Concret, potrivit documentului, fiecarui profesionist (persoana sau entitatea care asigura executarea de lucrari, furnizarea de produse sau de servicii pe piata, indiferent de forma juridica in care a ales sa functioneze) ii va fi alocat, in momentul inregistrarii fiscale, o adresa de casuta electronica (e-mail) care sa il identifice, asemenea codului de identificare fiscala (CIF) sau codului unic de inregistrare (CUI), cu atribut de identificare si loc de primire a corespondentei. Astfel, adresa de e-mail va fi echivalenta cu sediul electronic al profesionistului, atat timp cat acesta va exista (pana in momentul radierii).

In forma initiala a documentului, masura viza toti operatorii economici, sintagma ce a fost inlocuita de Comisia economica a Senatului cu termenul de profesionist, in vederea unei corelari terminologice.

Initiatorul proiectului, senatorul PNL Teodor Atanasiu, a explicat in expunerea de motive anexata propunerii legislative ca sediul unei firme este un element esential in derularea activitatii acesteia, in special din perspectiva relationarii cu institutiile statului sau cu partenerii contractuali, motiv pentru propune facilitarea derularii comunicarii si eliminarea multor costuri generate de tiparirea unor formulare, decizii, citatii si alte asemenea acte administrative.

„Desi comunicarea prin mijloace electronice este o obisnuinta in viata de zi cu zi, in continuare institutiile statului (ANAF, instantele judecatoresti etc) continua sa transmita actele administrative prin intermediul serviciilor postale sau de curierat, generand astfel interminabile amanari, vicii de procedura costuri generate de tiparirea inutila a acestor acte, afectarea mediului inconjurator etc”, este precizat in documentul citat.

Operatorii economici vor fi obligati sa-si preschimbe actul administrativ prin care sunt autorizati sa functioneze

In cazul in care propunerea legislativa mentionata anterior va trece de votul senatorilor, aceasta va ajunge la Camera Deputatilor, in calitate de for decizional. Daca si deputatii vor adopta documentul, acesta nu va mai avea nevoie decat de semnatura presedintelui tarii si publicarea in Monitorul Oficial pentru a se aplica.

In forma initiala a proiectului de act normativ, era stabilit ca din momentul in care acesta va fi publicat in gazeta oficiala a tarii, operatorii economici vor avea la dispozitie sase luni pentru a-si preschimba certificatul de inregistrare fiscala, moment in care vor primi adresa de e-mail care va constitui sediul electronic al societatii.

Acum insa, dupa modificarile facute, propunerea legislativa prevede ca, in termen de sase luni de la data operationalizarii sistemului, toti profesionistii trebuie sa efectueze formalitatile necesare obtinerii adresei de e-mail, asociata sediului electronic.

Concret, schimbarea survenita a venit ca urmare a inlocuirii sintagmei „operator economic” cu cea de „profesionist„. In aceste conditii, membrii comisiei sesizate au explicat ca notiunea de profesionist cuprinde o sfera mai larga de subiecti decat cei inregistrati la Oficiul Registrului Comertului, astfel incat, in vederea stabilirii sediului electronic, fiecare persoana sau entitate care asigura executarea de lucrari, furnizarea de produse sau de servicii pe piata, indiferent de forma juridica in care a ales sa functioneze, va trebui sa isi preschimbe actul administrativ prin care este autorizat sa isi desfasoare activitatea, emis de autoritati/ organizatii profesionale distincte.

Citește și Din 2016, crește povara fiscală pentru PFA-uri

Concret, este vorba de urmatoarele documente, in functie de forma juridica in care profesionistul functioneaza:

  • certificat de inregistrare emis de ONRC;
  • decizie de autorizare (Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Ordinul Arhitectilor, Colegiul Medicilor, Camera Auditorilor Financiari, Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati, Colegiul Farmacistilor etc).

Potrivit documentului trimis spre adoptare plenului Senatului, termenul de sase luni in care profesionistii trebuie sa intre in legalitate va curge de la data operationalizarii sistemului. Totodata, nerespectarea demersurilor pentru intrarea in legalitate va fi sanctionata cu suspendarea activitatii, pana cand profesionistul isi va indeplini obligatiile.

Adresa electronica, cea care va face dovada comunicarii documentelor, va avea acelasi continut ca CIF-ul sau CUI-ul operatorului economic. In acest mod, orice institutie care doreste sa faca o comunicare va sti exact adresa de posta electronica a profesionistului destinatar.

Prin urmare, orice document, citatie, act procedural sau administrativ sau orice alta comunicare oficiala transmisa catre sediul electronic va avea aceleasi efecte ca informarile tiparite si transmise in prezent prin intermediul serviciilor postale sau celor de curierat. Mai exact, orice astfel de comunicare va fi considerata oficial facuta si opozabila destinatarului la momentul primirii e-mailului.

Sediul electronic, gazduit de oficiile Registrului Comertului

Diferenta dintre sediul fizic al contribuabilului si sediul electronic va consta, potrivit reglementarilor propuse, in controlul asupra acestuia, sediul electronic urmand a fi gazduit de Registrul Comertului si inscriptionat pe certificatul de inregistrare. Astfel, va fi eliminata posibilitatea mutarii succesive a acestuia, iar operatorii economici nu vor putea refuza primirea documentelor.

Potrivit proiectului de lege, Oficiul Registrului Comertului (ONRC) va asigura gratuit serviciul de gazduire a adreselor de casuta postala electronica, precum si serviciul de arhivare electronica.

Adresa electronica va trebui sa asigure siguranta, confidentialitatea si integritatea datelor, dovada comunicarii sau a receptionarii corespondentei. In caz de contestare, ONRC va putea emite certificate, contra cost, la cererea oricarui tert care justifica un interes sau a instantelor judecatoresti. Acestea fac deplina dovada a comunicarii, prin care sa ateste, dupa caz:

  • data primirii unui mesaj de la o anumita adresa;
  • continutul acestuia;
  • continutul oricarui atasament;
  • transmiterea unui mesaj si continutul acestuia;
  • adresa destinatarului.

Important! In forma inregistrata la Senat, documentul prevede ca niciun mesaj nu va putea fi modificat, sub sanctiunea penala a infractiunii de fals, stergerea mesajelor fiind posibila doar in masura epuizarii spatiului alocat.

Cum vor obtine firmele parola adresei de e-mail?

Potrivit initiativei legislative, utilizatorii vor primi, in momentul inregistrarii fiscale, o parola de accesare a adresei de casuta postala electronica, intr-o maniera confidentiala.

Din ziua primirii parolei, obligatia de pastrare a confidentialitatii acesteia inceteaza in termen de o saptamana, perioada in care fiecare profesionist va fi obligat sa modifice parola initiala cu una proprie si sa numeasca o persoana care va fi responsabila de acest aspect.

Orice schimbare ulterioara de parola se va putea face doar contra-cost, de catre ONRC, la cererea operatorului economic.

Vor fi si exceptii: operatorii economici aflati in imposibilitatea accesarii serviciilor de posta electronica, scutiti

Potrivit documentului, in masura in care profesionistul va depune o declaratie pe proprie raspundere privitoare la imposibilitatea accesarii prin mijloace tehnice obisnuite, de tipul calculatorului personal, telefonului cu servicii de posta electronica etc, aceasta adresa va fi inactiva, urmand sa genereze un raspuns oricui incearca sa transmita o comunicare.

Astfel, prin raspunsul transmis, expeditorul va fi informat de imposibilitatea folosirii acestui mijloc de comunicare.

Sursa:avocatnet.ro