Rămâi conectat

Știri

STUDIU: Cum este percepută generaţia Facebook de profesorii români: inteligenţi şi creativi, dar egoişti şi superficiali în acelaşi timp

Publicat

în

Află e pe radiounirea.ro rezultatele unui stidiu intitulat „Cultura elevilor şi învăţarea”, publicat de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE), potrivit căruia profesorii îi consideră pe elevii pe care îi denumesc „Generaţia Facebook” ca fiind inteligenţi, creativi, dar şi superficiali şi imaturi, iresponsabili şi indiferenţi.

Întrebaţi ”Cum aţi caracteriza în câteva cuvinte noile generaţii de elevi?”, profesorii au răspuns că elevii sunt în acelaşi timp inteligenţi, curajoşi, pragmatici, creativi, încredere în sine, dar şi hiperactivi, nervoşi, agitaţi, nu au răbdare, se concentrează greu, superficiali, dezordonaţi, egoişti, nu-şi asumă responsabilităţi, imaturi. Acestea sunt elementele de identitate personală identificate de profesori. Mi departe, avem elementele de identitate relaţională, unde copiii sunt percepuţi de dascăli ca fiind relaxaţi, degajaţi în raport cu autoritatea, abili în a obţine ce vor, îndrăzneţi, dar în acelaşi timp indisciplinaţi, conflictuali, intoleranţi cu cei studioşi, selectivi, comunică greu, iresponsabili, indiferenţi. De asemenea, profesorii mai spun despre elevii lor că sunt deschişi cultural, au cunoştinţe din mai multe domenii, sunt interesaţi de limbile străine şi că sunt nonconformişti. Însă, ei mai semnalează şi alte atribute negative: superficialitate în studiu, preocupaţi de avantaje materiale, dezorientaţi valric deficitari la nivel de limbaj şi cultură generală, lipsa respectului acordat adultului, revendicativi, lipsa idealurilor de viaţă, lipsa valorilor, indisciplinaţi, interesaţi de imagine (”numai aspectul fizic”), consumism, libertinaj, violenţă. În ceea ce priveşte înclinaţiile lor la nivel de preocupări educaţionale, profesorii spun despre elevi că au curiozitate tehnică mai ales în domeniu IT, auaptitudini în domeniul TIC şi în învăţarea limbilor străine. Pe de altă parte, elevii fac alegeri facile, nu au deprinderi de viaţă independentă. citesc superficial şi sunt dependenţi de informaţia vizuală. Profesorii mai spun despre elevii lor că reprezintă „Generaţia Facebook” sau „Generaţia touch-screen”. ”Există un flux informaţional foarte mare. Şi eu aş fi fost supusă mirajului tehnologiei, dacă ar fi fost această explozie tehnologică atunci când am fost eu elevă. Copiii sunt uneori dezorientaţi.

Citește și Studiu EUROSTAT: Peste 40% din tinerii romani locuiesc alaturi de parinti

Fluxul informaţional este prea puternic şi îi ameţeşte. Societatea însăşi este fără discernământ. Nu se mai percepe diferenţa dintre bine şi rău, pozitiv şi negativ. Modelele vehiculate în societate şi la televizor sunt de cea mai proastă calitate. Ca adult îmi pun şi eu întrebarea ce e bine şi ce e rău şi încerc să păstrez mereu un echilibru.”, a analizat unul dintre profesorii respondenţi. Prin comparaţie, elevii spun despreei înşişi că au atribuţii precum: originalitate, încredere în sine, nevoia de autonomie şi intimitate, sociabilitatea, abilităţile de comunicare, adaptabilitatea, curiozitate legată de situaţii de viaţă reală De asemenea, ei se mai autocaracterizează ca fiind nerăbdători, neliniştiţi, leneşi, în căutarea senzaţionalului şi stresaţi. Ei conştientizează diferenţele dintre generaţia lor şi cea apărinţilor lor . „Observăm pe ansamblu dominanţa ”definiţiei negative” dată de profesori noii generaţii de elevi, în contrast cu autodefiniţia pozitivă atribuită de elevi propriei generaţii. Elevii actuali au mai multă autonomie şi intimitate, prin ”ocuparea” spaţiului virtual, ceea ce generează diferenţe culturale intergeneraţionale. În termeni de ”lumi”, acestea sunt considerate majore de către profesor care reclamă limitele accesului la realitatea psihologică şi socială a elevului, în ciuda faptului că încearcă să o înţeleagă”, spun realizatorii studiului.

Interesele şi preocupările elevilor: şcoala, în competiţie cu tehnologia

Potrivit studiului, interesele elevilor se concentrează în aria artistic-estetică, tehnică, sportivă, socială, teoretică, ştiinţifică, însă lipsesc interesele legate de domeniile politic şi economic. Elevii spun că sunt preocupaţi de studiul unor instrumente muzicale (în special chitară şi pian), balet, dans sportiv sau popular, teatru, desen, pictură, fotografie, arhitectură, informatică, programare, gamming-ul, gătit (fete), fotbal, baschet, handbal, tenis de masă, tenis de câmp, şah, skateboarding-ul, pescuitul, înotul. Frecvenţa cea mai ridicată o înregistrează interesele de socializare, identitate de gen şi comunicare – activităţi şi plimbări cu prietenii (jocuri directe sau on-line, discuţii, audiţii muzicale etc.), comunicare pe reţele de socializare, lecturi şi vizionarea de filme cu conţinut psihologic, dramatic, de dragoste, anime-uri, interese estetice legate de propriul corp (manichiură, coafură, cosmetică) sau de modă, precum şi interese de comunicare legate de studiul limbilor străine. Cel mai puţin sunt preocupaţi de domeniul literar şi al cunoaşterii ştiinţifice precum studiul istoriei unui gen muzical (rock, clasic sau folcloric), geografie, logică, paranormal, lectură şi scriere creativă. Realizatorii studiului spun că au observat în răspunsurile copiilor preocupări stabile care presupun alt stil de învăţare decât învăţarea şcolară – învăţare prin descoperire, din mai multe surse, într-un ritm propriu. „În tabloul alegerilor făcute de elevi în privinţa aspectelor pe care le consideră importante la propria persoană, pe primele locuri se situează capacitatea de a face faţă situaţiilor diverse (să fiu descurcăreţ, să mă orientez în orice situaţie), o bună educaţie, originalitatea, relaţia bună cu părinţii şi comportamentul moral”, mai arată studiul.

Modele de succes dezirabile în viziunea elevilor

Elevii din mediul urban doresc într-o mai mare măsură să se realizeze din punct de vedere al carierei;, în timp ce elevii din mediul rural doresc într-o mai mare măsură întemeierea unei familii (diferenţa faţă de elevii din urban fiind de 5%). Împlinirea în carieră reprezintă principala opţiune de răspuns indiferent de gen, dar băieţii îşi doresc într-o mai mare măsură decât fetele realizarea prin acumulare financiară (diferenţă de 5%), iar, în oglindă, fetele îşi doresc într-o mai mare măsură întemeierea unei familii.

Sursa:adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba