Rămâi conectat

Știri

Telefonul Copilului, asaltat în 2015 : Alba, unul dintre județele cu cele mai puține raportări de abuz

Publicat

în

Numarul baietilor care au raportat cazuri de bullying la Telefonul Copilului 116 111 a crescut de peste 20 de ori, de la 25 de cazuri în anul 2014 la 534 de cazuri în anul 2015. Totodata, totalul solicitarilor de ajutor în general formulate de baieti s-a dublat în perioada analizata, înregistrându-se 1.094 de cazuri. În principal, acestia au sesizat cazuri de abuz de tip bullying (48,90%).

Solicitarile de consiliere psihologica au reprezentat totodata un procentaj semnificativ (42,14%) atât în ceea ce priveste fenomenul bullying, cât si probleme sentimentale, criza de identitate, nevoia de comunicare si relationare cu parintii, relatii de prietenie.
Asociatia Telefonul Copilului atrage atentia asupra faptului ca tot mai multi copii si adolescenti care au apelat 116 111 anul trecut s-au confruntat cu probleme de natura psihologica. Comparativ cu anul 2014, numarul solicitarilor de consiliere psihologica s-a dublat, iar cele mai frecvente stari emotionale în care copiii au solicitat sprijinul specialistilor nostri au fost: depresia, amagirea, izolarea, stima scazuta, singuratatea, nefericirea în sânul familiei, frica, panica, stari cu efecte devastatoare asupra sanatatii psihice a copiilor. Este esential sa încurajam copiii sa vorbeasca despre problemele cu care se confrunta. Despre maniera în care familia, societatea si tehnologia le influenteaza vietile. Ramânem la celalalt capat al firului pentru fiecare copil care are nevoie de sprijin si ne asteptam la o noua crestere semnificativa a acestui segment de cazuri, luând în considerare rezultatele înregistrate deja în primele 3 saptamâni ale acestui an’, a declarat Catalina Surcel, director executiv, Asociatia Telefonul Copilului
Numarul total de apeluri înregistrate la 116 111 în anul 2015 a fost de 105.194, iar dintre acestea 7.745 reprezinta cazuri care au necesitat interventie si monitorizarea de lunga durata a specialistilor Asociatiei Telefonul Copilului, în colaborare cu reprezentantii institutiilor abilitate la nivel local.

Din numarul cazurilor în care a fost necesara interventia institutiilor abilitate, 40,58% au fost cazuri de abuz asupra copilului si violenta în familie, respectiv 3.143 de cazuri. Formele cele mai grave sesizate au fost: molestare fizica (40,71%), neglijare (31,65%) si abuz emotional (11,25%).
Referitor la consilierea psihologica, 2.713 astfel de cazuri au fost înregistrate la Telefonul Copilului 116 111 în anul 2015, dublu fata de anul anterior. Jumatate dintre cazurile care au necesitat consiliere psihologica (50,87%) au fost sesizate de adolescenti si s-au referit la situatii de bullying, probleme specifice adolescentei: probleme sentimentale, criza de identitate, manifestarea sentimentelor de excludere si dificultate în relationare. În anul 2014, pentru aceleasi situatii înregistrate, procentajul a fost de doar 17,56%. Alte problematici din aria psiho-emotionala care au necesitat consiliere psihologica de lunga durata se refera la: nevoia de comunicare a copiilor cu parintii (18,58%), nevoia unei relatii functionale copii-parinti (16,55%), suport în depasirea gândurilor extreme/ potentiale acte extreme, în special cele suicidare (3,75%), totodata nevoia de sustinere a parintilor în depasirea unor probleme de comportament ale copiilor (10,25%).
Raportat la gen, fetele au sesizat anul trecut cele mai multe astfel de situatii (73,66%) si au avut vârsta cuprinsa în categoriile: 16 – 18 ani (40,49%), 13 – 15 ani (22,93%) si 9 – 12 ani (10,24%). În ceea ce priveste baietii, acestia au avut vârsta cuprinsa în categoriile: 13 – 15 ani (20,98%) si 16 – 17 ani (5,36%). 53,65% dintre copiii si adolescentii care au contactat 116 111 au manifestat la începutul apelului stari emotionale negative (tristete, apasare, frica, singuratate, panica, furie), iar 46,35% au manifestat stari emotionale pozitive (speranta, optimism, curaj).
Solicitarile de consiliere juridica personalizata primite din partea parintilor au înregistrat un procentaj de 12,33% si s-au referit la: încredintarea minorului (60,21%), drepturile copilului (26,91%) si alocatii/ prestatii sociale (12,88%).
Copiii si parintii au solicitat consiliere din partea specialistilor Asociatiei Telefonul Copilului si în mediul online, la adresa de e-mail [email protected]. 1.165 de solicitari de consiliere psihologica au fost înregistrate în mediul online: 90% dintre situatiile înregistrate din mediul online provin din partea preadolescentilor si adolescentilor, iar 10% din partea parintilor, rudelor sau altor persoane. Raportat la gen, fetele au efectuat cele mai multe sesizari online (68,46%) si au avut vârsta cuprinsa în categoriile: 13 – 15 ani (39,87%), 16 – 18 ani (21,51%) si 9 – 12 ani (7,08%). 31,54% dintre baietii care au efectuat sesizari online au fost din urmatoarele categorii de vârsta: 13 – 15 ani (17,40%), 16 – 18 ani (13,19%) si 9 – 12 ani (0,95%). Copiii au contactat online Telefonul Copilului referitor la îmbunatatirea relatiei cu parintii (ca o particularitate fata de alti ani gestionarea relatiei cu parinti alcoolici) (37.93%), temeri legate de problemele asociate adolescentei, gânduri legate de planificarea viitorului si intentia de parasire a domiciliului familiei (34.60%), cazuri de abuz asupra copiilor (molestare fizica, abuz emotional, abuz sexual, neglijare, cersetorie, abuz de tip bullying), în procentaj de 16,14%, iar parintii pentru a solicita consiliere juridica privind violenta în familie, încredintarea copilului, respectarea în fapt a dreptului la vizita al copilului pentru parintele care are o astfel de hotarâre judecatoreasca si probleme din mediul scolar în procentaj de 11,33%.
În ceea ce priveste mediul de provenienta, cele mai multe situatii au fost sesizate din mediul urban (42,48%), urmat de mediul rural (39,38%). În 18,14% dintre situatiile înregistrate la 116 111, apelantii nu au dorit sa mentioneze mediul de provenienta. Cele mai multe apeluri au fost înregistrate din regiunea Moldova (29,70%), urmata de Muntenia (21,13%), Transilvania (10,03%), Bucuresti (9,79%), Oltenia (9,62%), Dobrogea (3,43%) si Banat (2,52%). Apelantii au solicitat confidentialitate privind regiunea din care provin în 13,78% dintre situatii.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate din judetele: Vrancea, Teleorman, Dolj, Vaslui, Buzau, Constanta, Dâmbovita, Olt, Bacau, Iasi. Judetele cu cele mai putine situatii înregistrate au fost: Harghita, Salaj, Mehedinti, Covasna, Suceava, Alba, Tulcea, Maramures si Arad.
116 111 este linia europeana de asistenta pentru copii, gestionata în România de Asociatia Telefonul Copilului si Telekom România. Apelul catre 116 111 este oferit gratuit de Telekom România si Telekom România Mobile Communications.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba