Termen modificat pentru depunerea declarației 394

Adăugat la Știri

declaratii-fiscaleFormularul 394, pe care firmele îl folosesc atunci când declară livrările și achizițiile pe teritoriul național, a fost modificat, recent, de ANAF, pentru a doua oară în acest an.

Astfel, deși acesta ar fi trebuit să fie completat integral de la 1 august, acest lucru se va întâmpla abia din octombrie, conform prevederilor unui act normativ recent intrat în vigoare. În plus, termenul de depunere a fost prelungit.Potrivit acestui act normativ, formularul de TVA, document prin care se declară operațiunile de pe teritoriul național, trebuie să fie completat, în perioada cuprinsă între 1 iulie și 30 septembrie, doar pentru operațiunile cu persoane înregistrate în scopuri de TVA în România, urmând ca abia din octombrie să fie trecute toate operațiunile efectuate.

Prevederile prezentului ordin se aplică pentru operaţiunile efectuate pe teritoriul naţional, după cum urmează:

– pentru perioada 1 iulie 2016 – 30 septembrie 2016, numai pentru operaţiunile desfăşurate cu persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România;

– începând cu data de 1 octombrie 2016, declaraţia se va completa integral, pentru toate operaţiunile efectuate pe teritoriul naţional”, se arată în Ordinul ANAF citat.

La ora actuală, potrivit Ordinului ANAF nr. 2328/2016, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 601 din 8 august, declaraţia 394 se depune la organul fiscal competent, până în data de 30 inclusiv a lunii următoare încheierii perioadei de raportare. În cazul în care perioada de raportare este luna calendaristică, termenul de depunere a declaraţiei pentru luna ianuarie este până la data de 28, respectiv 29 februarie, după caz. Până acum, declaraţia se depunea la organul fiscal competent până în data de 25 inclusiv a lunii următoare încheierii perioadei de raportare.

Printre modificările suplimentare care au fost aplicate declarației de TVA se numără și introducerea unei cote de TVA de 19%, pe lângă cele deja exitente — 24%, 20%, 9% și 5% –, aceasta fiind utilă pentru corecții, regularizări din perioadele anterioare. De asemenea, începând de-acum, nu mai este obligatorie evidențierea în mod distinct a livrărilor/achizițiilor de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC și laptopuri dacă valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, înscrise într-o factură este mai mică de 22.500 de lei. Din declarația de TVA au mai fost eliminate și alte două cerințe, și anume aceea conform căreia trebuiau completate operațiunile cu regim special de către persoanele impozabile care aplicau sistemul de TVA la încasare, respectiv aceea potrivit căreia trebuia completat TVA-ul aferent livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii pentru care se aplica taxarea inversă. În acest ultim caz, a rămas valabilă cerința în cazul achizițiilor.

Sursa.avocatnet.ro

 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii