fi promovate și în acest an cu spectacole, mâncare, tulnicărese și nu în ultimul rând vizite la diferite obiective turistice din zonă și activități sportive, în perioada 18-19 august. 

Ziua lemnarului are loc in fiecare an in satul Matisesti, comuna Hoarea, judetul Alba. Acesta este un eveniment special al Tarii Motilor la care participa mesteri lemnari din zona, care vin in comuna natala a marelui erou Horea pentru a-si arata maiestria in diverse concursuri legate de prelucrarea lemnului. Concursuri ce au ca tema cioplitul, aruncarea securii, catararea pe bustean. Pe langa mesterii lemnari mai participa si alti mesteri populari din Muntii Apuseni si din imprejurimi. Astfel in fiecare an isi dau intalnire aici olari, ciubarari, tesatori fiecare aducand la targ cele mai frumoase creatii pt a fi expuse si valorificate. Portul popular si dansurile populare sunt prezente si ele la acest eveniment, cu participanti din imprejurimi si invitati din alte regiuni cu traditie din Romania. Cantecul si voia buna nu poate lipsi de la un astfel de eveniment, de fiecare data concertele au loc pe scena „Casei lemnarilor” de la baza amfiteatrului natural din Matisesti. Cantareti consacrati si tinere talente urca pe scena pentru a incanta participantii de la Zilele Lemnarilor Horea-Matisesti.

SÂMBĂTĂ, 18 august – COMUNA HOREA

ora 14,00 – Primirea invitaţilor la Centrul Cultural HCC din Comuna Horea,

ora 15,00 – Acordarea Titlurilor de Cetăţeni de Onoare unor personalităţi reprezentative pentru Comuna Horea la Casa Memorială “Horea”- sat Fericet

– Moment evocator – Horea mândru împărat – manifestare dedicată sărbătoririi a 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România.

– Cântece tradiţionale cu Taraful Moţul din Horea

ora 17,30 – Vizitarea taberei de sculptură de la Dâmbul Iui Gâf

ora 18,00 – Activităţi sportive şi recreative în aer liber

ora 20,00 – „O noapte albă la Horea” – petrecere în aer liber

ora 23,00 – Foc de artificii

DUMINICĂ, 19 august – SAT MĂTIŞEŞTI

ora 10,30 – Primirea invitaţilor cu Balmoş moţesc

ora 11,30 – Desfăşurarea concursului naţional „CEL MAI BUN LEMNAR”, ediţia a XXIII-a

ora 12,30 – Vizitarea expoziţiilor meşterilor populari şi silvicultorilor

ora 13,30 – Spectacol aerian oferit de către fiul satului – PILOT TRIF ILARIE

ora 14,00 – SPECTACOL FOLCLORIC EXTRAORDINAR

IONUŢ MATES, SIMONA COSTIN şi Formaţia artistică „FAVORIŢII ARDEALULUI”, GHIŢĂ CĂLŢUN BRANCU, ALIN NEAG, ALEXANDRA VĂDAN, HAN FELICIA, MATEŞ COSMINA, VALERIA ARNĂUTU, SERGIU VITALIAN VAIDA – VINE VAIDA PE LA VOI, Ansamblul de dansuri populare „ALBÂCEANA” al Căminului Cultural Albac – Instructor Claudia Bumb,  Ansamblul folcloric „VESELIA MOŢULUI” din HOREA – maestru coregraf Sorica Fărcaşiu, „TARAFUL MOŢUL” – un deceniu de existenţă, ANCUŢA MATEI OLAR, MIRELA MĂNESCU, MARIUS CIPRIAN POP, ANSAMBLUL FOLCLORIC AL JUDEŢULUI ALBA – dirijor Alexandru Pal, MARIA FILIMON, NICOLAE PLUTĂ, FLORICICA MOGA, DORINA NARIŢA, NICOLAE TUHUŢ, CĂTĂLIN HAŞA, Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra şi Flaviu Mîrza

 

PLIMBĂRI CU HIPO TAXI MOŢESC pe tot parcursul zilei

*ora 19,00 – Horă moţească


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba