Sfinții MIHAIL și GAVRIL: Care este semnificația numelor „Mihai” și” Gavril”. Ce alte nume derivate se sărbătoresc

Adăugat la Știri

În fiecare an, pe 8 noiembrie se sărbătoreşte ziua Arhanghelilor Mihail şi Gavril.

În 8 noiembrie este marele praznic al Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, numiţi în tradiţia românească şi Sfinţii Voievozi ai oştirilor cereşti.

Mihail este împlinitorul dreptăţii dumnezeieşti, purtând în mâna dreaptă sabia de foc. La porunca Domnului, el l-a alungat din cer pe Lucifer, îngerul răzvrătit. Numele, de origine evreiască (Miha’El), se tălmăceşte „Cine este că Dumnezeu?”.

În Vechiul Testament, Mihail este considerat ocrotitor al copiilor lui Israel. Într-adevăr, personalitatea celui botezat cu acest prenume reflectă semnificaţia numelui, căci Mihai are în mod natural tendinţa de a-i proteja pe cei din jur, fie că este vorba de copii sau de oameni adulţi. Despre persoanele cu numele Mihail (Mihai) se spune că inspiră încredere şi că le place să trăiască în armonie cu cei din jur. Sentimentele joacă un rol deosebit de important în viaţă lor şi trec prin filtrul emoţiilor toate deciziile pe care le iau, fie ele legate de viaţă afectivă sau de cea profesională.

Gavril, din ebraica, inseamna „Dumnezeu este puternic” , numele acesta evidentiind ca omul isi gaseste puterea in Dumnezeu, adica in credintais in iubire. Zilele in care se sarbatoreste Sfantului Gavril sunt 8 noiembrie si 26 martie. Cei care poarta acet nume sunt seducatori, sociabili, comunicativi , veseli si plini de viata. El vrea ca cei care il inconjoara sa fie fericiti, dar si el isi satisface curiozitatile incercand sa abordeze cat mai multe domenii. Se ataseaza usor de oameni, dar se lasa influentat usor.

Cei care poartă numele de Mihail, Gavril, Mihai, Mihaela, Michi, Mişa, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabriel, Gabriela, Gabi, Gabiță, Gavriil, Gavrilă sau alte derivate își serbează, vineri, 8 noiembrie, ziua numelui. Peste 1,3 milioane de români care poartă aceste prenume sau derivate ale lor îşi sărbătoresc astăzi onomastica. Dintre acestea, cele mai întâlnite nume sunt Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela.

 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii