Rămâi conectat

Social-Economic

Sectorul construcțiilor nu a depășit în totalitate criza, riscul de insolvență rămâne ridicat

Publicat

în

Sectorul construcțiilor este în creștere, dar firmele din domeniu încă nu și-au revenit complet după criza economică și riscul de insolvență rămâne ridicat. Află mai multe de pe radiounirea.ro

Activitatea în construcții a crescut cu circa 10 procente anul trecut, odată cu revenirea investițiilor în infrastructură. Astfel, în primele 11 luni ale lui 2015, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 10,2 la sută în cifre ajustate în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, arată datele Institutului Național de Statistică.

În 2014, companiile din domeniul construcțiilor au supraviețuit mai mult de pe urma construcțiilor de clădiri rezidențiale și non-rezidențiale, în timp ce volumul lucrărilor inginerești a scăzut. Evoluția este confirmată și de rezultatele financiare raportate de firmele din domeniu, analizate de Coface.

Conform datelor financiare disponibile pentru 2014, companiile care activează în sectorul lucrărilor de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale înregistrează cifre de afaceri în creștere care se regăsesc în profituri mai mari. Astfel, firmele de profil au generat în 2014 o cifră de afaceri totală de 27,95 miliarde de lei, în creștere cu 11 procente față de anul anterior, potrivit unui studiu realizat de Coface.

Motorul creșterii: firmele cu venituri de peste 1 mil. euro

Compania de asigurări de credit a analizat rezultatele a peste 15.000 de firme care au domeniu principal de activitate „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”, iar creșterea a venit exclusiv din segmentul firmelor cu cifră de afaceri de peste un milion de euro.

Și pentru a demonstra că 2014 nu a fost totuși un an prea bun pentru industria construcțiilor, 47 la sută din firmele analizate au raportat venituri în scădere. Mai mult, potrivit rezultatelor consolidate, 50% dintre companii prezintă un risc de insolvență ridicat, 27% prezintă un risc de insolvență mediu, iar 23% prezintă un risc de insolvență scăzut, scrie Coface într-un raport sectorial.

„Cu toate că performanța comercială s-a îmbunătățit vizibil în 2014 prin creșterea veniturilor, a profiturilor și a lichidității, furnizorii sunt plătiți cu întârziere”.

„Datoriile totale rămân la 77% din active, iar nivelul investițiilor în active fixe este de doar 5%, ceea ce înseamnă că fie companiile din sectorul lucrărilor de construcții amână investițiile din cauza incertitudinii sau a inexistenței unor oportunități interesante, fie lichiditățile sunt conservate pentru plata unor dividende semnificative în 2015”, se arată în raport.

Potrivit Coface, aproximativ o treime dintre companiile care au depus declarațiile pentru anul 2014 nu au desfășurat în realitate nicio activitate; iar aproape jumătate dintre companiile active au înregistrat o cifră de afaceri mai mică de 100.000 de euro în 2014.

Datele arată totuși o îmbunătățire în rândul companiilor mai mari – 1.725 de firme de construcții au înregistrat o cifră de afaceri anuală mai mare de un milion de euro în 2014, aproape de două ori mai mult față de nivelul din 2013, când au fost 999 companii. „Acest segment al firmelor reprezintă aproximativ 7% din totalul firmelor active, însă generează aproximativ 74% dintre veniturile înregistrate la nivelul întregului sector”, spune Coface.

Profiturile cresc, multe firme sunt pe minus

Riscul ridicat de insolvență este cauzat de nivelul ridicat al datoriilor, potrivit analizei, care arată totuși că profitabilitatea s-a îmbunătățit în 2014. Rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2014 a fost de 2,8 la sută din cifra de afaceri, față de 0,9 la sută în 2013 și minus 1,5 la sută în 2012. Și marjele de profit au crescut, astfel că marja operațională a avansat de la 1,2 la sută în 2012 la 4,2 la sută în 2014.

Pe de altă parte, 48 la sută dintre companiile care activează în acest sector au raportat o deteriorare a rezultatului net în 2014 comparativ cu anul anterior, aproximativ o treime dintre acestea trecând din profit în pierdere.

La nivel regional, România înregistrează cea mai mare pondere din Europa Centrală și de Est a companiilor din domeniul analizat care efectuează plăți cu întârziere. Durata medie de plată a datoriilor pe termen scurt a scăzut în 2014 comparativ cu 2013, până la 272 zile, dar este în creștere cu 4 de zile față de nivelul înregistrat în 2012.

„Anul 2014 a adus un rezultat divergent din punctul de vedere al veniturilor, nivelul acestora crescând cu 11% în condițiile în care 47% dintre companii au raportat venituri în scădere. Această creștere este alimentată de companiile mari, cu cifra de afaceri peste 1 milion de euro, a căror performanță a compensat și depășit subperfomanța companiilor mici. În ciuda acestui fapt, avansul veniturilor se regăsește foarte puțin în profituri suplimentare, dinamica acestora fiind doar ușor crescătoare”, a declarat Nicoleta Mărunțelu, Economist, Coface România.

Departe de anii de glorie

Sectorul construcțiilor a fost grav afectat de criza economică din România, având în vedere că volumul activității în domeniu a scăzut cu peste 40% între 2009 şi 2014. Forța de muncă din această industrie s-a redus cu mai mult de 200.000 de angajaţi, iar multe firme, inclusiv nume mari din domeniu, au intrat în insolvenţă.

Nu e de mirare astfel că firmele care activează în acest sector prezintă o situație precară a indicatorilor financiari comparativ cu media înregistrată în Europa Centrală și de Est, după cum spune Nicoleta Mărunțelu:

„România raportează pentru acest sector, prin comparație cu media regională, cea mai mare pondere a companiilor cu risc major de insolvență precum și a companiilor care efectuează plățile cu întărziere”.

Recuperarea va fi lentă pentru această piață de aproape 10 miliarde de euro. În următorii cinci ani, potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză, volumul lucrărilor de construcţii va crește cu 5-6 procente anual, în ciuda nevoii ridicate de construcții, atât în infrastructură, cât și de locuințe.

Astfel, sectorul construcților nu va reveni prea repede la ponderea de peste 10 la sută din produsul intern brut pe care o avea înainte de criză, dar tot va contribui cu circa 6-7 la sută anual la economia românească.

Sursa: Euractiv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

20 aprilie: Ziua Internaţională a Presei Libere

Publicat

în

Zi internațională dedicată presei libere

La iniţiativa organizaţiei „Reporteri fără frontiere”, în fiecare an la 20 aprilie este marcată ziua internaţională a presei libere.

Sărbătoarea a fost instituită în anul 1991.

Jurnalismul, în toate formele sale, rămâne o profesie sub presiune, ameninţată în permanenţă în diverse colţuri ale lumii, dovadă stând victimele care se înregistrează an de an.

Rămân numeroase cazurile de jurnalişti care mor, sunt răniţi sau încarceraţi pentru curajul de a spune adevărul.

Organizaţia „Reporteri fără frontiere” militează de peste trei decenii pentru libertatea presei şi a celei de exprimare în întreaga lume.

La 3 mai, este celebrată ziua mondială a libertăţii presei, hotărâtă de Adunarea Generală a ONU în anul 1993.

Potrivit „Declaraţiei de la Windhoek” (Africa de Sud), “o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Acțiune de plantare la Câlnic: De cine a fost inițiată

Publicat

în

La Câlnic, acțiune de plantare

Elevii clasei a IX-a C de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, alături de profesorul diriginte Cristian Macrai, au participat la o acțiune de plantare pe raza comunei Câlnic, zona administrată de Ocolul Silvic Ighiu.
Activitatea, în cadrul căreia elevii au plantat peste 400 de puieți de stejar, s-a realizat cu sprijinul Primăriei comunei Câlnic, Ocolului Silvic „Iezerul Trascău” din Ighiu și al Școlii Gimnaziale Câlnic, în cadrul programului „Școala verde”, program desfășurat în colegiul militar în perioada 15-19 aprilie.
Prin participarea la această activitate, elevii au contribuit la protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător și au învățat că fiecare gest contează în comunitate și în efortul de a avea un mediu mai verde. Mai mult, ei au promis să revină în zonă pentru a vedea puieții cum au crescut copaci.

După ce au plantat puieții, elevii militari au vizitat cetatea Câlnic, edificiu aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, muzeul, capela și biserica din localitate, iar experiențele trăite de ei au fost dintre cele mai frumoase.
„Am învățat să plantez copaci, o activitate pe care nu am mai practicat-o până acum. Pot spune că mă ajutat să mă conectez cu natura și să descopere adevărata ei frumusețe care mă fascinează din ce în ce mai mult pe zi ce trece. Plantarea unor copaci ne ajuta să apreciem natura și importanța ei în viața de zi cu zi, de aceea consider că ar trebui ca fiecare elev să experimenteze această activitate măcar o dată. Sentimentul care te cuprinde când știi că ai făcut ceva dedicat naturii este incomparabil cu efortul depus.
Peste câțiva ani, cu siguranță mă voi reîntoarce în comuna Câlnic cu scopul de a vedea frumoșii copaci plantați de către mine și de către colegii mei, care să încep să crească. Aceste amintiri alături de colegii mei și de domnul diriginte nu vor fi uitate și sunt sigură că pe viitor nu vom reaminti cu drag de timpul petrecut împreună”, a mărturisit ridica fruntaș Ariana Pop.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Ecologizare pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia

Publicat

în

Alba Iulia: Ecologizare pe malul râului Ampoi

Activitățile cuprinse în cadrul programului „Săptămâna verde” au continuat cu o activitate de ecologizare pe malul râului Ampoi, activitate la care au luat parte elevii claselor a X-a B și F de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, alături de profesoarele diriginte Emilia Ioniță și Anca Hațegan.

După ce au strâns gunoaiele, elevii au urmărit și proiecții de filme documentare cu temă ecologică și au prezentat referate și proiecte pe această temă.

„În urma experienței minunate în natură, în care ne-am implicat în ecologizare alături de doamna dirigintă și colegii noștri, am realizat cât de importantă este natura pentru noi. Așadar, am decis să prezentăm un proiect captivant despre importanța protejării mediului și a respectului pentru natură. Sper că am reușit să inspirăm pe cât mai mulți să acționeze pentru un mediu mai curat și sănătos!”, au spus eleva caporal Ionela Gălușcă și eleva fruntaș Maria Hagiu.

Tot săptămâna aceasta, elevii clasei a IX-a A, alături de profesoara dirigintă Simona Mureșan, au ales să își ambienteze sala de clasă și au plantat mușcate. Jardinierele cu flori au fost așezate apoi la geamuri pentru ca spațiul în care elevii își desfășoară activitatea educativă să ofere culoare, armonie și energie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba