26 octombrie, SFÂNTUL MARE MUCENIC DIMITRIE: Ce să faci ca să-ţi meargă bine

Adăugat la Știri

În 26 octombrie, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir. Află de pe radiounirea.ro că Ziua Sfîntului Dumitru mai este cunoscută în popor și ca Zi a Soroacelor. Este important ca aceasta zi să te găsească cu toate datoriile și împrumuturile din ultimele 6 luni achitate. În caz contrar, se poate să le dai înapoi dublu. Mai mult, ziua de Sfântul Dumitru este momentul potrivit pentru noi tocmeli și învoieli.

sfantul-dumitruTradiţii şi superstiţii de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

Se spune că Sfântul Dumitru desfrunzăreşte pădurea şi îi adună pe toţi la Focul lui Samedru, iar în zonele de munte ale ţării ciobanii coboară cu oile, iar toată lumea se pregăteşte pentru iarnă, conform site-ul superstitii.ro.
Se spune că atunci când un cioban aruncă un topor între oi, iar lângă el se aşează o oaie albă, atunci înseamnă că vremea va fi bună. Iar dacă oaia va fi neagră, se spune că iarna va grea şi lungă.
De Sfântul Dumitru toată lumea se adună la Sărbătoarea recoltei, se fac focuri mari şi se dau la vale roţi „e foc”, care sunt de fapt niş5te roţi din paie şi fân, cărora li se dau foc.
Pe 26 octombrie, iarna este „descuiată”, iar femeile dăruiesc copiilor covrigi, mere, nuci şi fructe uscate, iar bărbaţii scot tăciuni din foc pe care îi aruncă spre livezi. Toate aceste tradiţii sunt respectate pentru ca anul următor să aibă recolta bogată în fructe.
O altă superstiţie spune că dacă în ziua de Sfântul Dumitru vremea este înnorată, bate vântul şi plouă, înseamnă că iarna zăpezile vor fi mari.
De asemenea dacă recolta a adus gutui din belşug, se spune de asemenea că iarna va fi grea.
În schimb dacă este senin, iar vremea este doar rece, înseamnă că iarna va fi mai uşoară.

Citește și Mirul și puterea lui vindecătoare: Ce taină ascunde ceremonialul miruirii

Ce se face şi ce nu se face de Sfântul Dumitru

Cu ocazia acestei sărbători, trebuie să tundem caii înainte ca aceştia să împlinească vârsta de 3 ani, pentru a avea o coamă bogată şi frumoasă. De asemenea, se spune că în această zi nu trebuie să ne pieptăm părul, pentru a ne feri de lupi, după cum amintesc vorbele din bătrâni, nu trebuie să splălăm rufe, să le călcăm sau să facem munci grele în gospodărie, pentru că se spune că este păcat.

Sursa:spynews.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.