Staţiile ITP, obligate să își înregistreze video activitatea, din 20 mai

Adăugat la Știri
O schimbare majoră din domeniul auto, ce este programată pentru 20 mai 2018, face referire la stațiile ITP. Concret, acestea vor fi obligate mai nou să-și înregistreze video activitatea desfășurată. Măsura ar fi trebuit să se aplice de ceva timp, însă a fost amânată de autorități. Termenul iniţial ar fi trebuit să fie 1 ianuarie 2017, dar autorităţile au decis să îl amâne cu mai bine de un an, pentru a da posibilitatea tuturor firmelor din domeniu să se conformeze noilor cerinţe
Obligativitatea asigurării, prin intermediul unui sistem video, a înregistrării activităţii efectuate pe linia de ITP, înregistrare care trebuie păstrată şi pusă la dispoziţia Registrului Auto Român (RAR) face parte din Ordinul MT nr. 2133/2005 pentru aprobarea Reglementărilor privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică, şi era stabilită a se aplica începând cu 1 ianuarie 2017.
Totuşi, obligativitatea asigurării înregistrării activităţii ITP, prin intermediul unui sistem video, a fost amânată până la data de 20 mai 2018, potrivit Ordinului Ministerului Transporturilor (MT) nr. 1319/2016 pentru modificarea şi completarea Reglementărilor privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică – RNTR 1.
Potrivit reprezentanţilor MT, o astfel de măsură era necesară întrucât foarte puţine dintre firmele ce deţin staţii ITP s-ar fi încadrat în termenul iniţial (începutul anului), în condiţiile în care echiparea cu sistem video necesită o perioadă mai lungă pentru conformare decât s-a apreciat în primă fază: „În cazul în care ar fi menţinută data deja prevăzută, de la 01.01.2017 ar putea fi suspendată activitatea majorităţii staţiilor de ITP (unele aparţinând unor instituţii publice), ceea ce ar putea duce la blocarea funcţionării sistemului naţional de ITP”, se preciza în expunerea de motive anexată documentului MT.
Înregistrările video, păstrate doar 6 luni
În plus, nu ar fi fost posibil nici ca RAR să asigure toate măsurile tehnice şi organizatorice pentru securitatea prelucrărilor datelor cu caracter personal – o prevedere obligatorie operatorului (adică RAR), nu persoanelor împuternicite (operatori economici ce deţin staţii de ITP a căror activitate se desfăşoară în urma unui contract de franciză).
În altă ordine de idei, actul normativ apărut în Monitor introduce anumite clarificări în ceea ce priveşte cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească sistemele video, fiind prevăzută, printre altele, şi reducerea datei de stocare a înregistrărilor. Concret, staţiile care efectuează ITP vor trebui să păstreze înregistrările video pentru o perioadă determinată de doar şase luni, nu pe toată perioada valabilităţii ITP, aşa cum prevedea până acum Ordinul MT nr. 2133/2005.
Citește și ITP trecut doar cu deficienţe minore: Noi reguli la inspecţia tehnică periodică
Minimum două camere de supraveghere
De asemenea, conform documentului citat, sistemul de supraveghere video necesar va trebui să conţină minimum două camere de supraveghere şi un înregistrator digital DVR (Digital Video Recorder) care să permită înregistrarea la rezoluţii înalte HD (High Definition), având caracteristicile tehnice corelate cu dimensiunile şi particularităţile spaţiului destinat activităţii de ITP. Concret, sistemul va trebui instalat astfel încât să asigure înregistrarea continuă a activităţilor desfăşurate pe linia de ITP şi va asigura următoarele funcţionalităţi:
– să permită vizualizarea tuturor înregistrărilor realizate pe un ecran corespunzător şi accesibil inspectorului RAR;
– să permită înregistrarea şi vizualizarea pe fluxul de ITP a vehiculului inspectat, a culorii exacte a acestuia şi a plăcii/plăcilor cu numărul de înmatriculare, indiferent de condiţiile de iluminare existente;
– să permită înregistrarea activităţii de pe linia de ITP pe durata maximă de funcţionare, respectiv de luni până vineri între orele 8.00 şi 20.00 şi sâmbăta între orele 8.00 şi 14.00;
– să permită înregistrarea şi vizualizarea corespunzătoare a indicaţiilor afişajului/afişajelor analogic/analogice sau a indicatoarelor analogice ale standului/standurilor de frânare instalate pe linia de ITP;
– să permită stocarea înregistrărilor realizate, vizualizarea lor selectivă pe toată durata stocării şi ştergerea automată a înregistrărilor realizate după şase luni de la data preluării lor.
Alte obligaţii pe care le vor avea staţiile ITP
Pe lângă prevederile deja menţionate, actul normativ ce se va aplica din 1 noiembrie prevede şi câteva măsuri pentru prevenirea posibilităţii de efectuare a unor inspecţii tehnice periodice incorecte. În acest sens, va fi introdusă cerinţa realizării unei înregistrări fotografice digitale suplimentare de ansamblu a compartimentului motor al vehicului cu capota ridicată, dar şi a unei înregistrări fotografice digitale suplimentare a odometrului (tahografului) autovehiculului, care să surprindă indicaţia numărului de kilometri parcurşi.
Cât despre autovehiculele destinate transportului de persoane, care au, în afara locului conducătorului, mai mult de patru locuri pe scaune, va fi realizată şi o înregistrare fotografică digitală a amenajării interioare. De altfel, toate înregistrările fotografice realizate vor fi salvate în calculatorul operatorilor economici care deţin staţii ITP.
Tot ca element de noutate, documentul citat impune, pentru autovehiculele echipate cu tahograf digital, ataşarea a două rapoarte zilnice de activitate, unul pentru ziua efectuării ITP şi un al doilea pentru precedenta zi cu activitate, cea mai apropiată de ziua efectuării inspecţiei, rapoarte listate de conducătorul autovehiculului la finalizarea ITP.
Sursa:curierulnational.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii