Rămâi conectat

Știri

Sfârşitul săptămânii vine cu ninsori blânde, dar şi cu lapoviţă şi ploi

Publicat

în

Am avut parte de un început de decembrie cu vreme de toamnă, dar lucrurile se schimbă treptat. Sfârşitul săptămânii viitoare vine cu ninsori blânde, dar şi cu lapoviţă şi ploi. Masa de aer cald care ne-a adus valorile termice ridicate din zonele de deal şi de munte ne părăseşte începând de marţi. În locul ei ajung la noi mase de aer mai rece şi îşi fac simţite încet-încet precipitaţile. Spre sfârşitul săptamânii, în nord şi la munte, va ninge slab. Prognoza săptămânii o afli pe radiounirea.ro.

LUNI

Luni, în zonele joase din vestul, nord-vestul şi centrul ţării vremea va fi în general închisă, cu ceaţă persistentă aproape toată ziua şi izolat cu burniţă. În orele dimineţii vor fi condiţii de polei.  În restul ţării cerul va fi variabil, iar norii stratiformi şi ceaţa vor apărea local dimineaţa. Vântul va fi în general moderat la munte şi va sufla slab în celelalte zone. Temperaturile maxime se vor încadra între 1…2 grade în zonele cu ceaţă persistentă din Transilvania şi 15…16 grade în dealurile Olteniei şi ale Munteniei.

La munte, cerul va fi variabil, iar norii stratiformi şi ceaţa vor apărea cu caracter local pe văi şi în depresiuni dimineaţa şi în cursul nopţii. Vântul va sufla în general moderat. Regimul termic va fi caracterizat de valori de temperatură uşor mai ridicate decât cele ce în mod normal ar trebui să se înregistreze în această perioadă a anului. La amiază vor fi 8 grade la Paltinis, 7 la Preadeal, 6 la Semenic, 9 la Sinaia 1500, 7 grade la Stina de Vale si 6 grade la Vf. Toaca din masivul Ceahlau. Stratul de zapada: 14 cm la Paltinis, 4cm la Preadeal, 13 la Semenic, 22 la Sinaia 1500, 24 la Stina de Vale si 24 cm pe Vf. Toaca din masivul Ceahlau.

MARŢI

Marţi, în zonele joase de relief, local, mai ales dimineaţa, se va semnala ceaţă, asociată izolat cu burniţă dar si cu polei în special în centrul ţării. Maximele se vor încadra între 2-3 grade in depresiunile intramontane şi 10-11 grade în Lunca Dunării (Drobeta Turnu Severin, Călăraşi, Galaţi, Tulcea).

MIERCURI

Miercuri în vestul, sudul şi sud-estul ţării, pe arii restrânse vor fi ploi slabe şi condiţii de polei. În restul teritoriului înnorările se vor accentua treptat. Vântul va avea unele intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 2-3 grade în depresiunile transilvane dar şi în Moldova şi 8 grade la Timişoara, Drobeta Turnu Severin şi Constanta. Dimineaţa în zonele joase se menţin condiţiile de ceaţă.

REGIUNI

În regiunile intracarpatice, tot vreme închisă aproape toată ziua, cu nori josi, ceaţă şi izolat cu burniţă. În orele dimineţii vor fi condiţii de polei. Maximele, în general între 2 si 8 grade, sunt in limitele normale ale datei.

În sud, nori josi si ceaţă la şes în prima parte a zilei şi cer variabil la deal si la munte. Mai cald decit ieri si mai cald decit normal, in special in dealurile Olteniei şi ale Munteniei unde maximele jung la 15-16 grade la Râmnicu Vâlcea, Pitesi, Tirgoviste.

În Dobrogea, după puţină ceaţă dimineata, cerul va fi variabil si maximele mai generoase decit ieri : 13 grade la Tulcea si 14 la Constanta.*** În Moldova, dimineaţă cu nori şi ceata, dar pe parccursul zilei apare si soarele si maximele sunt cuprinse in general intre 10 si 12 grad

TENDINTA

Masa de aer cald ce ne-a adus valorile termice ridicate din zonele de deal si de munte ne părăseşte începând de marţi. În locul ei ajung la noi mase de aer mai rece, in albastru. Vremea se va răci de la o zi la alta astfel că vom încheia săptămâna cu un regim termic apropiat de normal: adică cu maxime sub 10 grade si cu minime negative in aproape toată ţara, sub -5 grade în depresiuni. Precipitaţii semnificative nu vor fi dar asta nu înseamnă că ne vom bucura de prea mult soare. Îndeosebi noaptea şi dimineaţa, în zonele joase, vor fi nori stratiformi, ceaţă si ploi slabe. Spre sfârşitul saptaminii, în nord şi la munte, va ninge slab. Precipitaţiile îşi fac apariţia începând de joi, iniţiat vor fi slabe si trecătoare. Vorbim despre ploi, lapoviţe şi ninsori în nord şi în centru. În zona montană va ninge, iar în rest vor predomina ploile.

Sursa: realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba