Rămâi conectat

Social-Economic

Totul despre LEGEA FALIMENTULUI PERSONAL. Instrucțiuni de folosire

Publicat

în

Legea insolvenței persoanelor fizice a fost publicată în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare peste șase luni. Specialiștii în insolvență arată că acesta a fost adoptată înainte de a avea un studiu de impact, motiv pentru care nu a putut fi bugetată. În plus, legea are mai multe puncte vulnerabile, unele dintre ele conducând la îngrădirea unor drepturi și libertăți. Vezi toate detaliile pe radiounirea.ro.

Cu toate că legea va intra în vigoare abia anul viitor, comisiile de insolvență la nivel central și local trebuie să se înființeze în perioada imediat următoare. Astfel, cei protejați de această lege vor avea dreptul la „cheltuieli pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil“, cheltuieli care vor fi stabilite de Comisia pentru insolvență. Însă funcționarea comisiilor nu a fost încă bugetată.

Arin Stănescu, președintele Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență, a explicat pentru „România liberă“ cum s-a ajuns în această situație: „În primul rând, legea nu trebuia adoptată înainte de a fi fost făcut un studiu de impact. Din aceeași cauză nu există nici buget. Cheltuielile sunt prevăzute să fie acoperite din bugetul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), însă anul viitor“.

Citeşte şi Legea insolvenţei personale, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis

Conform legii, se vor înființa comisiile de insolvență astfel încât procedura va fi aproape în întregime în afara instanțelor, pentru a nu se crea o presiune foarte mare pe judecătorii. „Din păcate, comisiile vor fi formate din persoane care nu știu mai nimic despre toate acestea și care, până anul viitor, la intrarea în vigoare a legii, ar trebui școlarizate. Sunt funcționari de la Ministerul Finanțelor, de la ANPC etc.“, susține Stănescu.

Funcționari cu atribuții de judecători

În opinia avocatei Raluca Năstase, specializată în insolvență,  raportat la categoria de debitori căreia i se adresează, legea instituie un număr excesiv de organe care aplică procedura insolvenței: comisia de disciplină, instanța de judecată, administratorul/lichidatorul. Aceasta spune că este o procedură greoaie, atât sub aspectul deschiderii sale, fiind necesar un număr surprinzător mai mare de documente decât în cazul deschiderii procedurii insolvenței împotriva unei societăți comerciale, cât și sub aspectul derulării sale. Deși legea este centrată pe debitorul persoană fizică de bună-credință, acesta nu este definit.

„De asemenea, legea impune persoanelor să caute un loc de muncă mai bine remunerat, ceea ce poate constitui o îngrădire a libertății în muncă. Pe de altă parte, instituirea unei comisii de disciplină care exercită atribuții cu specific jurisdicțional în locul instanței de judecată este nu numai inoportună, dar poate constitui și o încălcare a dreptului de acces la justiție. Ca să nu mai vorbim de faptul că aceste comisii de insolvență  sunt constituite din funcționari publici care exercită atribuțiile unei veritabile instanțe de judecată“, susține Raluca Năstase. Aceasta spune că desemnarea judecătoriei ca instanță competentă să soluționeze cererile aferente procedurilor reglementate de Legea insolvenței persoanelor fizice va duce la o supraaglomerare a unor instanțe deja aglomerate și la imposibilitatea respectării termenelor scurte impuse de procedura insolvenței.

Reamintim că legea se adresează persoanelor fizice de bună-credință, cu datorii la furnizorii de utilități, bănci sau la întreținere, și nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit. Starea de insolvență poate fi luată în considerare dacă termenul de plată a datoriilor a fost depășit cu mai mult de 90 de zile. Dacă situația finan­ciară a datornicului nu este iremediabil compromisă, se poate cere Comisiei de insolvență des­chiderea insolvenței pe bază de plan de rambursare a datoriilor, ca­re este o procedură administra­tivă și nu judiciară. În acest caz, cuantumul minim al datoriilor tre­buie să totalizeze 15 salarii mi­nime pe economie.

Durata de executare a planului este de 5 ani, cu posibilitate de prelungire cu încă 1 an. Insolvența prin lichidare de active poate fi solicitată de către datornic, în mod direct, în cazul în care “situația sa financiară este iremediabil compromisă“. Legea prevede și o procedură simplificată pentru insolvența per­sonală care poate fi accesată de o persoană fizică insolventă, dacă suma totală a datoriilor sale este de cel mult 10 salarii minime pe economie, nu are bunuri sau ve­nituri urmăribile și are peste vârsta standard de pensionare sau și-a pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă.

800.000 de credite restante erau înregistrate în urmă cu câteva luni, la Biroul de Credit, dintre care 500.000 aveau mai mult de 6 luni.

sursa: romanialibera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Societate

20 aprilie: Ziua Internaţională a Presei Libere

Publicat

în

Zi internațională dedicată presei libere

La iniţiativa organizaţiei „Reporteri fără frontiere”, în fiecare an la 20 aprilie este marcată ziua internaţională a presei libere.

Sărbătoarea a fost instituită în anul 1991.

Jurnalismul, în toate formele sale, rămâne o profesie sub presiune, ameninţată în permanenţă în diverse colţuri ale lumii, dovadă stând victimele care se înregistrează an de an.

Rămân numeroase cazurile de jurnalişti care mor, sunt răniţi sau încarceraţi pentru curajul de a spune adevărul.

Organizaţia „Reporteri fără frontiere” militează de peste trei decenii pentru libertatea presei şi a celei de exprimare în întreaga lume.

La 3 mai, este celebrată ziua mondială a libertăţii presei, hotărâtă de Adunarea Generală a ONU în anul 1993.

Potrivit „Declaraţiei de la Windhoek” (Africa de Sud), “o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Acțiune de plantare la Câlnic: De cine a fost inițiată

Publicat

în

La Câlnic, acțiune de plantare

Elevii clasei a IX-a C de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, alături de profesorul diriginte Cristian Macrai, au participat la o acțiune de plantare pe raza comunei Câlnic, zona administrată de Ocolul Silvic Ighiu.
Activitatea, în cadrul căreia elevii au plantat peste 400 de puieți de stejar, s-a realizat cu sprijinul Primăriei comunei Câlnic, Ocolului Silvic „Iezerul Trascău” din Ighiu și al Școlii Gimnaziale Câlnic, în cadrul programului „Școala verde”, program desfășurat în colegiul militar în perioada 15-19 aprilie.
Prin participarea la această activitate, elevii au contribuit la protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător și au învățat că fiecare gest contează în comunitate și în efortul de a avea un mediu mai verde. Mai mult, ei au promis să revină în zonă pentru a vedea puieții cum au crescut copaci.

După ce au plantat puieții, elevii militari au vizitat cetatea Câlnic, edificiu aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, muzeul, capela și biserica din localitate, iar experiențele trăite de ei au fost dintre cele mai frumoase.
„Am învățat să plantez copaci, o activitate pe care nu am mai practicat-o până acum. Pot spune că mă ajutat să mă conectez cu natura și să descopere adevărata ei frumusețe care mă fascinează din ce în ce mai mult pe zi ce trece. Plantarea unor copaci ne ajuta să apreciem natura și importanța ei în viața de zi cu zi, de aceea consider că ar trebui ca fiecare elev să experimenteze această activitate măcar o dată. Sentimentul care te cuprinde când știi că ai făcut ceva dedicat naturii este incomparabil cu efortul depus.
Peste câțiva ani, cu siguranță mă voi reîntoarce în comuna Câlnic cu scopul de a vedea frumoșii copaci plantați de către mine și de către colegii mei, care să încep să crească. Aceste amintiri alături de colegii mei și de domnul diriginte nu vor fi uitate și sunt sigură că pe viitor nu vom reaminti cu drag de timpul petrecut împreună”, a mărturisit ridica fruntaș Ariana Pop.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Ecologizare pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia

Publicat

în

Alba Iulia: Ecologizare pe malul râului Ampoi

Activitățile cuprinse în cadrul programului „Săptămâna verde” au continuat cu o activitate de ecologizare pe malul râului Ampoi, activitate la care au luat parte elevii claselor a X-a B și F de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, alături de profesoarele diriginte Emilia Ioniță și Anca Hațegan.

După ce au strâns gunoaiele, elevii au urmărit și proiecții de filme documentare cu temă ecologică și au prezentat referate și proiecte pe această temă.

„În urma experienței minunate în natură, în care ne-am implicat în ecologizare alături de doamna dirigintă și colegii noștri, am realizat cât de importantă este natura pentru noi. Așadar, am decis să prezentăm un proiect captivant despre importanța protejării mediului și a respectului pentru natură. Sper că am reușit să inspirăm pe cât mai mulți să acționeze pentru un mediu mai curat și sănătos!”, au spus eleva caporal Ionela Gălușcă și eleva fruntaș Maria Hagiu.

Tot săptămâna aceasta, elevii clasei a IX-a A, alături de profesoara dirigintă Simona Mureșan, au ales să își ambienteze sala de clasă și au plantat mușcate. Jardinierele cu flori au fost așezate apoi la geamuri pentru ca spațiul în care elevii își desfășoară activitatea educativă să ofere culoare, armonie și energie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba