Rămâi conectat

Social-Economic

Și baronii locali vor pensii speciale ! Vizați primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene

Publicat

în

Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene vor beneficia de pensii speciale, dacă Parlamentul va vota un proiect de lege în acest sens. Vezi detaliile pe radiounirea.ro.

Șansele de aprobare sunt destul de mari, pentru că inițiativa este semnată de 30 de senatori și deputați din toate partidele politice. Cei mai mulți – 15 – provin de la PSD, dar propunerea a fost însușită și de parlamentari UNPR, PNL sau UDMR.

Proiectul prevede introducerea de indemnizaţii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, la îndeplinirea limitei de vârstă. Sistemul de calcul este același ca în cazul pensiilor parlamentarilor, votate, recent, de Legislativ: pensia va fi calculată ca produs al lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară a unui lider local. Sumele pot varia de la câteva sute de lei, pentru primarii de comună cu un singur mandat și pot ajunge la peste 4.000 de lei pentru primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care are deja două mandate. Potrivit grilei de salarizare a aleșilor locali, primarul general al Capitalei are cea mai mare indemnizație, fiind urmat de președinții consiliilor județene.  Cei care au avut mai mult de trei mandate, vor avea aceeași pensie, neacordându-se sporuri pentru cei care au patru sau cinci mandate. Pensiile vor fi actualizate ori de câte ori se majorează salariile aleșilor locali aflați în funcții. Indemnizația specială se cumulează cu pensia stabilită prin sistemul public.

Nota de plată, un mister

Inițatorii au extins aria de aplicare a proiectului, prevăzând că se va aplica și aleșilor locali care au ocupat res­pectivele funcții „înainte de intrarea în vigoare a legii“. Nu vor primi pensii speciale cei care au deținut funcțiile mai puțin de doi ani de zile sau care au fost condamnați defintiv pentru corupție.

Parlamentarii consideră că aleșii locali merită răsplătiți pentru că s-ar fi sacrificat pentru comunitate.

 „Mulţi dintre cei care au îndeplinit sau îndeplinesc funcţiile de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean au plecat din sfera de activitate privată, renunţând astfel la beneficii financiare mult mai consistente pentru a se pune în slujba comunităţilor locale“, se menționează în expunerea de motive. Aleșii locali ar fi feriți, în acest fel, de grijile bătrâneții. „Primarii și președinții de consilii județene au o indemnizație, dar, în această perioadă nu contribuie la fondul de pensii. Când vor ieși la pensie, pensia va fi mai mică, pentru că nu a contribuit în perioada cât a fost ales local“, afirmă Ion Bălan (PSD), unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

Citeste si Sâmbătă, Legea pensiilor se va modifica din nou

Pe de altă parte, autorii recunosc că nu au stabilit impactul bugetar al acestei măsuri, deși legislația în vigoare prevede că orice act normativ trebuie însoțit de indicarea sursei de finanțare. Însă, inițiatorii s-au rezumat să menționeze că banii vor fi suportați de bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale. „Nu am putut face o estimare a cheltuielilor, o parte dintre colegi lucrează la un astfel de model pe care s-ar putea să-l prezentăm în momentul dezbaterilor“, a explicat Ion Bălan.

Alte privilegii

Inițiativa legislativă a fost depusă după ce asociațiile primarilor de comune și orașe s-au adresat Parlamentului solicitând să aibă aceleași drepturi ca senatorii și deputații. Recent, Legislativul a adoptat o lege pe baza căreia parlamentarii vor avea pensii speciale, care vor varia între 1.500 și 4.600 de lei, în funcție de numărul de mandate. Mai mult, recent, a fost depusă o altă inițiativă potrivit căreia activitatea parlamentarilor în comisiile de specialitate va fi considerată vechime în muncă, având ca efect creșterea pensiilor obișnuite.

Lista deciziilor pe care politicienii le-au luat în beneficiul propriu nu se oprește aici. Miercuri, Guvernul a adoptat o ordonanță prin care a majorat substanțial salariile a 68 de demnitari, printre care președintele, primul-ministru, miniștrii, președinții celor două Camere. Și această decizie a relevat faptul că politicienii consideră că au dreptul la un regim privilegiat față de restul bugetarilor. În România, este în vigoare Ordonanța de urgență 83/2014, potrivit căreia în 2015 toți bugetarii vor avea aceleași salarii din 2014, dacă lucrează în aceleași condiții de activitate. Prin ordonanța aprobată miercuri, guvernul a introdus o excepție de la legea-cadru, prin care cei 68 de demnitari vor avea salarii dublate, deși, în mod evident, condițiile în care aceștia lucrează nu s-au schimbat.

”Personal, mi se pare o mare măgărie ca un premier în funcţiune, în ultima zi, să dea o asemenea Ordonanţă de Urgenţă! Putea să aibă răbdare, până când, aşa cum a promis ministrul Muncii, se va ieşi cu un proiect care să revadă întregul sistem de salarizare pentru sectorul public din România.“- Theodor Stolojan, europarlamentar PNL


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Societate

Acțiune de plantare la Câlnic: De cine a fost inițiată

Publicat

în

La Câlnic, acțiune de plantare

Elevii clasei a IX-a C de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, alături de profesorul diriginte Cristian Macrai, au participat la o acțiune de plantare pe raza comunei Câlnic, zona administrată de Ocolul Silvic Ighiu.
Activitatea, în cadrul căreia elevii au plantat peste 400 de puieți de stejar, s-a realizat cu sprijinul Primăriei comunei Câlnic, Ocolului Silvic „Iezerul Trascău” din Ighiu și al Școlii Gimnaziale Câlnic, în cadrul programului „Școala verde”, program desfășurat în colegiul militar în perioada 15-19 aprilie.
Prin participarea la această activitate, elevii au contribuit la protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător și au învățat că fiecare gest contează în comunitate și în efortul de a avea un mediu mai verde. Mai mult, ei au promis să revină în zonă pentru a vedea puieții cum au crescut copaci.

După ce au plantat puieții, elevii militari au vizitat cetatea Câlnic, edificiu aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, muzeul, capela și biserica din localitate, iar experiențele trăite de ei au fost dintre cele mai frumoase.
„Am învățat să plantez copaci, o activitate pe care nu am mai practicat-o până acum. Pot spune că mă ajutat să mă conectez cu natura și să descopere adevărata ei frumusețe care mă fascinează din ce în ce mai mult pe zi ce trece. Plantarea unor copaci ne ajuta să apreciem natura și importanța ei în viața de zi cu zi, de aceea consider că ar trebui ca fiecare elev să experimenteze această activitate măcar o dată. Sentimentul care te cuprinde când știi că ai făcut ceva dedicat naturii este incomparabil cu efortul depus.
Peste câțiva ani, cu siguranță mă voi reîntoarce în comuna Câlnic cu scopul de a vedea frumoșii copaci plantați de către mine și de către colegii mei, care să încep să crească. Aceste amintiri alături de colegii mei și de domnul diriginte nu vor fi uitate și sunt sigură că pe viitor nu vom reaminti cu drag de timpul petrecut împreună”, a mărturisit ridica fruntaș Ariana Pop.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Ecologizare pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia

Publicat

în

Alba Iulia: Ecologizare pe malul râului Ampoi

Activitățile cuprinse în cadrul programului „Săptămâna verde” au continuat cu o activitate de ecologizare pe malul râului Ampoi, activitate la care au luat parte elevii claselor a X-a B și F de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, alături de profesoarele diriginte Emilia Ioniță și Anca Hațegan.

După ce au strâns gunoaiele, elevii au urmărit și proiecții de filme documentare cu temă ecologică și au prezentat referate și proiecte pe această temă.

„În urma experienței minunate în natură, în care ne-am implicat în ecologizare alături de doamna dirigintă și colegii noștri, am realizat cât de importantă este natura pentru noi. Așadar, am decis să prezentăm un proiect captivant despre importanța protejării mediului și a respectului pentru natură. Sper că am reușit să inspirăm pe cât mai mulți să acționeze pentru un mediu mai curat și sănătos!”, au spus eleva caporal Ionela Gălușcă și eleva fruntaș Maria Hagiu.

Tot săptămâna aceasta, elevii clasei a IX-a A, alături de profesoara dirigintă Simona Mureșan, au ales să își ambienteze sala de clasă și au plantat mușcate. Jardinierele cu flori au fost așezate apoi la geamuri pentru ca spațiul în care elevii își desfășoară activitatea educativă să ofere culoare, armonie și energie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Pregătiri pentru Ziua Rozelor la Aiud

Publicat

în

La Aiud, pregătiri pentru Ziua Rozelor

Marți 16 aprilie a avut loc o întâlnire de lucru a executivului local din Aiud cu reprezentanții Consiliului Județean Alba și ai Asociației Amicii Rozelor pentru organizarea celei de-a 21-a ediții a ceea ce organizatorii numesc cel mai colorat eveniment al județului Alba.
„Evenimentul Ziua Rozelor a crescut de la an la an, ajungând la utima ediție la câteva mii de participanți. Și pentru ediția din acest an pregătim o mulțime de surprize.
În curând vom anunța data desfășurării evenimentului”, au anunțat reprezentanții Primăriei Aiud.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba