Rămâi conectat

Știri

Şi câinii suferă din cauza frigului: Cum îi ajutăm să înfrunte iarna

Publicat

în

Toţi câinii au nevoie de un tratament special pe timpul iernii, mai ales atunci când temperaturile scad cu mult sub zero grade. Puţine sunt rasele de câini care se simt în largul lor în zăpadă şi ne referim, evident, la Husky, Terra Nova, Saint Bernard sau ciobăneştii autohtoni.
Dar chiar şi în cazul acestora din urmă, medicii veterinari recomandă o atenţie sporită din partea stăpânilor, cu atât mai mult dacă ne referim la câini bătrâni, la câini care au afecţiuni cornice, la femele gestante sau care au fătat de puţină vreme.
Care sunt cele mai sensibile rase de câini la ger
Cei mai bolnăvicioşi pe timpul iernii sunt câinii de talie mică, Shih Tzu, Yorkshire, Terrier, Pekingese şi, evident, cei cu blană scurtă. Câinii din aceste rase sunt crescuţi de regulă în apartament şi nu sunt adaptaţi la frig. La fel ca stăpânii lor, Shih Tzu şi compania suferă foarte des iarna de afecţiuni ale căilor respiratorii, de la rinită şi sinuzită până la laringită sau bronşită, dar se poate ajunge până la pneumonie, expilcă Andreea Tomescu, medic veterinar.
Cât durează plimbarea din parc
Pe timpul iernii Prinşi de joaca din parc, cei mai mulţi câini s-ar putea să nu dea semne că vor să intre înapoi în casă la căldură, de aceea, medicii recomandă ca stăpânii să fie atenţi la gesturile pe care le fac animăluţele atunci când afară este ger. În momentul în care încep să ridice câte o lăbuţă pe care o păstrează un timp aproape de corp, este timpul să vă retrageţi, altfel există riscul apariţiei degerăturilor. Zonele cele mai expuse sunt pernuţele lăbuţelor, vârful cozii, vârful urechii, şi regiunile genitale. Medicii veterinari spun că plimbarea în aer liber pe timpul iernii, în cazul unui câine de apartament, să dureze atâta timp cât este confortabil şi pentru stăpân. Dacă acesta simte că i-au îngheţat obrajii, mâinile sau picioarele, este cazul să vă chemaţi prietenul şi să vă întoarceţi în casă.
Alimentaţie specială pe timpul iernii?
Aşa cum un om simte nevoia să bea ceva cald după ce a stat o perioadă în frig, la fel se întâmplă şi cu un câine. După plimbarea prin parc, este recomandat ca acesta să primească o masă caldă sau măcar un bol cu apă încălzită la temperatura de 20-22 de grade. În plus, iarna, câinii au nevoie de vitamine A, D şi E care le întăreşte sistemul imunitar, dar vin şi ca un suport pentru blană. Cu cât blana este mai deasă cu atât este mai bine pentru prietenii noştri. De asemenea calitatea hranei este importantă, spun veterinarii, care recomandă creşterea aportului caloric în sezonul rece.
Cum îngrijim blana câinilor în sezonul hibernal
Îngrijirea blanei este extrem de importantă pentru sănătatea unui câine în mod special iarna. După o plimbare prin zăpadă, stăpânul va avea grijă să înlăture gheaţa care s-a format la baza firelor de păr cu o perie specială. În niciun caz nu tundeţi şuviţele de blană încâlcite. Când blana este periată şi îngrijită va acţiona ca un adevărat “calorifer” care va proteja bine corpul de frig. Pentru câinii care suportă, folosiţi un foen pentru a usca blana udă de la zăpadă, iar cei care se sperie de zgomotul aparatelor electrice ar trebui mai întâi şterşi cu un prosop din bumbac sau dintr-o ţesătură care absoarbe bine apa, şi apoi aşezaţi lângă o sursă de căldură. Pentru câinii de talie mică sau pentru cei fără blană, hăinuţele speciale sunt absolut obligatorii atunci când ies la plimbare în zilele geroase.
Cum protejăm iarna câinii de curte
Nici câinii de curte nu trebuie uitaţi pe timpul sezonului recepe pentru că şi ei au nevoie de ajutor. În primul rând verificaţi cu atenţie coteţul. Acesta nu trebuie să prezinte spaţii între scânduri, iar acoperişul trebuie să fie intact pentru a nu permite zăpezii să intre în “casă”. Puteţi proteja pereţii pe interior cu plăci din polistiren pe care să le îmbrăcaţi într-un tricou vechi. Pe jos puteţi aşterne paie sau fân sau o pătură veche pe care să o prindeţi în aşa fel încât câinele să nu o mototolească. Medicii recomandă paiele pentru că astfel puteţi asigura mult mai uşor igiena în culcuş, aşternutul fiind uşor de schimbat. Coteţul nu trebuie aşezat direct pe beton, acesta poate fi ridicat pe un suport, la o distanţă de o palmă de sol. De asemenea, aşezaţi căsuţa câinelui într-o zonă protejată din curte, lângă peretele casei, sub o streaşină sau chiar în garaj, dacă aveţi. În acest din ultim caz, verificaţi cu atenţie să nu existe substanţe toxice la îndemâna câinelui. În nopţile de iarnă când se anunţă temperaturi negative, de minus 10-15 grade Celsius, ar fi bine să vă găzduiţi prietenul în casă, mai ales dacă acesta este mai bătrân sau dacă suferă de o afecţiune cronică.

Sursa: Adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată

Publicat

în

Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Miercuri 17 aprilie a avut loc prezentarea publică a rezultatelor proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș, Alba”. 
La eveniment – pe lângă o mare parte a celor peste peste 460 elevi și 30 cadre didactice de la această unitate de învățământ – au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Ion Dumitrel, primarul din Ocna Mureș – Silviu Vințeler, directorul general ADR Centru – Simion Crețu, deputatul Alin Ignat și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect, dar și edili locali.
Profesoarele Istina Badu – director și Dorina Baciu – director adjunct, alături de toate cadrele didactice prezente au fost mai mult decât mândre să-și prezinte elevii (îmbrăcați cu frumoase cămăși albe și cu o cravată distinctivă), dar și realizările lor deosebite: nenumărate premii la concursurile și olimpiadele școlare județene și naționale.
Reabilitarea și modernizarea Școlii „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a inclus două corpuri de clădire, în suprafață totală construită la sol de 1.311 metri pătrați, dotarea intregii scoli cu mobilier și echipamente didactice, instalarea de dispozitive pentru accesibilitatea persoanelor cu deficiențe locomotorii, dar și pentru suport pedagogic, inclusiv reamenajarea completă a curții, unde a fost creat un teren de sport multifuncțional.
sursa: ADR Centru

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

18 aprilie, Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor: În Alba, 3 monumente patrimoniu UNESCO, Cetatea Dacică de la Căpâlna, Situl Rural Câlnic, Peisajul Cultural Minier Roșia Montană

Publicat

în

Astăzi, 18 aprilie, este Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor

Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor a fost stabilită în 1982 la Conferința Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

Ziua este promovată de ICOMOS (organizație internațională neguvernamentală dedicată conservării monumentelor și siturilor lumii) la nivel global.

În Alba, azi, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor celebrăm cele 3 Monumente patrimoniu UNESCO: Cetatea Dacică de la Căpâlna, Situl Rural Câlnic, Peisajul Cultural Minier Roșia Montană şi cele 686 de monumente istorice de importanță națională și locală din Județul Alba.

Este vorba despre 202 monumente de arheologie , 448 monumente de arhitectură, 20 monumente de for public, 16 monumente memoriale/funerare

Judetul Alba dispune si de un bogat patrimoniu arheologic: Cetatea Dacica de la Capalna; Cetatea Dacica de la Cetatea de Balta; Cetatea Dacica de la Craiva (Apoulon sau Ranistorum); Orasele antice de la Apulum: Colonia Aurelia Apulensis si Colonia Nova Apulensis; Castrul Legiunii a XIII-a Gemina de la Alba Iulia.

De asemenea in Judetul Alba intalnim si zone etnografice cu specific arhitectural – identitar din care amintim: Satele Sasesti, Valea Tarnavelor, Secuimea Trascaului, Valea Sebesului, Tara Aurului, Valea Ariesului, Culmea Trascaului, Tara Motilor, Satele de piatra.

Conditiile istorice au impus o diversitate a cultelor religioase. Comunitatile de ortodocsi, catolici, evanghelici, reformati si evrei au construit ample monumente arhitecturale care imbogatesc patrimoniul cultural al judetului Alba. Un segment important de monumente il constituie bisericile si ansamblurile manastiresti, proprietate privata a cultelor religioase – Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Alba Iulia; Episcopia Romano Catolica; Arhiepiscopia Romano-Catolica; Biserica Franciscana etc. Lacasurile de cult existente pe teritoriul judetului Alba constitue premisele dezvoltarii turismului ecumenic, religios.

Romania este membra UNESCO din 27 iulie 1956 si desi ascunde multe minuni: locuri frumoase ascunse de civilizatie, monumente istorice antice sau medievale, dar si monumente ale naturii, neschimbate de secole, are incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO doar sapte grupe de monumente sau locuri din Romania, printre care se regasesc asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania si fortaretele dacice din Muntii Orastiei.

Asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania, incluse in patrimoniul UNESCO din anul 1993, sunt: Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri. Potrivit UNESCO, aceste sate fiind reprezentative pentru peisajul cultural al Transilvaniei de sud. Judetul Alba are trei monumente istorice inscrise in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Cetatea Dacica de la Capalna, Situl Rural Calnic si Situl Rosia Montana.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Detectoare pentru viață, în județul Alba

Publicat

în

În județul Alba, detectoare pentru viață

Marți 16 aprilie a început activitatea de montare a primelor detectoare de fum/monoxid de carbon din totalul de 500 de bucăți alocate locuințelor din județul Alba.
Mai multe familii din localitățile Noșlac, Vințu de Jos, Ighiu și Fărău au primit vizita pompierilor militari și voluntari, precum și a reprezentaților Delgaz, și au intrat în posesia unui asemenea dispozitiv, oferit cu titlu gratuit.
Activitatea este continuată în aceste zile în Arieșeni, Horea, Vadu Moților, Bistra, Ocoliș, Jidvei, Mihalț, Întregalde, Râmeț și Șugag.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba