Tinerii, cea mai lovită categorie de flagelul lipsei unui job

Adăugat la Știri

somajRata șomajului a atins un nou nivel minim la nivel național, sub 6%, însă situația nu este la fel de roză pentru toate categoriile de români. Tinerii sub 24 de ani, în special persoanele de sex feminin, au probleme la fel de mari în găsirea unui job ca și în anii crizei economice.

Tinerii au probleme în continuare la integrarea pe piața forței de muncă, mai ales femeile tinere. Șomajul în cazul tinerelor cu vârsta sub 24 de ani se situează la 22%, în timp ce bărbații din aceeași categorie de vârstă raportează un șomaj de 19,4%.

Potrivit celor mai recente date analizate de INS, rata șomajului în rândul tinerilor este stabilizată de mai multe luni la 20,4%, în timp ce nivelul cel mai redus de șomaj este de 3,8%, în cazul femeilor de peste 25 de ani.

La nivel național, rata şomajului în forma ajustată sezonier a fost de 5,9%, la finele lunii septembrie, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna precedentă (6%), a anunţat, joi, Institutul Naţional de Statistică (INS).

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna septembrie din anul curent, este de 520.000 de persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (529.000 persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (630.000 persoane).

Citeste si Tinerii, ajutați să își aleagă facultatea : Pe un portal online vor fi disponibile în timp real studii care vor arăta ce specializări sunt vânate pe piaţa muncii

Pe sexe, rata şomajului în rândul bărbaţilor a depăşit-o cu 1,9 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind de 6,7% în cazul persoanelor de sex masculin şi de 4,8% în cazul celor de sex feminin.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,9% pentru luna septembrie 2016 (5,7% în cazul bărbaţilor şi 3,8% în cel al femeilor), potrivit realitatea.net.

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 77,9% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna septembrie 2016. Şomerii, conform definiţiei internaţionale (Biroul Internaţional al Muncii – BIM), sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni şi s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii