Tradiții de nuntă care se mai pastrează în Ardeal

Adăugat la Știri

Daca vrei sa ai o nunta unica in zona ta, incearca sa o faci sa se desfasoare dupa obiceiul altor zone, sau sa incluzi in ea traditii ce nu sunt specific zonei tale. Va fi interesant, distractiv, iar filmul nuntii va fi unic daca il compari cu cele ale cunostintelor. Daca nu stii de unde sa incepi, iti venim in ajutor, relatand cum se desfasoara o nunta in diferite zone ale tarii, incepand cu Ardealul. Informatiile sunt actuale, lasand la o parte acele traditii care nu se mai practica deloc, precum petitul sau aducerea zestrei.

In mod traditional, ardelenii incep instiintarea despre viitoarea nunta imediat dupa incheierea logodnei. Invitatiile cu toate informatiile exacte despre desfasurarea ceremoniei si a petrecerii sunt trimise cu cel mult cateva luni inainte de nunta.

In Ardeal, de cele mai multe ori, nasii sunt rude cu mirele sau cu nasii de botez ai mirelui.

Nasii au datoria de a plati lumanarile, taxa de la biserica si accesoriile pentru gatirea miresei, in special a voalului. Nunta incepe de la nasi, care, cu muzicanti, pornesc spre mire.

Sunt sate in care se mai pastreaza obiceiul bradutului impodobit; purtat mereu in fruntea alaiului, era gatit cu panglici, ghirlande si zurgalai iar in varf are un cozonac sau un colac dulce. Acest brad pazeste intrarea in curtea mirelui in timpul petrecerii.

La mire nu se sta mult, pentru ca ce e mai important se petrece la mireasa. Pentru a i se deschide usa, mirele trebuie sa convinga socrii mici ca el e cel mai potrivit pentru fata lor. Cand in sfarsit este lasat sa intre in casa, incep ceremoniile. Mireasa este gatita de nasa, dupa care poate pune flori in piept tuturor invitatilor. Iertaciunea dureaza foarte putin, iar inainte de iesirea din casa parintii mirilor isi binecuvanteaza copiii spunandu-le de trei ori “Cale alba si noroc”. Intre timp, indiferent daca nunta are loc la tara sau la oras, copiii vecinilor care se joaca pe afara sunt serviti cu prajituri din partea miresei.

La iesirea din casa, copiii leaga sfoara in calea alaiului, iar mirele trebuie sa ii plateasca pentru ca sfoara sa fie taiata si sa poata pleca.

Dupa casatoria civila, mirii ies ultimii din cladire, sub un pod format din buchete de flori tinute de invitati, in ritmul impus de muzicanti. Ceremonia religioasa este de asemenea importanta.

La petrecere nimeni nu intra pana cand nu se aduna majoritatea invitatilor, in fata carora mirii si nasii beau cate un pahar de sampanie dupa care il sparg, pentru ca cioburile sa alunge ghinionul ce ar putea interveni in viata celor doi tineri.

Primii care intra sunt mirii si nasii, pentru a-si astepta invitatii cu cate un pahar de sampanie pentru fiecare sau, daca mirii doresc, prajitura.

Furatul miresei. Se presupune ca mirele nu trebuie sa aibe ochi decat pentru mireasa lui, dar unii glumeti profita de neatentia mirelui si fura mireasa. El este dator sa o caute sau sa o rascumpere. In unele zone, rapitorii au datoria de a nu lasa mireasa pe jos, ea trebuie purtata numai in brate. In alte zone, se considera ca daca mireasa a fost furata pana la ora 24.00 datoria o va plati nasul, daca a fost furata dupa 24.00 mirele este cel care va plati. De multe ori, spre hazul invitatilor, mirele este pus sa indeplineasca anumite sarcini.

Aruncatul buchetului. O alta traditie foarte cunoscuta! Mireasa se intoarce cu spatele la grupul de fete tinere, nemaritate, si arunca la intamplare buchetul. Fata care-l prinde este cea care se va marita prima. Unele traditii spun ca se va marita in acelasi an.

Sursa: madvideo.ro

 

Emilia Hîrceagă

redactor știri Radio Unirea FM
e-mail: redactie@radiounirea.ro

Comentarii