Rămâi conectat

Știri

Se modernizează cea mai veche clădire de spital din județul Alba, Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud

Publicat

în

La sediul din Alba lulia al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, in prezenta domnului Ion Dumitrel, Presedintele Consiliului Judetean Alba, doamna Noiela Cristina Vieru, manager la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud si domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finantare, prin Programul Operational Regional 2014-2020, destinat imbunatatirii gestionarii eficiente a energiei si reducerii consumurilor la cea mai veche institutie medicala din judetul Alba. Cererea de finantare „Reabilitare energetica Spital Pneumoftiziologie Aiud”, a carei valoare totala este de peste 7,7 milioane lei, prevede absorbtia unei sume de peste 1,2 milioane euro (5,5 milioane lei), ca suma nerambursabila, obtinuta prin Prioritatea de Investitii 3.1.B pentru imbunatatirea eficientei energetice in cladirile publice, pentru modernizarea acestei unitati medicale, localizata intr-o cladire construita in anul 1913.

Aceasta investitie va schimba complet fata spitalului aiudean. O cladire veche, in care nu s-a mai investit de foarte mult timp, va asigura un confort semnificativ imbunatatit pentru bolnavi, dar si pentru cei care lucreaza in aceasta unitate medicala din Aiud. Este important faptul ca, in termen de trei ani, se vor reduce cu 80% cheltuielile cu energia primara. Economisim bani, crestem calitatea serviciilor medicale, dar si confortul termic din acest spital, iata tot atatea motive sa investim si sa folosim cu chibzuinta fondurile europene pe care le avem la dispozitie” – a declarat, in momentul semnarii acestui contract de finantare, domnul Ion Dumitrel, Presedinte CJ Alba.

Cererea de finantare pentru proiectul „Reabilitare energetica Spital Pneumoftiziologie Aiud” are ca obiectiv general cresterea eficientei energetice a cladirilor acestui Spital din Aiud, constructii care inregistreaza un grad avansat de uzura ca urmare a vechimii si exploatarii, unde cheltuielile energetice legate de exploatarea imobilului sunt foarte mari, ca urmare a solutiilor tehnice existente la momentul edificarii cladirii si datorita faptului ca nu au fost realizate investitii integrate pentru reabilitare termica si eficienta energetica. In configuratia actuala, cladirea principala a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud nu dispune de niciun ascensor pentru transportul bolnavilor pe targi/paturi, deplasarea acestora facandu-se pe brate, in conditii de disconfort. Pe de alta parte, sub actiunea factorilor agresivi de mediu componentele imobilului au cumulat degradari fizice si morale importante, cu efecte defavorabile asupra elementelor structurale, a durabilitatii si a imaginii civice a cladirii. In plus, acum, utilizarea cladirii se face cu consumuri energetice insemnate, de cca 2,15 milioane kWh/an si, implicit, cu cheltuieli financiare mari.
Lucrarile propuse vor consta in izolarea termica a fatadei – atat parte opaca, cat si parte vitrata – termoizolarea planseului peste ultimul nivel in zona sarpantei, termo-hidroizolarea peretilor aferenti demisolului, inlocuirea acoperisului, reabilitarea instalatiei de distributie apa calda menajera, inclusive a sistemului de recirculare a acesteia, reabilitarea instalatiei de incalzire cu corpuri statice, reabilitarea instalatiei electrice de iluminat, inclusiv a circuitelor, aparatajelor si a protectiilor aferente, chiar si a paratrasnetului, prevederea unui sistem de iluminat de securitate, modernizarea instalatiei de canalizare pluviala si reabilitarea instalatiei de hidranti interiori pentru incendiu, precum si realizarea unei instalatii de detectie, semnalizare si avertizare incendiu.

Citește și O nouă premieră medicală la Spitalul Municipal Blaj: anevrism de aortă abdominal, operat cu succes

Nu putem vorbi de act medical de calitate intr-o cladire plina de mucegai, unde trage curentul prin usi si ferestre, sau unde bolnavii sunt transportati pe brate. Este foarte mare nevoie de reabilitarea completa a acestui spital, inclusiv de imbunatatirea sistemului existent de acces pentru persoane cu dizabilitati, deoarece aceasta constructie are peste 100 ani vechime si ansamblul de cladiri care formeaza Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud nu a beneficiat decat de reparatii partiale, niciodata de un program general de reabilitare energetica. Cei peste 1700 de pacienti anual si personalul Spitalului au nevoie de aceste investitii, realizate acum cu fonduri europene si vreau sa multumesc tuturor celor care s-au implicat in pregatirea acestui proiect„, a declarat doamna Noiela Cristina Vieru, managerul unitatii medicale aiudene.

Durata de derulare a investitiilor se va intinde pana la finalul lunii martie 2021, fiind necesare fonduri totale in valoare de 7.726.568,46 lei, din care 5.390.096,76 lei (circa 1,2 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul reprezentand contributia beneficiarului la cheltuielile eligibile si neeligibile. Proiectul vizeaza reducerea consumului de energie primara, cifrata in prezent la 2147618 kWh/an, pana la o valoare de maxim 351811,2 kWh/an, dupa implementare, economia obtinuta fiind de peste 83%, precum si o diminuare cu mai mult de 82% a cantitatii de CO2 emis in atmosfera, de la 437,026 tone anual, in prezent, la 77,884 tone CO2 dupa implementarea proiectului. In plus, in etapa de proiect tehnic se vor dezvolta detalii de proiectare care sa permita o mai buna accesibilizare, prin finisaje si elemente de paviment, pentru nevoile persoanelor cu dizabilitati.

Apelul de finantare a proiectelor de imbunatatire a eficientei energetice in cladirile publice din Regiunea Centru are un impact foarte bun in administratia publica locala. Acest apel fost deschis in urma cu un an si au fost depuse de catre autoritatile publice locale, un numar de 87 proiecte spre finantare, a caror valoare totala este de aproape 660 milioane lei. Nu numai in Alba, ci in toate judetele Regiunii Centru exista un interes major pentru imbunatatirea eficientei energetice pentru toate tipurile de cladiri publice detinute si ocupate de institutiile locale, fie ca sunt spitale sau policlinici, scoli, cladiri administrative etc. In judetul nostru avem semnate finantarile pentru Spitalul Judetean de Urgenta, precum si pentru Maternitatea din Cugir, iar cu proiectul de acum, de la Aiud, vorbim de proiecte in valoare totala de peste 37 milioane lei. Alte patru proiecte, aflate in faza de precontractare, au o valoare totala de aproape 18 milioane lei si in faza de evaluare mai sunt patru proiecte, a caror valoare totala este de aproape 19 milioane lei. In acest fel, daca vom reusi sa le contractam pe toate, numai pentru reabilitarea cladirilor publice din judetul Alba s-ar putea investi aproximativ 16 milioane de euro. Aceste proiecte de investitii pentru imbunatatirea climatului socio-economic, sunt foarte bine primite de comunitate. La Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, avand o larga adresabilitate, se impune acordarea unei atentii deosebite in ceea ce priveste calitatea si confortul actului medical”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Informatii detaliate privind proiectele contractate in Regiunea Centru in cadrul POR 2014-2020 regasiti pe pagina www.adrcentru.ro. iar detalii privind instructiunile AMPOR asupra activitatilor pe care beneficiarii trebuie sa le deruleze in cadrul proiectelor contractate pentru a obtine finantarea nerambursabila, pot fi consultate pe pagina www.regio-adrcentru.ro, unde sunt publicate si date privind toate proiectele depuse in cadrul programului REGIO la nivelul Regiunii Centru.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba