Temperaturi resimţite de minus 22 de grade în România, sâmbătă dimineaţă

Adăugat la Știri

meteoAdministraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit informarea meteo de vreme rea până sâmbătă la ora 15.00, perioadă în care se vor înregistra ploi pe arii extinse şi ninsori în zona montană.

Temperaturi resimţite de până la minus 22 de grade au fost sâmbătă dimineaţa în România. Recordul a fost atins în zona de Vest a ţării, la vârful Tarcu. Temperaturi resimţite la fel de mici s-au înregistrat, la ora 7 dimineaţa, şi la Vf Omu (minus 17 grade) sau în Carpaţii Orientali (minus 14 grade).

Vreme rea la sfârşitul săptămânii. În zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, vor predomina ninsorile şi se va depune strat nou de zăpadă. Totodată, vântul se va intensifica în regiunile sud-estice şi la munte, unde viteza la rafală va depăşi local şi temporar 60 km/h.

Meteorologii mai atrag atenţia că vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, în special în dimineţile următoare, când local se va produce brumă cu precădere în nordul şi în centrul ţării şi în zonele deluroase din restul teritoriului.

Citeste si Frig, ploi, vânt şi ninsori: Avertizare meteo pentru perioada 7 octombrie, ora 18:00 – 8 octombrie, ora 15:00

Din cauza vântului puternic, la munte temperaturile resimţite sunt cu mult sub pragul de îngheţ.

Indicele de racire reprezinta o masura a temperaturii resimtite si depinde de temperatura aerului si de viteza vantului. Formula matematica a acestui indice a fost conceputa pornind de la analiza modului in care, in situatii de temperaturi scazute si vant intens, stratul termic protector existent in jurul corpului uman este distrus. Astfel, temperatura corpului devine mai apropiata de cea a aerului inconjurator, iar senzatia de frig va fi mai puternica. In situatiile in care temperatura aerului are valori extrem de scazute (sub -20 de grade), sau cand indicele de racire coboara sub pragul valoric de -32, se aplica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate.

romaniatv.net

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii