Statul ar putea să plătească primul buletin eliberat

Adăugat la Știri

Tinerii care vor împlini vârsta de 14 ani și vor solicita eliberarea primului act de identitate nu vor mai trebui să plătească taxele legate de emiterea acestuia, potrivit unui proiect de lege înregistrat de curând la Senat pentru dezbatere.

 Astfel, dacă acest proiect se va aplica, tinerii sau părinții lor nu vor mai fi nevoiți să plătească emiterea primului act de identitate.

Ordonanța de urgență nr. 97 din 2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români stipulează ca persoanele care au împlinit vârsta de 14 ani au obligația de a solicita eliberarea unui act de identitate în termen de maximum 15 zile de la împlinirea acestei vârste.

Citește și Pentru schimbarea buletinului nu se mai plătește timbru fiscal: Taxa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate, trebuie plătită în continuare

Chiar dacă în legislația din România există acestă obligație, mulți tineri nu solicită eliberarea unui act de identitate, de cele mai multe ori, din cauza sărăciei. O statistică a Ministerului Fondurilor Europene arată că în România sunt aproximativ 160.000 de cetățeni care nu dețin niciun fel de document de identitate. Cei mai mulți dintre aceștia sunt minori, iar motivele nesolicitării unui act de identitate sunt legate de costuri.

Sursa:avocatnet.ro

 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii