Rămâi conectat

Alte sporturi

Simona Halep s-a calificat în turul III al turneului Australian Open

Publicat

în

Jucătoarea româncă de tenis Simona Halep s-a calificat în turul III al turneului de Mare Șlem din Australia, după ce a trecut ieri de jucătoarea Jarmila Gajdosova. Simona Halep s-a impus după o oră de joc cu scorul de 6-2, 6-2, în fața australiencei, numărul 62 în clasamentul mondial. În meciul următor Simonei Halep, cap de serie numărul trei, în turneul australian, o va întâlni o jucătoare din America clasată pe locul 258 mondial.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Alte sporturi

Weekend şahist plin de concursuri pentru copiii albaiulieni: Principalul rol a fost acela de pregătire pentru campionatele zonale şi naţionale de juniori

Publicat

în

Zeci de copii albaiulieni care studiază şahul în cadrul Clubului Sportiv Muncipal “Unirea” Alba Iulia s-au aflat sâmbătă şi duminică în faţa tablelor cu 64 de pătrăţele în mai multe competiţii ale căror principal rol a fost acela de pregătire pentru campionatele zonale şi naţionale de juniori care se vor desfăşura în perioada următoare. Gazdă primitoare a fost şi de această dată Pizzeria Iulia, loc de întâlnire devenit deja tradiţional pentru şahiştii albaiulieni.

Primii care au intrat în competiţie au fost cei mai mici şahişti ai clubului, care s-au înfruntat în Campionatul Municipal de copii sub 9 ani. La capătul celor 5 runde s-au desprins Alexandru Măcăleţ (8 ani) şi David Vesa (9 ani) cu 4,5 puncte, urmaţi de Dragoş Cibu cu 4 puncte, Răzvan Stănilă, Gabriel Bota şi Mihai Bota, toţi cu 3 puncte, Andrei Bulac, Sebastian Cordea, Darius Stanciu şi Iulian Borza cu 2,5 puncte, ultimul fiind desemnat şi campion municipal la copii sub 7 ani.

In campionatul municipal de junioare s-a impus Mara Ferenţiu, o experimentată junioară legitimată la CSS Viitorul Cluj-Napoca, care a fost invitată să participe alături de fetiţele din Alba Iulia la turneu. Ea a fost urmată în clasament de Antonia Stremţan, Teodora Agoston, Anamaria Furdui, Moraru Thea şi Andra Grădinaru, ultimele două împărţind titlul de campioane municipale la categoria fetiţe sub 8 ani.

Evenimentul principal al weekendului a fost Openul Municipiului Alba Iulia pentru juniori sub 14 ani, la care au participat 23 de copii din Alba Iulia, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Cugir, Deva, Ocna Mureş şi Sibiu, marea majoritate având deja experienţa participării în mai multe finale naţionale de juniori. După o luptă foarte interesantă, în care pe rând mai mulţi juniori s-au aflat în fruntea clasamentului, s-a impus Tudor Stănescu (Clubul de Şah Deva) cu 5 puncte, urmat de Răzvan Burja-Udrea 5 puncte, Andrei Bar şi George Pleşa cu 4,5 puncte, toţi trei juniori fiind legitimaţi la CSM Unirea Alba Iulia, club a cărui activitate este susţinută de Primăria şi Consiliul Local Alba Iulia.

S-au acordat următoarele premii:

Juniori sub 14 ani 1.Tudor Stănescu (Clubul de Şah Deva) 2.George Pleşa (CSM Unirea Alba Iulia) 3.Andrei Schmit (CSO Cugir)

Juniori sub 12 ani 1.Răzvan Burja-Udrea (CSM Unirea Alba Iulia) 2.Ioan Lupşe (Clubul de Şah Deva) 3.Darius Eisler (CS Logic 64 Braşov)

Juniori sub 10 ani 1.Andrei Bar 2.Alexandru Simina 3.Andrei Simina (toţi de la CSM Unirea Alba Iulia)

Juniori sub 8 ani 1.Mara Ferenţiu (CSS Viitorul Cluj-Napoca) 2.Alexandru Măcăleţ (CSM Unirea Alba Iulia) 3.Tudor Mincea (CSU Sibiu)

Fete 1.Iris Antal (Clubul de Şah Deva) 2.Antonia Măcăleţ 3.Anamaria Furdui (ambele de la CSM Unirea Alba Iulia)

In paralel cu turneul de juniori s-a desfăşurat un interesant meci pe echipe între o selecţionată de juniori formată din Radu Ţâmpea şi Ianis Tarciuc de la CSM Unirea Alba Iulia, Raul Ferenţiu (Cluj-Napoca) şi Francesca Maniul (Deva) şi o echipă de seniori formată din Radu Roncea, Mircea Cepoiu, Aurel Buciuman şi Claudiu Radasciuc de la Clubul Municipal de Şah Alba Iulia. Câştigănd toate cele 4 runde, echipa juniorilor s-a impus la final cu scorul de 10,5 – 5,5, cele mai bune rezultate individuale fiind obţinute de Francesca Maniul 3,5 puncte, Radu Ţâmpea 3 puncte şi Raul Ferenţiu 2,5 puncte.

Nici părinţii şi antrenorii juniorilor nu au rezistat tentaţiei de a participa la o competiţie şahistă, în turneul acestora primul loc fiind ocupat dr.Diana Lupşe (Deva), care şi-a “operat” cu precizie adversarii, urmată de Ludovic Lazăr, Vasile Lupu şi Liviu Antal.

Cel mai spectaculos moment al turneului a fost turneul de klotz, o variantă interesantă de şah pe echipe formate din doi jucători. Cei doi parteneri joacă unul cu albul, celălalt cu negru, iar piesele capturate adversarilor ajung la partenerul de echipă care la fiecare mutare are apoi de ales între a face o mutare cu piesele de pe tablă sau a pune oriunde pe tablă o piesă primită de la partener, regulamentul nepermiţând însă să se dea mat direct cu o piesă pusă pe tablă, ci doar printr-o mutare cu o piesă deja existentă pe tablă. Exista însă şi unele diferenţe faţă de şahul normal, de exemplu pionii nu se transformă când ajung pe ultima linie adversă într-o altă piesă, ci pur şi simplu dispar de pe tablă în acel moment, ajungând în posesia echipei adverse. Cum şi ritmul de joc este unul foarte rapid, 5 minute timp de gândire pentru fiecare jucător pentru toată partida, rezultă partide foarte spectaculoase, în care echipele trebuie să dea dovadă de multă imaginaţie, iar colaborarea între parteneri este cheia succesului.

În primul turneu de klotz organizat la Alba Iulia s-a impus echipa Radu Ţâmpea & Dragoş Gligor, care a învins în finală echipa Ianis Tarciuc & Eduard Piţu, toţi cei patru finalişti fiind legitimaţi la CSM Unirea Alba Iulia. Podiumul a fost completat de echipa formată din fraţii Raul Ferenţiu & Mara Ferenţiu.

“Dacă mi-ar fi spus cineva în urmă cu 5 ani că eu voi participa vreodată la turnee de şah, aş fi luat-o ca o glumă, eu fiind pasionat de fotbal, un sport pe care l-am şi practicat în urmă cu mai mulţi ani, şi având alţi doi copii care au făcut înot de performanţă, fiind multipli campioni naţionali. Am descoperit plăcerea de a juca şah după ce fiul meu George a început să participe la competiţii şahiste şi cred că este un mod de relaxare foarte plăcut şi care poate fi practicat la orice vârstă. Mă bucur că am putut organiza împreună cu Clubul Sportiv Municipal Unirea şi Asociaţia Judeţeană de Şah Alba o competiţie atractivă atât pentru copii, cât şi pentru părinţi.” a declarat patronul Pizzeriei Iulia, Iulian Pleşa, care a îndeplinit în premieră rolul de director de turneu într-o competiţie şahistă. Competiţiile au fost arbitrate de Marius Ceteraş, Florin Ileană şi Dorin Şerdean (Alba Iulia)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Alte sporturi

Peste 40 de nevăzători din țară vor participa la Campionatul Național de Șah, care se va desfășura în județul Alba

Publicat

în

Filiala Alba a Asociației Nevăzătorilor din România va organiza în perioada 26 august- 2 septembrie, Campionatul Național Individual de Șah pentru Nevăzători.

La această competiție sunt așteptați să participe 44 de jucători de la toate filialele din țară, printre care și trei femei. Județul Alba va fi reprezentat de Florin Bala, care a reușit să câștige etapa interjudețeană.

Pe lângă sportivi la competiție vor lau parte oficiali din partea filialelor Asociației Nevăzătorilor   din România, arbitrii și însoțitori ai persoanelor cu deficiențe de vedere. Turneul se va disputa în sistem elvețian, cu 9 runde.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Alte sporturi

La Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” s-a desfășurat competiția sportivă feminină, ,,Cupa majoretelor”

Publicat

în

Miercuri, 15 mai, la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” s-a desfășurat competiția sportivă feminină, ,,Cupa majoretelor”. Ajunsă la cea de a 14-a ediție, această întrecere între fete s-a dovedit a fi inedită, atât prin complexitatea exercițiilor, cât și a ținutei, a atitudinii și a atmosferei create.

Cele trei echipe, prin pregătirea, dăruirea și pasiunea cu care au performat în fața publicului, au impresionat membrii juriului. Fiecare echipă s-a bucurat de susținerea colegilor din an. Au fost aplaudate frumoasele majorete care îmbină sportul cu muzica. Câștigul a fost  al tuturor și a constat în experiență, admirație și sincere aprecieri. Timpul lor extrem de drămuit nu le-a împiedicat să exerseze, să se implice, să găsească elemente cât mai spectaculoase, să își creeze costumele, să își identifice și să își sincronizeze pașii și să își găsească fondul muzical potrivit.

Din juriu au făcut parte cadre militare și didactice de specialitate din colegiu și profesorul Vasile Grozav de la Școala gimnazială ,,Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Conform regulamentului s-a punctat tehnica și dinamica mișcărilor, sincronizarea, complexitatea și originalitatea exercițiului, dar și talentul și eleganța. La finalul acestei ediții, podiumul a fost ocupat de formația de majorete a claselor a IX-a, pe locul III, cea a majoretelor de clasa a XI-a pe locul II și echipa claselor a X-a pe prima treaptă. Așadar, Trofeul majoretelor, ediția 2016, va fi păstrat, până la ediția următoare, la compania claselor a X-a. Toți membrii echipei câștigătoare au primit, pe lângă diplomă și cupa transmisibilă și câte o medalie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba