Sistemul cardului naţional de sănătate, blocat de 24 de ore

Adăugat la Știri

cardSistemul cardului naţional de sănătate este blocat de 24 de ore. Casa Naţională de Sănătate a anunţat că acesta nu este disponibil din cauza unor defecţiuni tehnice.

Medicii pot raporta serviciile medicale într-un sistem offline, în termen de trei zile. Cei mai afectați sunt medicii din ambulatoriile de specialitate din spitale și medicii de familie, care trebuie să elibereze în fiecare zi rețete.

De aproape un an, de mentenanța sistemului informatic al cardului de sănătate se ocupă 35 de specialiști din cadrul Casei Naționale de Sănătate.

La începutul acestei veri s-a demarat licitația pentru a contracta o altă firmă care să se ocupe de mentenanța sistemului. Au fost contestații, care au fost soluționate de Curtea de Apel București în favoarea Casei de Sănătate. Reprezentanții CNAS se așteaptă ca până la finalul acestui an să fie contractată o firmă.

Între timp, medicii se plâng că nu pot face consultații din cauza problemelor constante cu cardul de sănătate, iar pacienții pierd ore întregi la cabinetele medicale.Cei mai mulți dintre medicii de familie au declarat că ieri nu au putut folosi cardul de sănătate, iar pacienții au fost nevoiți să aștepte mai mult timp pentru a intra la consultații, acuzând că odată cu implementarea cardului de sănătate au apărut derapaje în sistemul medical, iar acestea continuă să se producă, de cele mai multe ori și de câte două ori pe lună. Medicii de familie acuză că problemele ivite în funcționarea cardurilor de sănătate sunt numai responsabilitatea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, de aceea niciun medic nu trebuie sancționat dacă, în continuare, acordă servicii în afara cardului. Aceștia au mai menționat că toți și-au respectat obligația contractuală privind achiziția de cititoare de carduri, schimbări de token-uri pentru semnarea electronică, acces la internet corespunzător, plătind sume importante în acest scop, iar acum sunt în situația în care nu-și pot exercita profesia. După mai bine de un an de zile de când a devenit obligatoriu, de multe ori cardul de sănătate nu poate fi folosit, după cum susțin medicii de familie.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii