Rămâi conectat

Știri

26 octombrie, SFÂNTUL MARE MUCENIC DIMITRIE: Ce să faci ca să-ţi meargă bine

Publicat

în

În 26 octombrie, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir

Ziua Sfîntului Dumitru mai este cunoscută în popor și ca Zi a Soroacelor.

Este important ca aceasta zi să te găsească cu toate datoriile și împrumuturile din ultimele 6 luni achitate. În caz contrar, se poate să le dai înapoi dublu. Mai mult, ziua de Sfântul Dumitru este momentul potrivit pentru noi tocmeli și învoieli.

Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

Se spune că Sfântul Dumitru desfrunzăreşte pădurea şi îi adună pe toţi la Focul lui Samedru, iar în zonele de munte ale ţării ciobanii coboară cu oile, iar toată lumea se pregăteşte pentru iarnă, conform site-ul superstitii.ro.

Se spune că atunci când un cioban aruncă un topor între oi, iar lângă el se aşează o oaie albă, atunci înseamnă că vremea va fi bună. Iar dacă oaia va fi neagră, se spune că iarna va grea şi lungă.

De Sfântul Dumitru toată lumea se adună la Sărbătoarea recoltei, se fac focuri mari şi se dau la vale roţi „e foc”, care sunt de fapt niş5te roţi din paie şi fân, cărora li se dau foc.

Pe 26 octombrie, iarna este „descuiată”, iar femeile dăruiesc copiilor covrigi, mere, nuci şi fructe uscate, iar bărbaţii scot tăciuni din foc pe care îi aruncă spre livezi. Toate aceste tradiţii sunt respectate pentru ca anul următor să aibă recolta bogată în fructe.

O altă superstiţie spune că dacă în ziua de Sfântul Dumitru vremea este înnorată, bate vântul şi plouă, înseamnă că iarna zăpezile vor fi mari.

De asemenea dacă recolta a adus gutui din belşug, se spune de asemenea că iarna va fi grea.

În schimb dacă este senin, iar vremea este doar rece, înseamnă că iarna va fi mai uşoară.

Ce se face şi ce nu se face de Sfântul Dumitru

Cu ocazia acestei sărbători, trebuie să tundem caii înainte ca aceştia să împlinească vârsta de 3 ani, pentru a avea o coamă bogată şi frumoasă. De asemenea, se spune că în această zi nu trebuie să ne pieptăm părul, pentru a ne feri de lupi, după cum amintesc vorbele din bătrâni, nu trebuie să splălăm rufe, să le călcăm sau să facem munci grele în gospodărie, pentru că se spune că este păcat.

Sursa: spynews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba