Rămâi conectat

Educație și Cultură

Studenții acuză universitățile că țin la secret locurile disponibile gratuit în taberele de vară

Publicat

în

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică o parte din universitățile de stat din România pentru dezinteresul acestora în promovarea de oportunități pentru studenți. Află de pe www.radiounirea.ro ce acuze aduc studenții unora dintre universități.
Tinerii sunt nemulțumiți de faptul că acestea nu au publicat pe site-urile proprii informații despre taberele de vară oferite gratuit de Ministerul Tineretului și Sportului studenților merituoși sau din familii defavorizate, deși legea le obligă să facă acest lucru, potrivit unui comunicat al ANOSR.

Concret, prin intermediul Programului Național Tabere Studențești 2015, 6.000 de studenți din toate universitățile de stat ar trebui să beneficieze vara aceasta de un loc gratuit într-o tabără, la mare sau la munte, durata unui sejur fiind de cinci zile. Programul este gestionat de Ministerul Tineretului și Sportului și ar trebui să fie implementat prin intermediul tuturor universităților de stat din România. Acestea din urmă au rolul de a-i informa pe studenți despre existența acestui program, de a organiza procesul de înscriere și selecție, precum și de a rezolva alte aspecte necesare distribuirii taberelor către studenți.

Deși metodologia de organizare și desfășurare a taberelor, emisă prin Ordin de Ministru în data de 15 aprilie, prevede clar faptul că universitățile au obligația de a publica pe site-urile proprii metodologia de organizare a taberelor din acest an până cel târziu la data de 17 aprilie, în acest moment peste jumătate din universitățile de stat nu au publicat încă metodologia pe site, deși perioada de înscriere pentru studenți expiră astăzi.

ANOSR a trimis, joi, o adresă către Ministerul Tineretului și Sportului, solicitând ca perioada de înscriere pentru studenți să fie prelungită cu o săptămână, până la 8 mai. Totodată, Alianța și face apel către toate universitățile de stat din România să facă toate demersurile posibile pentru ca studenții să afle de taberele de vară oferite de stat. Practic, studenții au ajuns să le ceară universităților să respecte legea. „Taberele pentru studenți sunt unul din mecanismele apreciate de studenți, prin care cei cu rezultate bune la învățătură sau care se implică în activități extracurriculare sunt răsplătiți cu o vacanță la mare sau la munte. Și studenții care vin din medii defavorizate au șansa să beneficieze de un sejur de vacanță, pe care în alte circumstanțe și l-ar fi permis cu greu. Cu toate că inițiativa este binevenită pentru studenți, se pare că pentru unele universități e prea mare deranjul să depună un minim de efort pentru a-i informa pe studenți că pot beneficia de un loc în tabără și care sunt condițiile în care se pot înscrie ca să îl primească. Suntem dezamăgiți de această atitudine dezinteresată a universităților față de oportunitățile sau problemele pe care le au studenții și considerăm că această situație reflectă foarte clar modul în care acestea pun sau nu studenții printre prioritățile lor. Sperăm ca Ministerul Tineretului și Sportului să modifice perioada de înscriere pentru programul de tabere, așa cum am solicitat noi, pentru că altfel foarte mulți studenți nu vor putea beneficia de un drept binemeritat”, a declarat Cristi POPESCU, președinte ANOSR.

Studenții care doresc să beneficieze de un loc în taberele de vară pot să depună o cerere tip, însoțită de eventuale documente care să justifice implicarea lor în activități extracurriculare, la secretariatele facultăților sau în format electronic, la adresele de e-mail indicate de universități, arată ANOSR. Lista cu studenții care primesc un loc de tabără va fi afișată pe 29 mai, conform metodologiei. Sejururile de cinci zile, la mare sau la munte, vor fi programate în perioada 13 iulie – 27 august, fiecare student având posibilitatea să își aleagă perioada potrivită pentru vacanță.

sursa: telegrama.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Simpozion internațional de știință, teologie și artă la Alba Iulia

Publicat

în

La Alba Iulia, simpozion internațional de știință, teologie și artă

În perioada 13-15 mai, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, va avea loc cea de-a XXIII-a ediție a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA).

Evenimentul, desfășurat sub genericul „Teologie și medicină: dimensiunea bioetică și terapeutică a credinței și a științei”, se înscrie în tematica anului 2024, declarat de Patriarhia Română ca „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. Lucrările vor fi prezentate în cadrul celor patru paneluri tematice: (1) Teologia suferinței și știința medicinei duhovnicești; (2) Biserica și Spitalul – pastorația clinică și îngrijirea medicală a bolnavilor; (3) Paradigmele bioeticii creștine într-o societate somatocratică; (4) Art-terapia – terapia prin artă într-o societate tehnicizată, în care invitații vor fi distribuiți potrivit preocupărilor și ariilor de cercetare științifică.

La fel ca în edițiile precedente, Simpozionul este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Alba Iuliei, Secretariatul de Stat pentru Culte și Consiliul Județean Alba. Această manifestare academică internațională va reuni nume importante din țară și din străinătate, atât din domeniul cercetării teologice, cât și din domeniul altor discipline socio-umane. Printre acestea se află ÎPS Irineu Pop, Arhiepiscop al Alba Iuliei; PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului; PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului; Jean Claude-Larchet (Universitatea din Strasbourg); Porzia Quagliarella (Facultatea de Teologie Apuliană, Bari, Italia); Mark J. Cherry (Universitatea „St. Edward’s”, Austin, Texas, SUA); Ioan Chirilă (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, România); Pascal Capodistrias Hämmerli (Universitatea din Fribourg, Elveția); Ryan Samson Nash (Universitatea de Stat din Ohio, SUA); Adrian Opre (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, România); Ciprian Olinici (Secretarul de Stat pentru Culte, România); Mihai Himcinschi (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, România).

Invitatul special al celei de-a XXIII-a ediții a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA 2024) este profesorul francez Jean-Claude Larchet, unul dintre cei mai mari teologi ortodocși contemporani. Domnia sa este doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg, reușint, prin lucrările sale sale să îmbine cercetarea științifică riguroasă cu o profundă înțelegere și trăire a vieții duhovnicești și liturgice. Opera sa însumează o vastă cercetare teologică ce cuprinde peste 30 de lucrări originale pe teme de teologie patristică, dogmatică, morală, bioetică, ecologică și eclesiologică. S-a impus în conștiința publică prin realizarea celor două teze de doctorat: prima, în filosofie, intitulată „Terapeutica bolilor spirituale. O introducere în tradiția ascetică a Bisericii Ortodoxe”, şi a doua, în teologie, intitulată „Îndumnezeirea omului la Sfântul Maxim Mărturisitorul”. Jean-Claude Larchet, autor a numeroase studii de spiritualitate ortodoxă, este considerat unul dintre cei mai buni cunoscători ai teologiei Sfântului Maxim Mărturisitorul, căruia i-a consacrat nu mai puțin de zece ani de studiu. În cadrul ISSTA 2024, Domnia sa va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Medalie de argint la Olimpiada Națională de Fizică pentru un elev al Școlii Eminescu din Alba Iulia

Publicat

în

Elev al Școlii Eminescu din Alba Iulia, medalie de argint la Olimpiada Națională de Fizică

Vlad Petru Popa, elevi în clasa a VIII-a C la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, a reușit să obțină medalia de argint în cadrul Olimpiadei Naționale de Fizică.

Faza națională a olimpiadei amintite s-a desfășurat în perioada 21-26 aprilie la Brașov.

La faza națională a Olimpiadei de Fizică au participat cei mai buni 460 de elevi din țară.

„Felicitări elevului Popa Vlad Petru din clasa a VIII-a C de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia și doamnei profesor Consgtantin Adriana, pentru obținerea medaliei de argint în cadrul Olimpiadei Naționale de Fizică – Brașov 2024! Suntem mândri de performanța voastră! Mult succes în continuare”, au transmis reprezentanții instituției de învățământ.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Ziua Europei pe ritmuri muzicale, la Cugir

Publicat

în

La Cugir, Ziua Europei pe ritmuri muzicale

La Cugir va avea loc, joi 9 mai, evenimentul „Ziua Europei pe ritmuri muzicale”.
Cei interesați sunt așteptați la un spectacol pregătit de tineri artiști locali și la un concert susținut de Natalia Pancec la vioară și Emilian Florentin Gheorghe la chitară – de la muzică clasică la rock, cu piese ale compozitorilor români dar și piese din repertoriul internațional.
Evenimentul de joi 9 mai se va desfășura începând cu ora 17.00, pe bulevardul pietonal Alexandru Sahia.
În caz de vreme nefavorabilă festivitățile vor avea loc pe scena Centrului Cultural „Valentin Uritescu” Cugir.
„Vă invităm la o după-amiază împreună pentru a marca pacea și unitatea europeană prin muzică!”, au transmis organizatorii.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba