Rămâi conectat

Educație și Cultură

Top 20 de cuvinte pe care foarte mulţi le pronunţă greşit

Publicat

în

Deşi ne străduim să vorbim corect româneşte, sunt cuvinte pe care le folosim greşit zi de zi, iar asta pentru că le-am auzit în forma lor greşită de fiecare dată: de la părinţi, profesori, prieteni, radio sau TV. Vezi pe radiounirea.ro un top al celor 20 de cuvinte pe care foarte mulţi le pronunţă greşit, conform dictie.ro.

Repercursiune – forma corectă a cuvântului este repercusiune, dar 90% dintre vorbitorii de limba română folosesc forma greşită care include un R în plus.

Vroiam – forma corectă a cuvântului este voiam sau vream. În limba română nu există verbul a vroi. Aşadar vroiam este o combinaţie a celor două verbe deja existente în limba română: voiam+vream

Mingie – forma corectă a cuvântului este minge.

Plaje – forma corectă a cuvântului la singular este plajă. Aşadar, formularea: mergem să facem plaje este incorectă.

Ţigare – forma corectă a cuvântului este ţigară.

Şcenă – forma corectă a cuvântului este scenă şi tot aşa se şi pronunţă: cu S, nu cu Ş.

Jmecher – forma corectă este şmecher. Tot aşa se şi pronunţă, însă derivaţia de la şmecher la jmecher vine din cauza dificultăţilor de pronunţie pe sunetele complementare S/Z sau Ş/J.

Punt sau punc – forma corectă este punct şi se pronunţă toate sunetele din cuvânt.

Va cade – forma corectă este „va cădea”. Dacă vrem să folosim corect cuvântul, vom spune: „responsabilitatea va cădea pe umerii lui”.

El însăşi – forma corectă este: „el însuşi”.

Renumerat – forma corectă este remunerat.

Hilar – forma corectă este ilar. Dacă folosim cuvântul cu sensul de amuzant, comic, nu avem de ce să folosim forma hilar pentru că înseamnă altceva.

Căstorie – forma corectă este căsătorie. Varianta greşită provine din viteza de vorbire a unora.

Citeşte şi Abstinenţa sexuală până la căsătorie, în programa şcolară

Clasa întâia – forma corectă este clasa întâi.

Ora doisprezece – forma corectă este ora douăsprezece. Acelaşi lucru este valabil şi pentru doisprezece grade, cu variantă corectă: douăsprezece grade.

Doi septembrie – forma corectă este două septembrie.

Chitări – forma corectă este chitare.

Azile de bătrâni – forma corectă este aziluri de bătrâni.

Ouălelor – forma corectă este ouălor.

Chibrite – forma corectă este chibrituri.

sursa: dictie.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Educație și Cultură

Mara Roman, elevă a Colegiului Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir, calificare la etapa națională a Olimpiadei de Chimie

Publicat

în

Calificare la etapa națională a Olimpiadei de Chimie pentru o elevă a Colegiului Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir

Performanță deosebită reușită de o elevă de la Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” din Cugir: Mara Roman a reușit să se califice la faza națională a Olimpiadei de Chimie.

Mara Roman este elevă în clasa a X-a.

„Cu bucurie anunțăm încă o calificare la Națională la una dintre cele mai dificile discipline: chimia. Concursul adresat liceelor tehnologice, vocaționale, câștigat și în 2024 și de un reprezentant al școlii noastre ne aduce speranță și certitudinea că ceea ce facem aici la Lăzărescu, nu facem în zadar!”, au transmis reprezentanții colegiului cugirean.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

English 4 Kids, clubul de engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, o nouă întâlnire în 16 aprilie

Publicat

în

English 4 Kids – Clubul de engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

English 4 Kids – Clubul de engleză este un proiect cultural-educativ inițiat în anul 2019, desfășurat lunar sub forma unui club de limbă și civilizație engleză pentru copii, având ca scop apropierea celor mici de limba și cultura britanică/americană și familiarizarea acestora cu fondul de carte în limba engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Elementele implicate în desfășurarea acestui club sunt: joc/joacă, ateliere creative, cântece, vizionări de materiale educative audio-video în limba engleză, toate sub îndrumarea unui cadru didactic specializat – prof. Diana Bianca Mortură. Din partea bibliotecii județene, proiectul este coordonat de bibliotecara Ana-Maria Pienar.
Activitățile din luna aceasta vor avea loc în data de 16 aprilie 2024, la ora 16:00, la sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, iar tema abordată va fi „In the Kitchen”. Alături de Diana Bianca Mortură și Ana-Maria Pienar, copiii prezenți la eveniment vor cânta și se vor juca, vor învăța expresii și cuvinte noi, vor lectura cărți adecvate și vor conversa cu copii de vârsta și preocupări similare, toate în limba engleza.

English 4 Kids – Clubul de engleză va avea loc și în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana, din perioada 10-12 mai 2024, în aer liber, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Cărți noi la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

La Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, cărți noi

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, și la acest început de an, și-a îmbogățit colecția cu noi titluri de carte.

În primul trimestru al anului 2024 au fost achiziționate un număr total de 731 de titluri de carte, respectiv un număr de 1.023 de unități de bibliotecă (în principal cărți). În acest scop, bugetul alocat pentru achiziția de carte pe trimestrul I din 2024 a fost de 50 de mii de lei, din care a fost cheltuită suma de 47.394,86 de lei.

„Politicile privind achiziția și donația de carte de către Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba au la bază regulamentul adoptat de către consiliul de administrație al bibliotecii, astfel încât achiziția se face echilibrat iar documentele achiziționate fac parte din toate domeniile de cunoștințe. Informarea privind producția editorială, în scopul achiziției de titluri noi,  se face în cadrul activităților de animație de bibliotecă, prin consultări directe cu utilizatorii, prin întâlniri cu editorii și scriitorii și nu în ultimul rând în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana”, se arată într-un comunicat de presă.

Anul acesta Târgul de cArte Alba Transilvana va avea loc în perioada 10-12 mai, pe esplanada de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba