Rămâi conectat

Sănătate

Studiu: Aproape jumătate dintre adulţii de peste 45 de ani vor dezvolta prediabet

Publicat

în

Aproape jumătate dintre adulţii de peste 45 de ani vor dezvolta prediabet, o afecţiune ce constă într-un nivel ridicat al glicemiei, care precede adeseori apariţia diabetului, potrivit unui studiu de amploare realizat de cercetătorii olandezi, informează Reuters. Citește mai mult pe radiounirea.ro

Prediabetul, denumit uneori „metabolism alterat al glucozei”, nu prezintă simptome clare, însă persoanele cu glicemii mai mari decât cele normale, relevate în urma unor teste sangvine, ar trebui să fie testate pentru diabet o dată la unul sau doi ani, potrivit American Diabetes Association.

Citește și Acum poți afla dacă o să faci diabet de tip 2 cu 10 ani înainte să debuteze boala

„Ştiam acest lucru din studiile anterioare, însă acest studiu aduce în plus o metodă care comunică mai bine riscul medical pentru ca o persoană să dezvolte diabet pe parcursul vieţii sale”, a precizat Kamlesh Khunti, medic la Leicester General Hospital din Marea Britanie, coautor al unui editorial care a însoţit publicarea rezultatelor studiului.

Cercetătorii de la Universitatea Erasmus din Rotterdam şi de la Harvard School of Public Health din Boston au utilizat pentru acest studiu o serie de date aferente unui eşantion de 10.000 de adulţi din Olanda, inclusiv înregistrări medicale, bilete de externare, reţete eliberate de farmacii şi măsurători ale glicemiei.

Voluntarii au fost monitorizaţi timp de 15 ani, iar glicemiile lor au fost catalogate în funcţie de standardele formulate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Glicemiile sub 6 milimoli pe litru sunt considerate normale sau sănătoase. Glicemiile cuprinse între 6 şi 7 milimoli pe litru sunt considerate ridicate sau prediabetice, iar glicemiile de peste 7 milimoli pe litru corespund persoanelor care au deja diabet.

Pe parcursul celor 15 ani de monitorizare, 1.148 de persoane au prezentat glicemii ridicate, 828 au dezvoltat diabet şi 237 au început să îşi injecteze insulină pentru a-şi ţine glicemia sub control.

Cercetătorii au translatat aceste rezultate asupra grupei de populaţie în vârstă de peste 45 de ani şi au descoperit că aproape jumătate dintre aceste persoane prezintă riscul de a dezvolta prediabet pe parcursul vieţii, 30% vor dezvolta diabet şi 9% vor fi nevoite să îşi administreze injecţii cu insulină.

Aproximativ 75% dintre persoanele cu glicemii ridicate la vârsta de 45 de ani vor dezvolta diabet, iar jumătate dintre persoanele care au deja diabet la aceeaşi vârstă vor începe să îşi administreze insulină, potrivit acestui studiu, publicat în The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Un IMC (Indice de Masă Corporală) ridicat şi o circumferinţă crescută la nivelul taliei determină o creştere şi mai mare a acestor riscuri. Toţi oamenii ar trebui să adopte diete sănătoase şi să practice exerciţii fizice cu regularitate pentru a-şi reduce riscul de diabet, au precizat autorii studiului.

sursa mediafax.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sănătate

Investiții la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud

Publicat

în

Aiud: Investiții la Spitalul de Pneumoftiziologie

Zilele trecute a avut loc predarea/primirea amplasamentului aferent investiției „Extindere pentru Acces de Urgenta Aripa Nord a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud”.

Realizarea obiectivului de investiții este necesară pentru facilitarea accesului ambulantei in incinta spitalului, preluarea pacientilor cu liftul din exterior prin executarea unei rampe de acces pentru ambulanta si conectarea acesteia cu pavilionul central in zona de triaj.

Prin lucrările aferente investitiei se urmărește crearea unui flux auto de circulație cu sens unic în incintă, a unui număr de 24 locuri de parcare, dintre care unul pentru persoanele cu dizabilități, a unei rețele de trotuare și alei pietonale cu dispunere coerentă care să deservească unitatea sanitară și anexele specifice și prevederea unui iluminat corespunzător în această zonă.

Proiectul este finanțat integral de Consiliul Județean Alba, instituție în subordinea căreia se află spitalul, iar valoarea totală a investitiei este de 1,3 milioane de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Urzicile combat astenia și elimină toxinele: Care sunt proprietățile și beneficiile acestei plante, vedetă a primăverii

Publicat

în

Una dintre verdeţurile-vedetă ale primăverii sunt urzicile, care au numeroase beneficii pentru sănătate.

Este considerată o plantă completă, deoarece are mulţi compuşi benefici care pot ajuta la ameliorarea unor afecţiuni. Printre altele, urzicile combat astenia, au acţiune diuretică şi antiinflamatoare şi ajută la eliminarea toxinelor.

Urzica este bogată în vitamine (A, B2, B5, B9, C, K), minerale (fier, calciu, magneziu, potasiu, zinc, fosfor), proteine, aminoacizi, clorofilă, acid galic şi mucilagii. Este un aliment ideal, contribuind la refacerea organismului, la vitaminizare şi la susţinerea vitalităţii.

Urzicile se consumă opărite şi adăugate apoi în ciorbe, sufleuri sau sosuri. Apa în care au fiert este foarte bună pentru consum, precum şi pentru diferite tratamente externe.

Datorită conţinutului de siliciu, urzicile aduc beneficii sistemului osos (osteoporoză), pielii (acnee, eczeme, psoriazis) şi rinichilor. Graţie conţinutului de fier, urzica este un adjuvant în anemie, fiind indicată femeilor cu ciclu menstrual abundent.

Din punct de vedere medicinal, remediile pe bază de urzici au acţiune diuretică, astringentă, hemostatică, antidiareică, antiinflamatoare, antiinfecţioasă, hipoglicemiantă, astringentă, imunostimulatoare, depurativă. Dacă vrei să încerci un tratament naturist pe bază de urzici, este bine să ceri părerea unui fitoterapeut, care îţi va face recomandările în funcţie de problemele tale de sănătate.
Remedii pe bază de urzici

Contra asteniei. Dacă te confrunţi cu astenia de sezon, ceaiul de urzică te poate ajuta. Poţi consuma 2 săptămâni o infuzie din frunze de urzică. Se prepară dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se lasă 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se consumă 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

Pentru efect de detoxifiere, poţi încerca următorul remediu! Se adaugă 15 g de frunze de urzică şi 15 g de rădăcină de păpădie într-un litru de apă şi se fierbe. Când dă în clocot, se opreşte şi se lasă 20 de minute la infuzat. Se bea infuzia pe parcursul unei zile, într-o cură de 21 de zile. Pentru efect depurativ, se poate face şi o cură cu exctract de urzică (400 mg pe zi), 2-3 săptămâni, de 3 ori pe an.

În caz de dureri articulare. Pentru că are acţiune antiinflamatoare, urzicile pot ameliora durerile articulare. Într-un litru de apă se adaugă 1 pumn de urzici şi se stinge focul când atinge punctul de fierbere. Se lasă la infuzat 15 minute, se filtrează şi se bea de-a lungul zilei, într-o cură de 10-15 zile.

Hemoroizi: Pentru a reduce disconfortul dat de hemoroizi, se fac spălături locale sau băi de şezut de 3-4 ori pe zi cu infuzia sau cu maceratul de urzică.

Căderea părului. Bogăţia de minerale din urzici recomandă planta şi pentru prevenirea căderii părului. Pentru menţinerea sănătăţii scalpului şi pentru a reduce căderea firelor, se masează pielea capului cu infuzie sau macerat de urzici. De asemenea, masajul scalpului cu tinctură de urzică tratează mătreaţa. Pentru un păr strălucitor, foloseşte la clătit o fiertură de urzică (2 pumni de plantă se fierb 10 minute în 1 litru de apă).

Contra sângerărilor menstruale abundente. Pentru a reduce sângerările, poţi consuma infuzie sau macerat de urzică. Maceratul se prepară astfel: se adaugă 1 lingură de urzică uscată în 250 ml de apă şi se menţine 6-8 ore la temperatura camerei. Se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.

Pentru efect diuretic. Urzica are efect diuretic (creşte cantiatea de urină eliminată), prevenind retenţia de apă, guta şi calculii renali. Totodată, favorizează eliminarea toxinelor pe cale renală, fiind indicată în infecţii urinare. Urzica este de ajutor în eliminarea deşeurilor metabolice, contribuind la purificarea sângelui. Pentru aceste beneficii, se recomandă infuzia de urzică, în cure de 2 săptămâni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

La Spitalul Municipal Aiud, creștere a nivelului de digitalizare cu ajutorul fondurilor europene

Publicat

în

Creștere a nivelului de digitalizare la Spitalul Municipal Aiud

În anul 2023 Spitalul Municipal Aiud a depus spre finanțare proiectul ,,Investiții în digitalizare, oportunitate pentru Spitalul Municipal Aiud”, în cadrul PNRR – Realizarea sistemului de eHealth ‭și ‬‬telemedicină.
După parcurgerea etapelor de evaluare, proiectul a fost declarat câ‭ș‬tigător, Spitalul Municipal Aiud urmând să primească o finan‭ț‬are de peste 2,9 milioane de lei.
Durata proiectului este de 22 de luni, iar prin proiect se vor achiziționa 122 de echipamente hardware‭ (desktop-uri,‭ laptopuri, și tablete),‭ ‬11‭ solu‭ț‬ii‭ ‬ ‬software și un‭ ‬sistem‭‭ ‬integrat, interoperabil și interconectat cu sistemele existente la nivelul unită‭ț‬ii sanitare.
De asemenea, prin proiect vor fi instruite ‭ ș‬i certificate 226 de persoane în vederea utilizării echipamentelor ‭ ș‬i solu‭ț‬iilor software achizi‭ț‬ionate.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba