Taberele educaționale, o nouă experiență pentru copii, în vacanța de vară

Adăugat la Știri

Pentru toţi copiii vacanţa de vară este cea mai aşteptată. Unii aleg să-şi petreacă zilele libere la bunici, alţii în tabere – la munte sau la mare. Iar taberele nu mai sunt de ceva vreme doar locul unde copiii merg, se distrează şi se întorc mai poznaşi acasă. Dimpotrivă! Ele reprezintă o nouă experiență pentru copii și un mod perfect de a le ocupa (eficient) timpul – pe care-l au berechet în vacanţa de vară.

Taberele le permit copiilor să îşi facă noi prieteni, dar şi să întâlnească oameni sau să trăiască experiențe noi. Copiii trăiesc într-un cerc oarecum închis: familia, câțiva prieteni/colegi și profesori. În tabără, ei își petrec timpul cu un grup mai mare de covârstnici, își creează noi relații si noi repere educaționalo-motivaționale.

Taberele invită copiii la o provocare pe care o armonizează sub forma unui mix de distracție și acumulare cognitivă. Acesta este împărțit în workshop-uri de literatură, teatru, muzică, dans, psihologie practică, atreprenoriat, oratorie, dar și sesiuni de călărie, înot, fotbal, tiroliană, drumeții și treasure hunting, concurs foto, jocuri în echipă, teatru interactiv, karaoke și disco.

Cu ajutorul trainerilor si profesorilor tinerii primesc suficientă inspirație pentru a-și descoperi inclinaţiile.

Activitatea fizică

Astăzi din ce în ce mai puțini copii fac sport sau înțeleg beneficiile activității fizice. Majoritatea timpului îl petrec stând pe scaun, cu ochii în telefon, calculator, televizor și de multe ori activitatea fizică se rezumă la ora de sport de la școală. În tabără sportul este una dintre activitățile principale. Copiii își consumă energia jucându-se, practicând diverse sporturi de echipă sau plimbându-se, toate aceste activități fiind oportunități de mișcare.

Creșterea încrederii în sine

Fiind un altfel de mediu decât cel cu care s-au obișnuit copiii în viețile lor de zi cu zi, taberele le oferă acestora ocazia de a socializa, de a-și face prieteni noi și de a participa la diverse concursuri și activități. Toate acestea oferă copiilor posibilitatea de a învăța lucruri noi și de a excela în activitățile pe care le practică, având parte de reușite care le vor spori încrederea în ei înșiși.

Dezvoltarea anumitor abilități

Prin programe, taberele pun la dispoziția copiilor activități si cursuri care le sunt utile pentru a-și dezvolta abilitățile sportive, spiritul de aventură sau chiar talentele latente. Varietatea de activități îi ajută să descopere ce le place să facă și la ce activități se pricep cel mai bine.

Socializarea

Taberele sunt mediul perfect de interacțiune, comunicare și socializare. Plecarea în tabără presupune formarea unei comunități, ai cărei membri trebuie să trăiască în același loc pentru câteva zile, trebuie să învețe să se respecte reciproc, să comunice și să lucreze împreună. Taberele susțin ideea de muncă în echipă și de comunicare, fiind un mediu propice socializării și dezvoltării unor noi relații de prietenie.

Conectarea cu natura

În tabere copiii au prilejul de a se reconecta cu natura, practicând diverse activități. Aceasta este o schimbare față de stilul de viață obișnuit și are un efect benefic în ceea privește dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a copiilor.

 

Sursa: avantaje.ro

Emilia Hîrceagă

redactor știri Radio Unirea FM
e-mail: redactie@radiounirea.ro

Comentarii