Se depune strat de zăpadă consistent, iar temperaturile scad la limita gerului: Prognoza meteo pentru întreaga săptămână

Adăugat la Știri

ANM anunţă ploi, lapoviţă, ninsori, vânt şi temperaturi scăzute toată săptămâna. Se depune strat de zăpadă consistent, iar temperaturile scad la limita gerului

 Luni, vremea va fi rece şi predominant închisã, cu precipitaţii pe arii mai extinse în cursul zilei, în general moderate cantitativ în centrul, estul şi nord-estul teritoriului. În Moldova, cea mai mare parte a Transilvaniei, Carpaţii Meridionali şi Orientali, precum şi în Munţii Banatului va ninge şi se va depune strat de zãpadã local consistent. În restul teritoriului vor fi precipitaţii mixte (la început ninsori, apoi lapoviţã şi ploaie), exceptând Dobrogea şi Bãrãganul, unde vor fi doar ploi. Se va semnala gheţuş, iar izolat şi polei. Vântul va avea intensificãri temporare, cu rafale în general de 45…55 km/h în sudul Moldovei şi la munte şi de 55…75 km/h în Dobrogea, estul şi nord-estul Munteniei, iar în restul zonelor va sufla slab şi moderat. Spre sfârşitul nopţii în extremitatea de sud-vest a ţãrii va creşte probabilitatea de apariţie a ploilor şi a formãrii de polei. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 şi 6 grade, mai ridicate spre 10…11 grade pe litoral; minimele termice vor fi cuprinse între -7 şi 3 grade.

Marți, vremea se va menţine în general închisã, aria precipitaţiilor va fi din nou în extindere în cea mai mare parte a ţãrii, iar punctiform în sud-vest şi în extremitatea de sud cantitãţile de apã vor fi mai însemnate. În nordul şi centrul Moldovei, dar local şi la munte, precipitaţiile vor fi mai ales sub formã de ninsoare, în timp ce în restul teritoriului vor predomina ploile. Pe arii restrânse se va forma polei şi gheţuş. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu intensificãri îndeosebi în sud, în sud-est şi pe crestele montane, cu viteze mai mari în Munţii Banatului şi vestul Carpaţilor Meridionali. Regimul termic, mai scãzut decât în mod obişnuit în regiunile extracarpatice şi apropiat de cel normal în rest, va fi caracterizat de temperaturi maxime cuprinse între -1 şi 8 grade şi minime între -6 şi 6 grade. Trecãtor, mai ales în centru şi în sud-sud-vest, în prima parte a zilei, vor fi condiţii de ceaţã, burniţã sau fulguieli.

 Miercuri, cerul va fi mai mult noros şi temporar, în special în jumãtatea de sud a ţãrii, va ploua. În Moldova, vor predomina ninsorile, dar treptat la munte, iar spre searã şi noaptea şi în sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, ploile se vor transforma în lapoviţã şi ninsoare. Se menţin condiţiile de producere a poleiului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în sud-est şi pe crestele montane. Din punct de vedere termic, vremea va fi deosebit de rece în regiunile extracarpatice şi apropiatã de normal în rest. Temperaturile maxime se vor încadra în general între -2 şi 9 grade, iar cele minime între -8 şi 4 grade.

Joi, vremea va fi deosebit de rece în regiunile extracarpatice, în timp ce în restul teritoriului, doar în timpul nopţii, valorile termice se vor situa sub cele caracteristice datei, chiar cu mult în Transilvania. Cerul va avea înnorãri şi se vor semnala precipitaţii local în regiunile sud-vestice şi izolat în vest şi sud-est. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între -3 şi 9 grade, iar cele minime între -9 şi 3 grade, local mai scãzute în estul Transilvaniei şi jumãtatea de nord a Moldovei.

Prognoza meteo de vineri până duminică: Regimul termic va fi caracterizat de valori mai coborâte decât cele specifice perioadei în sud şi în est şi apropiat de normal în rest, dar cu probabilitate ridicatã de încãlzire la finalul intervalului. Temporar se vor semnala precipitaţii în toate regiunile.

Sursa:romaniatv.net

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii