Studiu: Turele de noapte pot provoca boli de inimă

Adăugat la Sănătate

Persoanele care lucrează uneori în ture de noapte într-o perioadă lungă de timp se pot îmbolnăvi de inimă. Aşa reiese dintr-un studiu american, care atrage atenţia că schimbarea radicală a programului de la serviciu poate provoca boli grave, posibil fatale. Află mai multe de pe radiounirea.ro

night-shift-photo

Cercetătorii americani au analizat istoricul medical în cazul unui număr de aproape două sute de mii de femei, de-a lungul a 24 de ani, potrivit The Independent.

Ei au descoperit o legătură semnificativă între programul celor care lucrează când ziua, când noaptea şi bolile coronariene, care se traduc prin incapacitatea arterelor coronare de a furniza aportul de sânge oxigenat corespunzător necesităţilor inimii.

Dr. Celine Vetter, coordonatoarea studiului apărut în Journal of the American Medical Association spune că au fost luaţi în calcul şi alţi factori asociaţi acestei afecţiuni, precum fumatul, alimentaţia nesănătoasă, lipsa de mişcare şi obezitatea. „Toţi aceştia sunt factori critici când ne gândim la prevenţia bolilor de inimă. Totuşi, chiar şi prin ţinerea sub control a tuturor acestor elemente, tot am observat un risc crescut de boli coronariene, asociat cu munca în ture”, spune experta.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care lucrează pe tura de noapte de cel puţin trei ori pe lună prezintă un risc cu 15 până la 18% mai mare de a se îmbolnăvi de inimă, decât cele care nu lucrează în ture.

Această descoperire este valabilă doar pentru femei, specialiştii fiind de părere că efectele turelor ocazionale de noapte asupra bărbaţilor ar putea fi diferite.

Studiul sugerează că schimbarea turelor de la serviciu poate produce un scurt-circuit al ceasului biologic, lucru ce face persoana în cauză mai vulnerabilă la bolile de inimă.

Chiar dacă au puţine informaţii precise la ora actuală, medicii cred că bolile coronariene ar putea fi prevenite dacă programul turelor de la serviciu ar fi modificat.

Experţii recunosc însă că nu pot spune cu exactitate la ce oră ar trebui să înceapă sau să se termine turele de muncă, pentru ca organismul uman să nu fie afectat prea tare, neexistând studii relevante în acest sens în clipa de faţă.

Sursa: rfi.ro

Mihai Bantea

redactor Radio Unirea FM
Mobil: 0729.399.898
e-mail: bantea.mihai2008@gmail.com

Facebook 

Comentarii