Taxă majorată pentru gunoi, din 2019: Apar și amenzi de până la 2.000 lei

Adăugat la Știri

În condițiile în care toate cele trei gropi de gunoi ale Capitalei au rămas fără autorizație de mediu, la sfârșitul anului trecut, iar managementul deșeurilor din partea autorităților locale este dezastruos la nivelul întregii țări, gospodăriile private ar putea plăti de la 1 ianuarie 2019 amenzi între 1000 și 2000 de lei, dacă nu își sortează deșeurile menajere.

Este de așteptat ca taxa de gunoi să înregistreze o creștere semnificativă, având în vedere că operatorii de salubrizare vor tarifa ridicarea deșeurilor menajere în funcție de volumul acestora și pe fiecare categorie de deșeuri în parte. Iar tarifele privind deșeurile prevăzute să fie eliminate prin depozitare vor include automat contribuția pentru economia circulară (taxa de depozitare).

Începând cu 1 ianuarie 2019, primăriile au obligația să asigure colectarea separată pentru cel puțin deșeurile de hârtie,  metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale, prevede Ordonanța de urgență numărul 74 din 2018, pentru modificarea și completarea Legii nr. 211 din 2011.

Până la data de 31 decembrie 2020, autoritățile locale trebuie să atingă un nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din masa totală generată, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere, prevede Ordonanța de urgență.

În plus, operatorii de salubrizare vor percepe tarife distincte pentru cele patru tipuri de deșeuri în parte. Primăriile le vor stabili indicatori de performanță, pentru atingerea obiectivelor privind pregătirea pentru reutilizare și reciclare a minimum 50% din deșeurile menajere.

Gospodăriile vor fi obligate prin lege să respecte principiul ”plătește pentru cât arunci”, bazat pe cel puțin unul dintre următoarele elemente: volum, frecvență de colectare, greutate, saci de colectare personalizați. În plus, beneficiarii serviciilor de salubrizare vor trebui să își sorteze deșeurile menajere în două categorii: hârtie, metal, plastic și sticlă, pe de o parte și restul deșeurilor, de cealaltă parte, în condițiile în care vor fi taxați separat pentru cele două tipuri de deșeuri.

Pentru deșeurile care nu fac parte din categoria hârtie, metal, plastic, sticlă și sunt prevăzute a fi eliminate prin depozitare, tarifele vor include obligatoriu contribuția pentru economia circulară.

Cei care construiesc sau demolează clădiri au obligația să gestioneze deșeurile din construcții și desființări, astfel încât să atingă progresiv, până la data de 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială, inclusiv operațiuni de rambleiere care utilizează deșeuri pentru a înlocui alte materiale, de minimum 70%.

Primăriile vor stabili sancțiuni și inspectorii de mediu le vor aplica, pentru cei care nu se conformează obligației de a-și sorta deșeurile. Amenda pentru personele fizice care nu respectă aceste prevederi este între 1000 și 2000 de lei, iar pentru persoanele juridice pleacă de la 20.000 și poate ajunge la 40.000 de lei.

Ordonanța de urgență 74/2018 a fost adoptată pentru respectarea angajamentelor Guvernului luate în fața Comisiei Europene privind adoptarea unor instrumente economice legate de economia circulară.

Primarii din România nu au făcut nimic în ultimii ani pentru a îmbunătăți rata de reciclare a deșeurilor, țara noastră situându-se la o treime din media europeană.

Țara noastră se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința reciclării deșeurilor, cu excepția Maltei. În toate țările UE, ultimii ani au consemnat o îmbunătățire semnificativă a ratei de reciclare a deșeurilor municipale, doar România fiind țara care a înregistrat o stagnare.

Sursa:dcbusiness.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii