Rămâi conectat

Social-Economic

Șefii de bănci se feresc să fac estimări despre câţi români ar putea apela la legea falimentului

Publicat

în

Află de pe radiounirea.ro cum bancherii români sunt reticenţi la falimentul personal și resping ideea cedării casei în schimbul stingerii datoriilor.

România intră în rândul ţărilor care au o lege a falimentului personal, dar aplicarea noilor prevederi va fi greoaie. Ca să îi descurajeze pe cei care vor să scape uşor de datorii, bancherii dau exemplul altor ţări vecine, precum Polonia, unde puţini au apelat la această soluţie. Legea poloneză a fost aşa de restrictivă, încât în primii trei ani de aplicare doar 60 de oameni au putut intra în faliment.La câteva zile de la adoptarea celei mai importante legi pentru restanţieri, şefii de bănci se feresc să fac estimări despre câţi români ar putea apela la legea falimentului.

„Depinde foarte mult de regulile de implementare, de cât de bine sunt pregătiţi specialiştii. Nu putem spune: Avem lege, gata!, am rezolvat problema. Personal, nu cred că vom avea un volum foarte mare, dar e bine să fim pregătiţi”, a spus Steven van Groningen, preşedintele Consiliului Patronatelor Bancare. Ca să reducă din entuziasmul celor care cred că ar putea scăpa uşor de plata datoriilor, bancherii dau Polonia drept exemplu. Acolo, legea falimentului personal a fost dată încă din 2009. La fel ca în România, legea îi protejează, pe o perioadă de cel mult cinci ani, pe datornicii care riscă să ajungă în stradă. O parte din datoriile acestora sunt şterse. Iniţial, doar cei care erau supraîndatoraţi în urma unor situaţii excepţionale, precum boală sau dezastru natural, puteau să ceară intrarea în faliment. În plus, datornicul polonez era cel care trebuia să suporte costurile procedurii.„Probleme au fost puţine, pentru că legea era prea rigidă. Acum e mai bună, nu e atât de restrictivă”, a spus Leszek Balcerowicz, fost preşedinte al Băncii Naţionale din Polonia. Cererile de intrare în insolvenţă erau însă cu greu acceptate de instanţe: în primii trei ani de la aplicarea legii, doar 3 la sută dintre cererile de intrare în insolvenţă au fost acceptate de instanţe. Aşa că legea a fost schimbată anul trecut. Potrivit noilor prevederi, statul poate să acopere integral costurile procedurii, iar cei care îşi pierd toate bunurile primesc, vreme de trei ani, bani pentru a sta în chirie. În România, însă, acest ajutor pentru chirie nu apare în legea falimentului.
Nici varianta în care românii ar putea să renunţe la casă şi să o predea băncii nu este agreată de bancheri.

O asemenea legea ar limita accesul la credite.„Au fost situaţii în care preţul caselor a scăzut. Banca spune: atunci trebuie să mă pregătesc pentru situaţia în care valoarea casei scade cu 50%, atunci veniţi cu un avans de 50%”, a declarat Steven van Groningen. Bancherii spun că de preferat ar fi să ajungă la o înţelegere cu datornicul, înainte ca acesta să depună cerere pentru intrarea în insolvenţă.În prezent, 700.000 de români au restanţe mai mari de 30 de zile la bănci. Iar datoriile totale sunt de 11,5 miliarde de lei. Potrivit executorilor judecătoreşti, în jur de 23.000 de români ar putea apela la legea falimentului.

Sursa:digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Social-Economic

Campanie de ecologizare si responsabilizare față de mediul înconjurător la Cugir

Publicat

în

Cugir: Campanie de ecologizare si responsabilizare față de mediul înconjurător

Sâmbătă 20 aprilie a avut loc prima parte a campaniei de curățenie la Cugir.
Zeci de voluntari și reprezentanți ai administrației locale au ecologizat zona centurii Vinerea și intrarea în Cugir. Participanții s-au organizat în două tabere șu au pornit din sensuri opuse să adune mizeriile aruncate de-o parte și de alta a drumului. La acțiune au participat și primarul Adrian Teban, viceprimarul Calin Furdui, administratorul public Marius Jibotean și managerul Spitalului Orășenesc Cugir, Florin Arion.
În urma acțiunii de ecologizare au fost strânși aproximativ 100 de saci de gunoi, care au fost colectați și depozitați de către Serviciul Public de Gospodărire Locală.
Curățenia de primăvară este organizată în fiecare an de către administrația locală sub forma unei campanii de interes public care implică efortul colectiv al localității.
Practic, acțiunea conține o componentă educațională ce vizează schimbarea comportamentului oamenilor față de mediul înconjurător. Administrația nu intenționează să se sustragă de la obligațiile ce îi revin, ci dimpotrivă, dorește să contribuie la creșterea responsabilității prin educarea cetățenilor pentru a proteja mediul înconjurător, se precizează într-un comunicat de presă.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

23 aprilie: Ziua Feroviarului

Publicat

în

Zi dedicată feroviarilor

În 23 aprilie 1880, Principele României Carol I şi I.C. Brătianu, ministru secretar de stat pentru lucrări publice de la acea vreme, au semnat un Decret prin care a luat naştere prima administraţie feroviară de stat din România, sub emblema „CFR”.

Din 1999, această zi de 23 aprilie a fost declarată oficial „Ziua Feroviarului” şi reprezintă un moment important în istorie şi o recunoaştere a meritelor celor care de-a lungul timpului au contribuit la dezvoltarea României Mari.

Drumul de fier al țării unește oameni, unește locuri și reprezintă în continuare un domeniu strategic, de interes național.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic

Publicat

în

La grădinițele din Câlnic, spații noi de joacă

Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea.

Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești, a relatat edilul.

Căsuțe colorate, tobogane și leagăne, toate au fost special amenajate pentru ca copilașii de la grădinițele din Câlnic să se bucure din plin și să profite de zilele frumoase de vară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba