Rămâi conectat

Știri

Aerul condiționat, pe timp de caniculă: Sfaturi utile pentru folosirea aparatelor

Publicat

în

Canicula vine la pachet nu doar cu insolaţii şi deshidratări, ci şi cu otite, dureri de cap sau amigdalite, din cauza aerului condiţionat

Medicii recomandă să pornim aparatele cât mai rar, iar când nu putem rezista fără ele, să le folosim corect. Vezi detaliile pe radiounirea.ro.

În primul rând, medicii recomandă ca filtrul aparatului de aer condiţionat să fie înlocuit o dată pe an în locuinţe şi o dată la 6 luni în spaţiile mari precum marile magazine sau clădirile de birouri.

„În acele filtre, dată fiind umezeala din acea zonă, pot să se acumuleze sporii unor ciuperci cum e candida sau, şi mai grav, o bacterie numită legionela care provoacă o pneumonie foarte gravă”, spun medicii.

Pasul numărul doi: aparatul nu trebuie setat la o temperatură foarte scăzută. Trecerea bruscă de la aerul foarte cald la cel rece poate crea probleme de sănătate în special la cardiaci. Temperatura optimă este între 22 şi 25 de grade.

„În momentul în care venim de afară, de la 40 de grade, să rămânem la o temperatură uşor inferioară, după care, pe măsură ce organismul se acomodează, încercăm să setăm la o temperatură şi mai joasă, dar nu este bine să folosim temperaturi de 15-16 grade”, spune medicul.

Un alt sfat este ca fluxul de aer să nu fie îndreptat spre noi.

Poate să favorizeze şi să sensibilizeze aparatul respirator cu apariţia rinitelor, apariţia faringitelor, amigdalitelor, laringitelor, în special la persoanele sensibile, la fel rinitele alergice şi conjunctivitele”, spun medicii.

În plus, crește riscul de otite, poate apărea sindromul ochiului uscat, iar problemele nu se opresc aici.

„De asemenea, aparatul de aer condiţionat cu fluxul îndreptat direct pe cap poate să favorizeze apariţia unor nevralgii – nevralgia facială, care ştim că este extrem de dureroasă şi greu de ameliorat, de asemenea poate să favorizeze apariţia unor nevralgii în alte zone, de exemplu nevralgia de trigemen, accentuarea durerilor la nivelul coloanei lombare, la fel, nevralgii dentare”, adaugă medicul.

De aceea, medicii recomandă ca din când în când să oprim aerul condiţionat şi să deschidem larg ferestrele.

De exemplu, persoanele care lucreaza in spatii in care functioneaza doar aerul conditionat sufera de congestii nazale, ameteala, oboseala, pierderi de memorie, alergii, stranuta des sau le curge nasul. Medicina moderna a reunit aceste simptome sub genericul “sindromul aerului conditionat”.

Simptomele difera de la persoana la persoana, in functie de abilitatile fiecaruia de adaptare la mediu. Sunt persoane care, din cauza aerului conditionat, sufera de slabirea muschilor, dureri de articulatii, dureri de cap, dureri de spate.

Prevenire

Pentru a preveni problemele legate de aerul conditionat, in primul rand ar trebui acordata o atentie sporita sistemului de ventilatie. Filtrele trebuie curatate periodic pentru a preveni raspandirea microorganismelor (cel putin o data la doua saptamani). De asemenea, camerele trebuie aerisite, astfel incat in incapere sa fie si aer proaspat. Foarte important este ca diferenta dintre temperatura de afara si temperatura din incaperea cu aer conditionat sa nu fie mai mare de 5 grade.

 Nu porni aerul conditionat cand dormi. Daca ai stat mult timp intr-o camera cu aer conditionat, petrece in aer liber o perioada de timp proportionala cu cea din interior. Nu iesi imediat dintr-o incapere cu aer conditionat in aer liber. Petrece o perioada de timp intr-o incapere “neutra”. Nu iesi in plin soare dupa ce ai stat intr-o camera cu aer conditionat. Corpul nu are timp sa se adapteze la noua temperatura si se forteaza.

sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba